Bosilj: "Izrečene kazne rezultat su nepoštivanja zakona od strane gradonačelnika Batinića!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bosilj: "Izrečene kazne rezultat su nepoštivanja zakona od strane gradonačelnika Batinića!"

VV | 26.7.2021. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

- Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Milorad Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 tona otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća - reagirali su iz Grada Varaždina nakon što je ivanečki gradonačelnik poručio da rampa u Jerovcu ostaje spuštena.

- Ivkomu visoke novčane kazne, Batinić poručuje: Rampa u Jerovcu ostaje spuštena!

- Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnik Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Dodaje kako ne stoje ni optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.

- Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za nekoliko godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz ćetiri županije sjeverozapadne Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – pita se gradonačelnik Bosilj koji je pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.