SPORTAŠ GRADA VARAŽDINA 2021. Kod osoba s invaliditetom čak tri naslova završila u PK Vidra

Varaždinske vijesti | 7.2.2022. u 14:17h | Objavljeno u Sport

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 59. izbor sportaša godine grada Varaždina, a u 2021. godini najbolji sportaši – osobe s invaliditetom ili gluhe osobe – su Nikola Kosec i Ema Cesar iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina kao muška ekipa te Plivački klub „Vidra“ kao ženska ekipa.

Nikola Kosec je na Prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u bazenu bio prvi na 50 m delfin te drugi na 50 m leđno i 50 m slobodno. Na Otvorenom regionalnom prvenstvu Hrvatske u paraplivanju za OSI prva je mjesta osvajao na 50 m slobodno, 50 m leđno, 50 m delfin, 50 m prsno i 100 m leđno. Na Prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u moru na 1000 m također je bio prvi. Na Europskom prvenstvu za plivače s Down sindromom bio je treći mlađi senior na 50 m leđno i četvrti na 100 m leđno, a u seniorskoj konkurenciji šesti na 50 m delfin i osmi na 50 m slobodno.

Ema Cesar na Prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u bazenu bila je prva na 100 m prsno, druga na 100 m slobodno i 50 m prsno te treća na 100 m leđno. Na Otvorenom regionalnom prvenstvu Hrvatske u paraplivanju za OSI u bazenu bila je prva na 50 m prsno, druga na 100 m prsno i treća na 50 m slobodno. Na Prvenstvu Hrvatske u paraplivanju u moru na 1000 m bila je druga.

Članice Plivačkog kluba „Vidra“ na Ekipnom prvenstvo Hrvatske u paraplivanju osvojile su brončanu medalju.

Trenerica Višnja Bunić naglasila je da naslovi najboljeg sportaša i sportašice te ženske ekipe potvrđuju trud i rad u PK „Vidra“.

– Priznanje je to da dobro radimo. Nikoli je to treće priznaje najboljeg sportaša i to nam je veliki uspjeh, i klubu i Nikoli. On je jedan od najboljih plivača s Downovim sindromom u Europi. Ema je tek drugu godinu u natjecanju i jedva smo je privukli da se bavi plivanjem. Nakon dvije godine je postala reprezentativka i ima veliki potencijal da pliva na europskoj i svjetskoj razini. Ovo priznanje će joj biti veliki poticaj za daljnji rad. I za priznanje za ekipu ne mogu opisati koliko će nam svima značiti, da još bolje radimo kao tim – rekla je Bunić.

Osvrnula se i na rezultate u 2021. godini.

– Nikoli je to bilo prvo natjecanje kao mlađem senioru i s pet isplivanih normi bili smo na EP-u u Italiji, u Ferrari. Isplivao je dva finala, plasirao se kao sedmi i osmi senior u Europi, te kao treći i četvrti mlađi senior i vratili smo se s brončanom medaljom. I 2020. smo trebali ići na EP u Tursku, ali je zbog epidemije otkazano, tako da nam je 2021. bila prva godina nakon pandemije gdje smo mogli nastupiti i pokazali smo što možemo. Ema Cesar je zabljesnula kao reprezentativka. I osvojili smo prvi pehar u jakoj konkurenciji na državnom prvenstvu u srpnju u Zagrebu. Između 13 ekipa prvi puta pehar, brončana smo ekipa, Sabina Kušter, Mirna Roginek, Ema Cesar i Brunela Hrženjak, a Brunela je jedna od najboljih juniorki u Europi s Downovim sindromom – kazala je trenerica Bunić.

PK „Vidra“ trenutno ima 50 članova, otvoreni su i za zdravu populaciju te rade na integraciji djece s invaliditetom. Aktivnih plivača je 20.

– U 2022. godini spremamo se za Prvenstvo Hrvatske. Nikola već ima norme za Europsko prvenstvo u Portugalu u listopadu, Ema je pozvana na pripreme mlade reprezentacije za međunarodna natjecanja. Planiramo i nastupe na plivačkom maratonu – najavila je Višnja Bunić.

Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina na Ekipnom prvenstvo Hrvatske u visećoj kuglani osvojio je prvo mjesto.

– S obzirom da je prošle godine viseća kuglana proglašena sportom, uvrštena u nomenklaturu sportova Hrvatskog paraolimpijskog odbora, taj rekreacijski sport prelazi na jednu višu razinu. Počeli su se osnivati klubovi viseće kuglane po cijeloj Hrvatskoj. A mi smo prošle godine bili državni prvaci. U regiji istok bile su četiri ekipe, u regiji zapad pet. Po prve tri su se plasirale u završnicu lige, gdje se razigravalo i mi smo osvojili prvo mjesto. To je za nas velik rezultat – rekao nam je Krunoslav Pavlinec iz KK „Viseća kuglana“.

Klub ima 20 sportaša, a naslov je osvojila ekipa u sastavu Željko Habunek, Mladen Kaselj, Ivan Jagić, Zlatko Gredićek i Danijel Copak kao rezerva.

– Malo smo imali problema u koroni, a kako je viseća kuglana sport koji se može igrati vani, nekako smo uspijevali. Sjedište nam je u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina i dvaput tjedno smo ispred prostorija Društva održavali treninge. Imamo malo problema s prostorom, drugi klubovi protiv kojih igramo treniraju i natječu se na istom mjestu. A mi smo naša domaćinstva imali jedanput u Centru Tomislav Špoljar pa u prostoru HVIDR-e. Tako smo mi u svojim domaćinstvima zapravo gosti. Ali ni to nas nije pokolebalo – dodao je Pavlinec.

Zbog korone su kuglači u 2021. godini završili prvenstvo za 2020. godinu. U zgusnutom rasporedu, u ožujku kreće liga za 2021., a u rujnu za 2022. U Kuglačkom klubu „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina pripremaju se za nove odlične rezultate i uspjehe.