Ovog vikenda slavi se Vincekovo na sve strane: gdje će biti najbolja fešta? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Ovog vikenda slavi se Vincekovo na sve strane: gdje će biti najbolja fešta?

VV | 21.1.2023. u 10:09h | Objavljeno u Našim krajem

Vikend koji je pred nama u znaku je Vincekovog, a obilježavanje ovog blagdana važnog za vinogradare održat će se diljem Varaždinske županije.

Udruga vinogradara i voćara općine Vidovec "Sv. Antun" Tužno poziva sve zainteresirane na proslavu Vincekova danas, u subotu 21. siječnja s početkom u 13 sati, a proslava će se održati u vinogradu domaćina Ivana Brezovca na lokaciji Črešnjevo, Prepretnica. Sve okupljene zabavljat će glazbeni sastav Faringaši.

Danas će se Vincekovo uz tradicionalno "krštenje" trsa, dobru kapljicu i ukusna jela održati i u Varaždinskim Toplicama. U organizaciji Udruge vinogradara i voćara "Sveti Martin" Varaždinske Toplice proslava počinje u 14.30 sati u Valpovcu kod domaćina i člana Udruge Eugena Majcena.

I Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa, u suradnji s Vinarijom Šafran, Općinama Breznički Hum i Breznica, Lovačkim društvom Lisac, DVD-om Ščepanje i Udrugom "Starinski žmaki“ organizira proslavu blagdana Svetog Vinka tradicionalnim okupljanjem i druženjem članova Udruge i građana. Proslava će biti održana u subotu 21. siječnja u vinogradima Šafran u Radešiću. Program će započeti u 12 sati blagoslovom vinograda i vinogradara, nakon čega će uslijediti prigodna ceremonija rezidbe trsa koju će predvoditi ceremonijal meštar Krunoslav Čolo,nakon čega slijedi prava veselica uz nastup sastava Fiškali te delicije. U slučaju izuzetno lošeg vremena druženje će se odgoditi na subotu 28. siječnja.

Obilježavanje blagdana sv. Vinka održat će se i u Općini Kneginec u organizaciji Udruge vinogradara i voćara "Varaždinbreg". Domaćin ovogodišnje veselice, koja će se održati u nedjelju 22. siječnja je obitelj Oreški na Malom Vrhu 181 na Varaždin bregu, a uz rezidbu i zalijevanje trsova po tradicijskim običajima, nastupit će i članovi udruge "Prva kubura Višnjice" te tamburaški sastav "Lajk".

Sutra će se proslava blagdana sv. Vinka održati i u Cestici na OPG-u Marijana Županića na Lovrečan Bregu 13. Sve počinje u 14 sati u organizaciji Udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin", uz podršku Općine Cestica.

Početak radova u vinogradima bit će obilježen i u Vinici u organizaciji Udruge vinogradara "Vinea" Vinica i Općine Vinica. Domaćin proslave, koja je na rasporedu u nedjelju, 22. siječnja je vinograd obitelji Kovačić u Slatnjaku, a sve počinje u 14 sati. Dobre zabave i kapljice neće nedostajati, a sve će zabavljati vedre note Viničkih tamburaša.

Ni Voćanci neće propustiti Vincekovo. Sutra, u nedjelju, 22. siječnja održat će se i Voćansko Vincekovo u organizaciji Udruge vinograda "Barilček", a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća. Program Voćanskog Vincekovog počinje svetom misom u crkvi Ivana Krstitelja u Gornjoj Voći u 9 sati, a u 10 sati počinje pohod kod izvora Banjevac odakle se kreće prema voćanskim bregima. Pohod će trajati više od tri sata, a obići će se dva vinogradara, vinogradarski punkt i Etno kuća.

Označeno u