Europska komisija dala rok od tri mjeseca za dogovor oko "Varaždinskog zelja"

Europska komisija dala rok od tri mjeseca za dogovor oko "Varaždinskog zelja" Foto: ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske 28. siječnja primilo je od Europske komisije obrazloženu izjavu o prigovoru Republike Slovenije na Zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje".

Europska komisija je pozvala prigovaratelja (Sloveniju) i podnositelja zahtjeva (Hrvatsku) na sudjelovanje u postupku postizanja sporazuma u roku od tri mjeseca. Ukoliko sporazum ne bude postignut u tom roku, postupak se može produljiti za još najviše tri mjeseca. Također, Hrvatska mora izvijestiti Europsku komisiju o rezultatima ovog postupka najkasnije mjesec dana od isteka roka za postizanje sporazuma.

- Obrazložena izjava o prigovoru trenutno je u fazi razmatranja od strane Ministarstva poljoprivrede i Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari" Općine Vidovec. O detaljima prigovora i svim daljnjim radnjama ćemo izvijestiti nakon što stručne službe zajedno s Udrugom proizvođača analiziraju navode slovenske strane - priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjetimo, proces zaštite naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti započeo je u svibnju 2011. godine kada je Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" Općine Vidovec podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu naziva. U studenom 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime naziv "Varaždinsko zelje" postaje zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U lipnju 2013. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti na razini Europske unije. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 7. srpnja 2015. godine u Službenom listu objavila obavijest o podnesenom zahtjevu, čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

16. listopada 2015. godine Europska komisija obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede da je 7. listopada zaprimila prigovor Republike Slovenije na Zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje". Slovenija je imala rok od dva mjeseca za dostavu obrazložene izjave o prigovoru Europskoj komisiji i to je učinila 4. prosinca 2015. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.