Višnja Bunić, trenerica PK Vidra iz Varaždina, nominirana za nagradu Strašna žena godine - Fierce Women Award

Varaždinske vijesti | 29.4.2022. u 11:20h | Objavljeno u Sport

Treću godinu portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women organiziraju nagradu za Strašnu ženu godine - Fierce Women Award, među 80 strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju ove godine nominirana je trenerica Plivačkog kluba Vidra Varaždin Višnja Bunić koja posljednjih 19 godina intenzivno koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Paralelno sa studijem kineziologije od 2003. Višnja je započela volontirati u Hrvatskoj udruzi paraplegičara i tetraplegičara te je radila na pilot projektu kao osobna asistentica osobi s tetraplegijom, a potom kao radna asistentica prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u RH gdje je sudjelovala u osnivanju Instituta i drugim operativnim poslovima.

Time je stekla veliki uvid u način rada javne uprave i upoznala se sa svim glavnim akterima na području zaštite osoba s invaliditetom kao i problematikom na tom području.

Po završetku studija 2011. počinje volontirati kod paraolimpijke Ane Sršen u radu s bebama po Fredovoj metodi te plivanju djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom po Halliwick konceptu.

Od 2012. u Varaždinu počinje volontirati kao Voditeljica sportskih aktivnosti u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

 2013. godine je preko projekta Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog paraplivačkog saveza Treneri velikog srca osnovala Škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu, te se zaposlila u JU Gradski bazeni Varaždin kao Instruktorica sportskih aktivnosti-spasiteljica u narednih 8 godina.

Za cijelo vrijeme rada na bazenima žustro se borila za prava kineziologa jer je od samog početka rada na bazenima uvidjela kao se krše radnička prava kroz spajanja dva zanimanja trenera – spasioca u jedno zanimanje.

2013. aktivirala je Plivački klub Vidra Varaždin, unutar kojeg djeluje škole plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Varaždinu i Čakovcu. Klub danas ima 60 članova u dobi od 4 mjeseca do 70 godina različitih dijagnoza od fizičkih do mentalnih i višestrukih.

Kao trenerica PK Vidra radila je na najuspješnijim sportašima/cama s invaliditetom Grada Varaždina: Nikolom Kosecom, Brunelom Hrženjak, Sabinom Kušter, Emom Cesar, Mirnom Roginek, …

Koristeći sport mijenja položaj i život djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te se kao studentica druge godine poslijediplomskog specijalističkog studija Sportskog prava, na Pravnom fakultetu u Splitu bori za ravnopravni život bez diskriminacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, s ciljem da djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ne budu diskriminirana po osnovi invaliditeta i da imaju što kvalitetnije djetinjstvo i život, nastoji osnovati regionalni Sportsko - rehabilitacijski centar za dtur i osi, jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji će pružati obiteljima psihološku, rehabilitacijsko edukacijsku podršku.

- Prvo kada mi je javljeno da sam nominirana za nagradu za Strašnu ženu godine - Fierce Women Award mislila sam da je šala...Sada kada vidim da nije šala već da se moje ime zaista našlo među 80 strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u proteklom razdoblju želim se zahvaliti svojim prekrasnim sportašima, njihovim obiteljima, svojim kolegama, obitelji, prijateljima, mom dečku Robertu Cahunu, ljudima sa kojima radim, živim i borim kako bi svijet u kojem živimo bilo ljepše po mjeri svakog čovjeka. Hvala Aleni Strelec Milić koja godinama prati moj trud, rad i nastojanja da iza sebe ostavim svijet boljim mjestom za buduće generacije te me nagradila sa ovako časnom nominacijom koja je za moju malenkost uspjeh ujedno veliko Hvala portalu Voxfeminae.net i društvenom poduzeću Fierce Women koji organiziraju i provode nominaciju - rekla je Višnja Bunić