Ivkomu visoke novčane kazne, Batinić poručuje: Rampa u Jerovcu ostaje spuštena! Foto: VV arhiva

Ivkomu visoke novčane kazne, Batinić poručuje: Rampa u Jerovcu ostaje spuštena!

Varaždinske vijesti | 26.7.2021. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić priopćenjem se oglasio vezano uz odlagalište otpada u Jerovcu, odnosno, kako je napomenuo, "nastavak pritisaka na Grad Ivanec i gradsku tvrtku Ivkom d.d. po pitanju prihvata miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu".

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pritisci na Grad Ivanec i gradsku tvrtku Ivkom d.d. po pitanju odlaganja smeća s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na odlagalištu miješanog komunalnog otpada u Jerovcu ne samo da se i dalje nastavljaju, već su dobili karakter političke i financijske presije bez presedana.

Potvrđuje to i podatak da su, upravo onako kako su pojedini dobro obaviješteni mediji najavili nakon nedavnog sastanka varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) s ministrom zaštite okoliša i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem (HDZ) radi rješavanja problema varaždinskog smeća, Ivkomu d.d. stigle rigorozne novčane sankcije.

I političkim analfabetima jasno je da je penalizacija uslijedila kao kazna zbog neposluha, točnije zbog odbijanja da Ivanec provede naredbu (usput rečeno, nezakonitu!) Ministarstva zaštite okoliša i održivog razvoja po kojoj bi se na odlagalištu u Jerovcu počele odlagati tisuće tona miješanog komunalnog otpada iz 15 gradova i općina Varaždinske županije.

Politički akteri koji stoje iza ovog scenarija, a koji me na svom sastanku u Zagrebu nisu propustili prozvati kao odgovornog (jer sam odbio soluciju da upravo Grad Ivanec sa svojim odlagalištem u Jerovcu bude mjesto gdje će se sada konačno rješavati problem varaždinskog smeća opterećenog dugogodišnjim aferama i sudskim postupcima), svoju su najavu "o sankcijama koje slijede Ivancu" i ispunili.

Dakle, nepuna dva tjedna nakon sastanka u Ćorićevu ministarstvu, Ivkom je rigorozno novčano penaliziran.

Budući da deponijem u Jerovcu upravlja Ivkom d.d. (komu je Grad Ivanec ugovorom dodijelio pravo građenja u svrhu sanacije odlagališta), inspektor zaštite okoliša Robert Rocek je Ivkomu d.d. izrekao kaznu od 100.000, a direktoru Ivkoma Edi Rajhu od 25.000 kuna!

To nije sve. Uz novčane kazne, Ivkomu d.d. je inspektor poslao i rješenje kojim mu naređuje da u roku od 8 dana na odlagalištu u Jerovcu mora početi preuzimati otpad iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Trnovca Bartolovečkog, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa te iz Malog i Velikog Bukovca.

U vezi ovoga poručujem: Ne pada mi na pamet otvoriti rampu na jerovečkom deponiju za ijednu kantu tuđeg smeća, a kamoli za tisuće tona otpada iz drugih 15 gradova i općina! Poručujem političkim akterima koji stoje iza ovoga: Rampa u Jerovcu za tuđi otpad ostaje spuštena! Takav stav u svakom trenutku mogu potkrijepiti i dokazati nizom dokumenata iz kojih proizlazi da ne postoji zakonska osnova temeljem kojeg bi ičije smeće, osim iz 6 JLS-ova ivanečkoga kraja, moglo u Jerovec.

Riječ je o dokumentima koje su pravne službe Grada Ivanca i Ivkoma d.d. izvadile iz arhiva (riječ je o brojnim ugovorima, studijama, projektima, planovima, elaboratima, planovima gospodarenja otpadom, o Dinamici zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, o dozvoli za gospodarenje otpadom i dr.) i iz svih njih jasno se iščitava da u Jerovcu nikad nije bila predviđena, a ni planirana mogućnost prihvata smeća iz drugih JLS-ova.

U kontekstu svih događanja oko problematike tzv. varaždinskog smeća, smatram da su kazne izrečene Ivkomu i njegovu direktoru kao i naredba o tome da se Jerovec mora otvoriti za varaždinsko smeće donesene pod političkim pritiskom. Najavljujem pravnu bitku jer ovakva ucjena i prisila na tvrtku Ivkom, na Grad Ivanec i na nezavisnog gradonačelnika koji je izabran demokratskom voljom većine građana, sramota je i za državu koja se kiti epitetom pravne, kao i za moralni integritet političkih aktera koji stoje iza ove priče!

Smatram nadalje, da je pitanje odlaganja otpada u Jerovcu – a pogotovo kad je riječ o golemim količinama varaždinskog smeća uz koje se vežu afere s kriminalnim predznakom i sudski postupci – isuviše važna tema a da bi o tome odlučivale i sudbinu građana na terenu s pozicija moći krojile elite koje s Ivancem i Jerovcem nemaju nikakve veze.

Čudi me stoga da gradonačelnik Varaždina N. Bosilj smatra da je sasvim u redu problem vlastitog smeća riješiti tako da ga, u najdoslovnijem smislu te riječi, prebaciš "preko plota", susjedima u Ivanec, pa neka se oni pobrinu za njega! Isto tako, griješe svi oni koji misle da im komfor ministarske fotelje daje za pravo da s visine svoje političke pozicije demonstriraju moć na način da jednim potezom pera i političkim imperativom određuju sudbinu ljudi na terenu, a da istovremeno te iste građane nitko o tome ništa ne pita.

Građani koji žive u Jerovcu, Dubravcu i okolici već niz godina trpe zbog "suživota" sa smećem (smanjena vrijednost nekretnina, umanjena kvaliteta života i sl.) i jedva smo s njima dogovorili krhki mir i razumijevanje temeljeno na dogovoru da će se Jerovec zatvoriti odmah nakon otvaranja Regionalnog odlagališta u Piškornici (a koje je trebalo biti otvoreno još prije nekoliko godina). Odakle vam pravo da sada kršite sve potpisane ugovore, studije i planove i uznemirujete ih najavom dovoza golemih količina vanjskog otpada, da dižete tenzije i proizvodite loše raspoloženje među narodom?

Sve vas, koji ste hrabri pred mikrofonima i pred TV kamerama, a koji problem varaždinskog smeća (nakon tolikih godina u kojima ste mogli, ali ga niste riješili) sada prebacujete nama, pozivam vas da dođete u Jerovec, da stanete pred građane i da njima date racionalno objašnjenje za pritisak koji vršite! A što se tiče stava izvršne vlasti Grada Ivanca kao i svih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća, građanima poručujem da mogu biti mirni. Rampa u Jerovcu ostaje spuštena i nikakve kazne, prijetnje i ucjene to neće promijeniti!" – ističe se u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.