Stigao novi dopis iz HRS-a, Dabrovi u 1. kolu Lige za ostanak ipak gosti Rudana u Labinu

| 15.3.2019. u 10:31h | Objavljeno u Sport

Na adrese klubova koji će doigravati za ostanak u Premijer rukometnoj ligi iz kancelarije Hrvatskog rukometnog saveza poslan novi, treći dopis ovog tjedna, u kojem se navodi da je važeći raspored Lige za ostanak koji je prvotno objavljen u glasniku Saveza, a sukladno kojem će GRK Varaždin 1930 sutra, u 1. kolu, biti gost Rudana u Labinu.

U 2. kolu, 23. ožujka Dabrovi će gostovati kod Gorice, a u 3. kolu,30.ožujka u Varaždin dolazi Rudar. U 4. kolu Dabrovi će 6. travnja biti gosti Sesveta, a u 5. kolu 20. travnja ugostit će Zamet. Liga za ostanak završit će 1./2. lipnja, a uz Lioge za prvaka ispast će dva posljednjeplasirana kluba

U dopisu klubovima iz HRS-a poslano je tumačenje Natjecateljskog povjerenstva u svezi članka 29. Propozicija natjecanja za natjecateljsku godinu 2018/19, a u kojem piše:

Praksa EHF-a i IHF-a je da se između pojedinih faza natjecanja, a u računanju poretka ekipa, uzimaju u obzir međusobni susreti između ekipa koje su osvojile isti broj bodova nakon brisanja rezultata sa ekipama koje odlaze u drugi, različiti dio natjecanja.

Takav način daje potpuniji i pravedniji sportski rezultat s obzirom da tada ekipe prenose samo one bodove koje su međusobno ostvarile bez obzira na plasman na tablici iz prijašnje faze natjecanja koja uključuje i rezultate sa ekipama s kojima se više ne natječu u daljnjoj fazi natjecanja.

Kako bilo, zbog nedorečenosti Propozicija natjecana odnosno izreke koja implicitno govori o plasmanu na 6.-10. mjesto nakon prvog dijela natjecanja u Premijer ligi, pravilo međusobnih susreta prilikom formiranja rednih brojeva za nastavak natjecanja u Ligi za ostanak nemože se primjeniti prema ovakvo opisanom članku 29. Propozicija natjecanja za natjecateljski sezonu 2018/19.

Stoga Natjecateljsko povjerenstvo Hrvatskog rukometnog saveza donosi tumačenje da se, sukladno važečim Propozicijama natjecanja, redni brojevi za nastavak natjecanja ekipa u Ligi za ostanak odrede kako je to prvobitno bilo učinjeno odnosno da se završni poredak ekipa od 5. do 10. mjesta na tablici Premijer lige iz prvog dijela natjecanja uvaži na način kako slijedi:

Redni broj 1.: 5. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - MRK Sesvete
Redni broj 2.: 6. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - RK Zamet
Redni broj 3.: 7. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - RK Rudan Labin
Redni broj 4.: 8. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - GRK Varaždin 1930
Redni broj 5.: 9. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - RK Rudar
Redni broj 6.: 10. mjesto u Premijer ligi u prvom djelu natjecanja - HRK Gorica

Stoga, raspored odigravanja utakmica Lige za ostanak koji je prvotno objavljen u Glasniku br. 18 (dostupno i na web stranicama HRS-a) je važeći.

Natjecateljsko povjerenstvo će za iduću sezonu revidirati način određivanja rednih brojeva za Bergerove tablice u drugom dijelu natjecanja Lige za ostanak te podnijeti odgovarajući prijedlog svim sudionicima natjecanja i Upravnom odboru HRS-a kako bi izbjegli tumačenja Propozicija a ekipe pravilno i pravedno rasporedili sukladno međusobno ostvarenim rezultatima, navodi se u dopisu klubovima iz HRS-a.