Jodie Foster je obožavala palačinke njegove majke, a život ga je odveo u Los Angeles

vv | 26.6.2024. u 09:38h | Objavljeno u Video

Prvi put u Varaždinu, u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, predstavlja se opsežan izbor fotografija Jadrana Lazića, jednog od vodećih portretnih fotografa jet seta u globalnom show businessu. Izložba pod nazivom Zvjezdana prašina / Stardust otvara se u palači Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a u sklopu Srijede u Muzeju 26. lipnja u 19 sati.

Jadran Lazić rođen je 1952. godine u Splitu, gdje je još u predškolskoj dobi, zahvaljujući očevu hobiju, fasciniran medijem fotografije. Već kao srednjoškolac počinje raditi u splitskom dopisništvu zagrebačke novinske kuće Vjesnik. Isprva kao gradski fotoreporter, a s vremenom sve više kao fotograf tadašnjih estradnih, glumačkih i sportskih zvijezda na domaćoj sceni.

Ubrzo mu je ta pozornica postala pretijesna, pa se otisnuo u Pariz i potpunu neizvjesnost. Zasluge za to što je već poslije nekoliko mjeseci uspio osigurati angažman u uglednoj agenciji Sipa Press – ponajprije zahvaljujući samouvjerenosti, kreativnoj drskosti i improviziranju – pripisuje ponajviše svojem rodnom gradu i splitskom kompetitivnom mentalitetu. Sve ostalo je samo talent i, s vremenom, sve bogatije iskustvo.

Odsluženje obaveznog vojnog roka prekinulo je sjajne pariške godine i označilo kratkotrajnu prekretnicu u profesionalnom životu: pariške bulevare i kansku Croisette zamijenio je bojišnicama u iračko-iranskom ratu, pa prividom mirnog obiteljskog života u Beogradu, uz tek poneki izazovni „izlet“.

A dvije takve epizode omogućile su mu da ostvari životni san svakog fotoreportera: da snimi globalno ekskluzivne fotografije. Prvi put 1982., kad je jedini na svijetu uspio snimiti Leonida Brežnjeva na mrtvačkom odru (magazin Newsweek proglasio je tu snimku svjetskom fotografijom godine), a drugi kad je, tri godine poslije, u tajnom beogradskom skrovištu napravio seriju portreta Abu Abbasa, vođe PLF-a, otmičara broda   „Achille Lauro“ i tada najtraženijeg čovjeka na svijetu.

Godine 1987. odlučuje ponovo iz temelja promijeniti život i otići sam u novu neizvjesnost, pa se seli u Los Angeles, gdje za kratko vrijeme – zahvaljujući istim onim mladenačkim karakteristikama s početka karijere – postaje jedan od najcjenjenijih portretista holivudskih zvijezda.

Pogonjen dvjema naizgled proturječnim silama (potrebom da definitivno zaključi paparazzo i reportersko poglavlje, ali i željom da nastavi snimati dovoljno ekskluzivno da i dalje bude među najtraženijim fotografima na međunarodnoj sceni) 35-godišnji Jadran Lazić zaputio se 1987. u Los Angeles, u nove borbe ispočetka. Minuli rad tamo je ipak bio od pomoći, pa se Lazić za samo nekoliko godina prometnuo u jednog od vodećih portretnih fotografa jet seta u globalnom show businessu. Više nije trebao zivkati potencijalne klijente, sad su oni počeli zvati njega.

Lazićeve fotografije iz svih triju faza resile su naslovnice i unutrašnje stranice vodećih svjetskih magazina (Time, Newsweek, Paris Match, Hello!, Stern, People, Gala…), a nisku portretiranih osoba netko je još prije desetak godina nazvao mogućim predloškom za knjigu Who Is Who in Hollywood & Showbizz.

Unatoč tektonskim promjenama koje su zadesile oba njegova medija (i luksuznu fotografiju i tiskane magazine), Lazić i dalje fotografira i izlaže, ali u zadnje je vrijeme ritam života podesio tako da pola godine živi u Los Angelesu, a pola na Hvaru, gdje se uglavnom brine o svojim maslinicima, poljima lavande i nasadima smokava.

Ostatak te nimalo uobičajene, rijetko dinamične i bogate biografije ispisan je na stranicama monografije Jadran Lazić – 50 godina fotografije.