Damir Habijan Foto: Krešimir Đurić

Habijan: Očekujem prihvaćanje inicijative i proglašenje parka prirode do kraja mandata

VV | 29.1.2021. u 14:27h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u petak je u Hrvatskom saboru u sklopu rasprave o Konačnom prijedlogu zakona o proglašavanju Parka prirode „Dinara“ predstavio svoju inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

Najavio je kako će idući tjedan inicijativu i službeno predati Zavodu za zaštitu prirode i okoliša te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Zahvalio je saborskim zastupnicima iz III. izborne jedinice Anđelku Stričaku, Nataliji Martinčević, Predragu Štromaru i Barbari Antolić-Vupora, zatim zastupnicima Željku Paviću, Siniši Hajdaš Dončiću, županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću, županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru, gradonačelnici Grada Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek i gradonačelniku Grada Ivanca Miloradu Batiniću koji su svojim potpisima podržali inicijativu.

“Nakon što drugi tjedan i službeno predam inicijativu, očekujem da Zavod za zaštitu prirode i okoliša krene u promjenu postojeće stručne podloge. Iskreno se nadam da ćemo do kraja ovog mandata predložiti, i u konačnici proglasiti, Zakon o proglašenju parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.” – iznio je u svojem izlaganju.

Habijan je napomenuo kako će u predstojećem razdoblju, u suradnji s lokalnim dužnosnicima, nastojati u što je moguće većoj mjeri upoznati lokalno stanovništvo s benefitima proglašenja navedenog zaštićenog statusa. “Važno je reći kako su u parku prirode dopuštene gospodarske i druge djelatnosti i zahvati koji ne ugrožavaju njegova bitna obilježja. Budućim pravilnikom o unutarnjem redu jasno će se propisati mogućnosti gospodarskih aktivnosti.” – rekao je saborski zastupnik Damir Habijan.

Proglašenje parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti ovog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine. Habijan je mišljenja kako je ovo područje od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala, što bi kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova u konačnici rezultiralo poboljšanjem životnog standarda lokalnog stanovništva.

Na izlaganje Damira Habijana javili su se brojni saborski zastupnici iz svih političkih opcija koji su u svojim replikama bili složni u pohvalama inicijativi.

Video: https://www.facebook.com/habijandamir

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci