FOTO Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu Foto: B. Težak

FOTO Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu

vv | 9.5.2024. u 12:58h | Objavljeno u Našim krajem

Na velikom gradilištu na površini koju je još prije nekoliko godina za potrebe gradnje vrtića otkupio Grad Ivanec, u srijedu je, 8. svibnja, simbolično položen kamen temeljac novog objekta dječjeg vrtića Radovan.

U temelje vrtića položena je i posebna kapsula s porukama koje su za buduće generacije napisala djeca i njihove odgojiteljice, a nakon toga temeljac su zajedno zabetonirali državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras i ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančice Milena Golubić.

Bio je to, u svakom slučaju, velik i važan dan za roditelje i mališane cijelog istočnog područja grada Ivanca, koji gravitiraju Radovanu. Više je razloga tomu: prije svega, sadašnji vrtić u tom naselju od samoga je početka smješten u jednom krilu Osnovne škole Metela Ožegovića u Radovanu, što predstavlja velik organizacijski i funkcionalni problem za rad vrtića. Usto, i prostor je ograničen pa zbog nedostatka mjesta brojni roditelji svoju djecu upisuju u vrtiće u susjednim gradovima i općinama.

kamen_temeljac11-vrtic_radovan-080524.jpg

Gradnjom novog vrtića ti bi problemi trebali biti otklonjeni jer će se kapacitet povećati za 64-ero djece, što bi trebalo biti dovoljno za ovo područje. Stoga i ne čudi da je gradnja novog vrtića dočekana široka srca, a čini se da su najsretniji bili mališani vrtića, koji su pjesmom i plesom izmamili buran pljesak svih okupljenih gostiju i domaćina, redom zaslužnih što je došlo do realizacije ovog projekta.

Predsjednik Gradskog vijeća Z. Đuras, i sam s ovog područja, istaknuo je kako je ovo godinama čekan projekt o kome se često raspravljalo na sjednicama Gradskog vijeća.

Zamjenik gradonačelnika M. Friščić naglasio je da će novi vrtić imati više od 850 m2 površine. Za budućih 64-ero djece bit će sagrađene 4 smještajne jedinice s garderobama, sanitarijama i otvorenim nadstrešnicama. Objekt će raspolagati i višenamjenskom dvoranom, kuhinjom, blagovaonicom, spremištima i upravnim prostorijama. Na vanjskim površinama bit će uređeno i parkiralište te veliko dvorište za igru.

20240508_113039_resized.jpg

Gradonačelnik M. Batinić zahvalio je svima koji su pridonijeli početku realizacije ovog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura. Od toga većinu sredstava (1,77 mil. €) osigurava Grad Ivanec, dok ostatak od 726.500 € predstavljaju EU sredstva iz NPOO.

Podsjetio je također da se paralelno dograđuje i dječji vrtić u Ivancu, vrijedan daljnjih 1,3 mil. €, a od čega 50% osigurava Grad, a ostalih 50% su EU sredstava. Gradnja vrtića u Ivancu zasad odlično napreduje, a otvaranje je u planu već na najesen.

-Sveukupno, projekti gradnje i opremanja obra vrtića su, prema raspisanim javnim nabavama, vrijedni 3,8 mil. €, od čega 64% sredstava osigurava Grad Ivanec, a ostatak je iz EU sredstava. U Ivancu bilježimo povećano doseljavanje i građevinski bum po pitanju stambene gradnje. A upravo gradnja vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta osnovna su pretpostavka za ostanak mladih obitelji i doseljavanje novih – istaknuo je Batinić.

Izaslanica ministra Iva Ivanković uputila je zahvale svima uključenima u ovaj projekt:

- Gradnja vrtića uvijek je isplativo ulaganje i mjera za budućnost - napomenula je I. Ivanković te najavila da je u planu raspisivanje još jednog sličnog poziva iz programa Kohezije i konkurentnosti za povećanje kapaciteta vrtića.

kamen_temeljac19-vrtic_radovan-080524.jpg