Zlatko Dalić, Željko Krajan i Marin Ranteš dobili su nagrade HOO-a za postignuća u 2018. godini Foto: HRT

Zlatku Daliću nagrada za najboljeg trenera, Marinu Rantešu nagrada za Fair play

| 19.12.2018. u 21:42h | Objavljeno u Sport

Večeras se održala tradicionalna svečanost Hrvatskog olimpijskog odbora, Veliki dan hrvatskog sporta, u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin. To je bila prilika da se nagrade najuspješnije predstavnike hrvatskog sporta u godini na izmaku te zahvali zaslužnicima koji su cijeli život posvetili radu u sportu i za sport. Varaždin nikada nije imao brojniju zastupljenost na ovoj svečanosti. U konkurenciji za najboljeg trenera bili su nominirani Esad Garibović, izbornik hrvatske karate reprezentacije, Željko Krajan, izbornik Davis Cup reprezentacije koja je ove godine osvojila naslov prvaka, te Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reoprezentacije, srebrne na ovogodišnjem izdanju Svjetskog nogometnog prvenstva, a nagradu je doma ponio Dalić.

- Ovo je jedan od meni najdražih trenutaka, ako ne i najdraži trenutak u karijeri jer sam primio nagradu od mog učitelja u mojoj Hrvatskoj. Najveća hvala hrvatskim reprezentativcima jer oni su najzaslužniji za moju nagradu. Velika zahvala za to ide i mom stručnom stožeru te ljudima iz Hrvatskog nogometnog saveza i našim navijačima. Jedna velika sinergija dovela nas je do srebra i našeg najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa, ali nadam se još takvim rezultatima - rekao je Dalić.

Osim nagradu za najboljeg trenera, Dalić je primio i nagradu za najbolju mušku ekipu u 2018. godini gdje je također slavio ispred drugog Varaždinca Željka Krajana koji je bio u toj kategoriji nominiran sa svojom Davis Cup reprezentacijom, ali su Željko Krajan i tenisači ipak dobili posebno priznanje za promociju Hrvatske u svijetu.

- Sigurno da nas je inspirirao poraz nogometaša jer svi smo gledali taj susret, lagao bih da nije to bio glavni motiv. Zlatko nas je obvezao na "osvetu" ako možemo tako reći sa svojim rezultatom i dodatna je to bila motivacija za nas što se na kraju osjetilo u našoj atmosferi - rekao je Krajan te najavio da će pokušati osvojiti Davis Cup i u novom formatu.

Posebnu nagradu za Fair Play potez sezone je dobio i Marin Ranteš koji je na natjecanju Svjetskog kupa u Edmontonu u BMX-u slobodnim stilom pomogao svom suparniku Loganu Martinu kojemu je pukla guma na biciklu, a Ranteš mu je posudio kotač sa svog bicikla koji mu je na kraju omogućio pobjedu na tom natjecanju.

- Bio sam i ja u situaciji kad mi je trebala pomoć i on je meni priskočio da pomogne, a sad kad je njemu pukla guma, moja ljudska reakcija je bila da mu dam svoj kotač da odvozi jer ako ga pobijedim na njegov najbolji dan, onda sam ja u biti pobjednik, a nisam pobjednik ako mu ne posudim kotač - rekao je Ranteš.

Luka Modrić i Sandra Perković najbolji su idividualni sportaši Hrvatske, nagrada za najuspješniji sportski par, štafetu ili posadu pripala je svjetskim i europskim prvacima u dvojcu bez kormilara braći Valentu i Martinu Sinkoviću, a najuspješnija ekipa je hrvatska ženska karate reprezentacija.