FOTO: Studijsko putovanje LAG-a PRIZAG u Češku Foto: LAG Prizag

FOTO: Studijsko putovanje LAG-a PRIZAG u Češku

| 20.12.2015. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Lokalna akcijska grupa Prigorje-Zagorje (LAG PRIZAG) od 10. do 13. prosinca organizirala je studijsko putovanje u regiju Hana u središnjoj Moravskoj u Češkoj, kao uzvratni posjet LAG-u MAS Šternbersko, čiji su članovi bili u studijskoj posjeti LAG-u PRIZAG u rujnu ove godine.

MAS Šternbersko ima sjedište u gradiću Šternberk (13.000 stanovnika), dvadesetak kilometara sjeverno od Olomouca (100.000 stanovnika), povijesnog središta Moravske.

- To nije prva suradnja našeg LAG-a s Češkom, jer je LAG PRIZAG osnovan 2009. godine preko projekta "Sudjelovanje stanovništva u održivom razvoju regije", financiranog iz sredstava programa PHARE 2006, provedenog uz pomoć Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) i Centra za organiziranje zajednice CCO iz Prerova u Češkoj - napominju iz LAG-a PRIZAG.

Studijsko putovanje u češku regiju Hana (Šternberk, Litovel, Dolany-Veska, Olomouc), u kojoj se nalazi MAS Šternbersko, u potpunosti je financirano iz mjere 202 europskog fonda IPARD.

U četiri dana, 38 sudionika studijskog putovanja, predstavnika JLS-a, udruga, OPG-a i gospodarstvenika s područja LAG-a PRIZAG, upoznalo se s dobrim primjerima prakse provođenja LEADER-a i iskustvima čeških partnera u razvoju lokalnih zajednica uz pomoć sredstava europskih fondova.

- S obzirom da je LAG PRIZAG upravo u fazi izrade svoje Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2016.–2020. financirane iz mjere 19.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020., članovi LAG-a stekli su ovim studijskim putovanjem nova saznanja koja će primjeniti pri izradi strategije, kao i kasnije u njenoj provedbi - ističu iz LAG-a PRIZAG, koji okuplja 11 jedinica lokalne samouprave iz tri županije: grad Novi Marof i općine Breznica, Visoko, Breznički Hum i Ljubešćica (Varaždinska županija), općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina (Krapinsko-zagorska županija) te općine Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Petar Orehovec (Koprivničko-križevačka županija).

 

Označeno u
Galerija slika