SPORTSKA 2022. I u ovoj godini domaći sportaši su nizali velike uspjehe, a krajem godine stigao je najveći, bronca na SP-u Kataru

Martin Novosel | 31.12.2022. u 09:35h | Objavljeno u Sport

Odličan posao odradila je hrvatska nogometna reprezentacija na nedavno završenom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Argentina je osvojila naslov svjetskih prvaka, Francuska je zauzela drugo mjesto, dok je Hrvatska osvojila još jednu bronačnu medalj, drugu u svojoj povijesti.

Za taj uspjeh velike zasluge idu u prilog i “posvojenom Varaždincu” Zlatku Daliću, a pri tome su mu pomogli i druge domaće snage, a to su bili redom trener vratara Marijan Mrmić, liječnik hrvatske reprezentacije Eduardo Roda, te fizioterapeuti Nderim Redžaj, Miroslav Jamnić i Neven Golubar.

Svi su svojim doprinosom utrli put prema brončanoj medalji na Svjetskom prvenstvu, a osim nogometnih uspjeha, 2022. godina ostat će u pamćenju i u još nekoliko sportova.

Jana Koščak

Ovog ljeta, svi smo se veselili velikom atletskom uspjehu Jane Koščak. Mlada Varaždinka i članica AK Slobode je postala mlađejuniorska prvakinja Europe u sedmoboju na prvenstvu koje se održava u Jeruzalemu.

To je bilo prvo hrvatsko europsko zlato u ovoj kategoriji. Na Europskom prvenstvu za mlađe juniore u Jeruzalemu osvojila 6106 bodova, što je u tom trenutku bio najbolji rezultat u svijetu ove godine u njenom uzrastu, ispred srebrne Mađarice Kriszt koja je s osobnim rekordom došla do 5794 bodova i brončane Njemice Messing koja je osvojila 5690 bodova.

U disciplini skoka u vis je čak napravila rijetko viđen pothvat te čak četiri puta rušila vlastiti rekord, a na kraju je preskočila 187 centimetara. Svaki puta kada je rušila vlastiti rekord, odradila je to sve iz prvih pokušaja.

Enes Garibović

Enes Garibović, član Karate kluba Varaždin je ove godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskoj karate ligi serija A i srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Turskoj.

U finalu Europskog prvenstva je izgubio od Mađara Daniela Gyorgya s 3-2. Gyorgy je vodio 2-0, ali Enes je u drugoj polovici borbe stigao do izjednačenja. Gyorgy je iskoristio rizik Garibovića i uputio završni udarac za minimalnu pobjedu.

Enes je pokušao još dva puta u završnih sedam sekundi, ali suci nisu procijenili da je to bilo vrijedno bodova pa se Garibović utješio srebrom.

Mateo Žugec

Varaždinski gimnastičar Mateo Žugec iz Gimnastičkog kluba Vindija nakon sjajnih uspjeha u prvoj polovici godine kada je osvojio prvo mjesto na Svjetskom kupu u Kopru i drugo mjesto u Varni te nakon osvajanja naslova Mediteranskog prvaka u Alžiru, u drugoj polovici godine je nastupio na seniorskom Europskom prvenstvu u Munchenu gdje je ostvario sjajno 12. mjesto, a također je završio 2022. godinu kao drugi u ukupnom porektu Svjetskog kupa te je u jednom trenutku također bio vodeći u poretku s puno starijom konkurencijom.

Marin Ranteš

Marin Ranteš, vozač BMX-a slobodnim stilom park je ove godine nastupio na Europskom prvenstvu u Münchenu i osvojio je brončanu medalju.

Ovo je druga hrvatska medalja na Europskim prvenstvima u BMX-u slobodnim stilom park, nakon što je Ranteš također osvojio sjajnu srebrnu medalju 2019. godine.

Moramo napomenuti da će za njega biti važna 2023. godina jer će se još jednom bodovati sva natjecanja u toj godini za plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine gdje se varaždinski sportaš nada ne samo plasmanu već i medalju na tom natjecanju.

Iva Gerić

Hrvatska hrvačka reprezentativka iz Ludbrega, Iva Gerić nastupila je ove godine na Europskom Prvenstvu za juniorke u kategoriji do 62 kg i osvojila odlično brončano odličje.

Do medalje je stigla pobjedama protiv Turkinje Elmas Celik sa 4:3 u kvalifikacijama, Norvežanke Viktoria Miriam Oeverby sa 7:6, Talijanke Biance Contrafatto dok je u polufinalu poražena protiv Njemice Luise Scheel sa 5:0, ali je nakon toga u borbi za broncu svladala Wiktoria Stanetu sa 6:2.

Ona će se također pokušati već 2024. godine plasirati na Olimpijske igre u Parizu, ali ako neće, sigurno ju čeka nastup na Olimpijskim igrama 2028. godine.

Alen Remar i Amanda Mlinarić

Nisu razočarali niti streličari i Varaždinskog streličarkog kluba Alen Remar i Amanda Mlinarić. Ove godine su nastupili na finalu Svjetskog dvoranskog kupa u Las Vegasu, gdje je Remar osvojio je 4 mjesto u ukupnom poretku, što je bilo prvi puta da je neki hrvatski streličar sa zakrivljenim lukom nastupio na finalnom natjecanju, dok je Amanda Mlinarić zauzela sedmo mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji složenog luka.

Na nastupu na dvoranskom Prvenstvu Europe koje se održalo u Laškom, Mlinarić je bila sedma dok je Remar zauzeo 10. mjesto.

Martin Vugrinec

Iza motociklaša iz Novog Marofa, Martina Vugrinca je također sjajna sezona u kojoj je nastupio za MDR ferQUEST - JUNIOR Racing Team te je zauzeo šesto mjesto u ukupnom poretku u španjolskom ESBK prvenstvu, u klasi SuperSport 600.

Novomarofski motociklist je u sezoni imao 14 utrka, pri čemu je na 7 utrka osvajao bodove a tri puta se penjao i na pobjedničko postolje, dva puta je osvajao drugo mjesto, jednom bio treći, a po dva puta utrke je završavao na 5. i 6. mjestu.

Patrik Grđan

Patrik Grđan (20) doživio je vrhunac svoje karijere u savateu. Nakon što je prošle godine osvojio svjetsko srebro, ove je godine na Europskom prvenstvu u savate combatu osvojio zlatnu medalju u juniorskoj kategoriji do 75 kilograma u dalekom Boulogne sur Meru u Francuskoj.

S obzirom na cijelu situaciju s koronavirusom te uvjetima u kojima već dulji niz godina treniraju borci varaždinskog Savate i boksačkog kluba Omega Varaždin, rezultat je i više nego zadovoljavajući.

NK Varaždin

Nogometaši Varaždina uspjeli su ove godine nešto što do sada nikada nikome nije uspjelo - nakon samo jedne sezone uspjeli su se vratiti na prvoligašku scenu.

Pobjedom nad Dugopoljem 2:1 u 2. HNL, izborenom na Gradskom stadionu u Varaždinu pred 5 300 gledatelja, Varaždin je postao prvoligaš, a u aktualnoj sezoni je petoplasirana momčad Supersport hrvatske nogometne lige.