Alen Runac (sredina) izrazio zadovoljstvo sportskom 2017. godinom u Varaždinu Foto: Martin Novosel

Za varaždinski sport u 2018. godini predviđeno 8.125.000 kuna iz proračuna Grada

M.N./Varaždinske vijesti | 30.3.2018. u 08:33h | Objavljeno u Sport

Sportska 2017. godina ostat će upamćena kao godina velikih sportskih rezultata, oporavka te organizacijske i financijske stabilizacije klubova, ulaganja u sportsku infrastrukturu kao i organizacije značajnih međunarodnih, tradicionalnih i državnih natjecanja. Istaknuto je to, između ostalog, na Skupštini Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina održanoj jučer u Palači Herzer. Zajednica je u prošloj godini brojila 108 članica, sportskih klubova koji dolaze iz 43 sporta.

– S 2930 registriranih sportašica i sportaša, od čega 1850 mlađih od 19 godina te oko 3500 članova sportskih škola pri sportskim klubovima te rekreativaca, svakako da se Grad Varaždin može pozicionirati na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja – istaknuo je glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak, ističući zadovoljstvo što se u posljednjih nekoliko godina povećavaju sredstva izdvojena za varaždinske sportaše i održavanje sportskih objekata.

Tijekom 2017. godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina je nagrađivala 13 perspektivnih i 12 vrhunski kategoriziranih (I i II kategorija HOO-a, HPO-a ili HŠSG) sportaša, potpomogla rad 42 sportske škole varaždinskih klubova (mlađe uzrasne kategorije), sufinancirala rad trenera mlađih uzrasnih kategorija u 27 klubova, financirala 1428 sportskih pregleda sportaša. Sufinancirala je redovno djelovanje 59 sportskih udruga te 13 sportskih udruga sportaša s invaliditetom. Možda i najvažnije, osigurano je za 47 sportskih udruga korištenje sportskih objekata, kojima upravlja Zajednica, bez naknade.

– U 2017. godini čak 67 posto sredstava iz Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina bilo je namijenjeno za aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija što je samo potvrda da uz maksimalne uvjete u doglednoj budućnosti i kvalitetni rezultati ne bi smjeli izostati – kazao je Koščak te naglasio da je i u 2017. godini.

Programom javnih potreba u sportu Grada Varaždina osigurano 2.458.000 kuna čija je namjena prva ozbiljnija rekonstrukcija i sanacija objekata, kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, od njihove izgradnje.

Ovako velika ulaganja u varaždinski sport, odnosno u razvoj sportaša i sportske objekte, pozdravio je predsjednik Zajednice, Alen Runac.

– Nastojimo našim sportašima, koji ostvaruju vrhunske rezultate u Hrvatskoj i izvan nje, osigurati najbolje moguće uvjete za treniranje i postizanje odličnih rezultata. Iz godine u godinu rastu izdvajanja za sport, ali nećemo se zaustaviti na tome već idemo dalje jer sportaši našeg grada, za sav trud koji ulažu, zasigurno to zaslužuju – zaključio je Runac.

Po prihvaćenim izvještajima za prošlu godinu Skupština je jednoglasno prihvatila i Program javnih potreba u sportu i rekreaciji Grada Varaždina za 2018. gdje je za sportske udruge i djelovanje Zajednice osigurano 8 milijuna i 125 tisuća kuna.

Za održavanje sportskih objekata kojima upravlja Zajednica i djelovanje Zajednice predviđeno je 3,4 milijuna kuna, za sportske udruge, zajednice i saveze 2,35 milijuna, za sportske škole, vrhunske i perspektivne sportaše, sportske priredbe te međunarodnu suradnju i programe 715 tisuća, a za rad trenera s mlađim kategorijama i usavršavanje stručnih kadrova 710 tisuća. Za troškove sportskih građevina kojima upravljaju sportske udruge osigurano je 230 tisuća kuna, za zdravstvenu zaštitu sportaša 200 tisuća, za sufinanciranje korištenja Gradskih bazena sportskim udrugama 150 tisuća, za programe osnovnih škola 120 tisuća te za sport osoba s invaliditetom 100 tisuća. Sufinanciranje troškova gradskih školskih sportskih dvorana za treninge mlađih uzrasnih kategorija iznosi 75 tisuća kuna, po 30 tisuća programi studentski sportskih udruga te sportsko-rekreativne aktivnosti građana, a 15 tisuća financiranje znanstvenih i razvojnih projekata, elaborata i studija o sportu.

– Drago mi je što su sve odluke dobile jednoglasnu potporu što dokazuje atmosferu koja vlada među u varaždinskom sportu. Sve, koji sa strane govore drugačije, pozivam da dođu među nas, da vide na koji način radimo u interesu varaždinskog sporta – naglasio je Runac.

Predsjednik Zajednice je na Skupštini pozvao sve, koji iznose kritike na račun kriterija po kojima se raspodjeljuju sredstva za sportske klubove, da javno iskažu svoje nezadovoljstvo. Podsjetio je i da je prilikom posljednje javne rasprave za izmjenu kriterija, prije nekoliko godina, od stotinjak klubova, članica Zajednice, stigla tek jedna primjedba. Članovi Skupštine, koji predstavljaju sve sportske udruge u Zajednici, nisu imali primjedbe na kriterije.
Novim članicama Zajednice postali su Pikado klub „Futura“ Varaždin, Varaždinski sinkro klub, Pikado klub „Kemex“ Varaždin, Klub jedrenja na dasci „Aquacity“ Varaždin te Biciklistički akademski sportski klub „Vinica“.

Na Skupštini je kao gost bio i saborski zastupnik, Anđelko Stričak, koji je istaknuo da je sport iznimno bitan dio našeg društva. Također je istaknuo da varaždinski sportaši postižu odlične rezultate i da bi Varaždinu trebalo, uz epitet grad kulture, pridodati i epitet grad sporta.

DSC04525.jpg

DSC04514.jpg

DSC04527.jpg

DSC04512.jpg

DSC04498.jpg