Završilo je Europsko nogometno prvenstvo, zašto su mnogi ostali razočarani?

Sponzorirani članak | 14.7.2021. u 09:44h | Objavljeno u Sport

Europsko prvenstvo u nogometu došlo je svome kraju i to godinu dana nakon što se službeno trebalo odigrati. Naravno, glavni uzrok tome je korona virus, no ljubitelji nogometa ipak su nekako došli na svoje. Trofej pobjednika otišao je u Italiju koja je u finalu slavila protiv Engleske, a može se reći da su osim Talijana, svi na neki način ostali razočarani ovim natjecanjem. Vjerojatno je to i dobrim dijelom zbog ogromnog iščekivanja koje je stvorilo neka velika očekivanja. Ljubitelji sporta i oni koji su za vrijeme trajanja Europskog prvenstva uživali u klađenju i korištenju sjajnih bonusa koje se u tom vremenskom periodu nudile razne kladionice i hrvatska online casina, sada se sasvim sigurno okreću Olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja, vjerojatno u nadi da će organizacija ovog natjecanja biti puno bolja.

Europsko prvenstvo mora se igrati u jednoj zemlji

2020. je godina bila 60. obljetnica Europskih prvenstava u nogometu, a iz tog je razloga UEFA odlučila da će se ono igrati diljem cijele Europe, odnosno u 13 zemalja, od kojih su dvije u međuvremenu otpale zbog mjera zaštite od korona virusa. Ideja je to koja je bila dobra na papiru, ali ništa više od toga. Reprezentacije su u nekim slučajevima morale putovati iz svoje zemlje u zemlju gdje igraju svoj idući susret i tako više puta samo kako bi izbjegli razne mjere zaštite od korone u toj zemlji. To je poprilično loše utjecalo na neke od ekipa i sami će igrači reći da ovakva organizacija nema smisla.

Određene zemlje imale veliku prednost

Neke su zemlje dodjelom domaćinstava imale ogromnu prednost nad drugima, a prva koja pada na pamet istog trena je Engleska. Teško se oteti dojmu da je UEFA jako pogodovala ovoj reprezentaciji koja se s pravom iz tog razloga nadala da može doći do samog kraja, što je gotovo i uspjela. Englezi su sve svoje utakmice na natjecanju, osim četvrtfinalne, igrali na svom stadionu te su imali tretman kao da su domaćini cijelog natjecanja. Naravno, vjerojatno su zato uspjeli i doći do samog finala, a tamo im ipak nije pomoglo ni domaćinstvo jer je Italija slavila nakon uspješnijeg izvođenja jedanaesteraca.

Promašen sustav natjecanja

Ovo je bilo prvo Europsko prvenstvo na kojem je sudjelovalo 24 ekipe umjesto 16. To je značilo da prvi krug prolaze dvije najbolje ekipe u skupini te njih još četiri koje su imale najbolji učinak na trećoj poziciji. Gotovo svima je bilo izuzetno konfuzno pokušati predvidjeti tko će s kime igrati u osmini finala, a na prvenstvu su se stvorile dvije strane ždrijeba gdje su se na jednoj strani našli Englezi i dosta loša Njemačka, a na drugoj ekipe kao Francuska, Portugal, Belgija, Italija i Španjolska.

Čak i Čeferin priznaje propust

Glavni čovjek UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin priznao je grešku i najavio da Europsko prvenstvo više nećemo gledati ovako organizirano. Rekao je kako je dodjeljivanje domaćinstava više zemalja odjednom bila greška, iako je inicijalna ideja imala potencijala. Također, nakon što se nogometna javnost požalila kako u ovakvoj organizaciji Engleska ima ogromnu prednost nad svim drugim reprezentacijama, istaknuo je kako je njegovo osobno mišljenje da to nije bilo sasvim pošteno.