Bakić: Pokušava li netko jeftino otkupiti dugove Varteksa od banaka?

vv | 7.5.2024. u 07:30h | Objavljeno u Aktualno

Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači, navodi Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar varaždinske tekstilne i modne tvrtke koja je već dulje vrijeme u problemima, koji su kulminirali jučer, kada je velika većina od preostalih šestotinjak zaposlenika stupila u štrajk zbog neisplate plaća.

Bakić je bio ušao u vlasničku strukturu varaždinske tvrtke još dok je predsjednik njezine uprave bio Zoran Košćec, čije će vođenje biti upamćeno po velikoj rasprodaji imovine radi pokrića gubitaka, što je predmet i sudskog postupka.  

Izlaz iz teške situacije u kojem je danas Varteks, Bakić i sada vidi u prodaji preostale imovine u sjedištu tvrtke na kojoj on, kao i Stjepan Čajić te banke, imaju upisane terete zbog pozajmica, odnosno kredita.  Smatralo se da se preostala, opterećena imovina ne prodaje upravo zbog izostanka njihovog međusobnog dogovora, no Bakić sada baca novo svjetlo.  

-Je li moguće da takvi pokušaji (jeftinog otkupa dugova banaka) odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer, naravno, ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara. Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? To su ključne stvari - sve ostalo je magla, navodi Bakić.

Ovime, kako pojašnjava, želi ohrabriti one koji možda znaju više o svemu, naročito sindikate pa da upoznaju javnost.

- Strašno mi je ovo s Varteksom, nažalost retroaktivno gledajući moja velika greška (veliki financijski i drugi gubitak), ali opet - bili smo toliko blizu uspjeha. Radnike smo tretirali dostojantsveno..., svi smo imali istu viziju. Po mom sudu, oni koji sada imaju ključeve u rukama bi se trebali pomiriti čak ako treba i s nekim gubicima (ja sam izgubio puno), preuzeti odgovornost i za radnike i druge dionike, a ne gledati samo svoje pozicije, navodi Bakić na FB.

Označeno u