Oko 650 natjecatelja na 7. utrci za mač Grofa Draskovicha, slavili Tea Faber i Andrej Hladnik

Varaždinske vijesti | 7.7.2021. u 11:41h | Objavljeno u Sport

Kao i svake godine pa tako i ove, prve nedjelje u 7. mjesecu,4. srpnja,održana je sada već 7. utrka za mač Grofa Draskovicha., u organizaciji Atletskog kluba Varaždin.

Organizator se ove godine potrudio da bude još više vitezova zahvaljujući Ivanečkim vitezovima Ivanovcima, još više dama u krinolinama i uz još jače pucnjeve iz topa koji još sada odjekuju iz Glasne kubure te su opet pokušali dočarati duh nekih prošlih vremena. Nivo više svakako bio je i DJ Cromada te po prvi puta i novčane nagrade koje su dodijeljene najboljima.

Ove godine su i meteorološke prilike išle na ruku trkačima s obzirom na to da nije bilo prevruće pa je vjerojatno ipak bilo malo lakše otrčati zadani krug ili dva oko jezera. Kao i prošle i ove je godine ukupno u svim utrkama nastupilo oko 650 natjecatelja koji su uživali trčeći šetnicom oko Trakošćanskog jezera u podnožju jednog od naših najljepših dvoraca – Trakošćan.

S utrkama se počelo već u subotu održavanjem dječjih utrka na 100, 200, 400, 600 i 800 metara, a okupilo se čak 70-ak djece što je samo opravdani pokazatelj održavanja i dječjih utrka posebno. Sva djeca su nakon ulaska u cilj također dobila unikatne finišerske medalje – mačeve i originalne majice, a pobjednici po kategorijama i prave drvene mačeve.

Glavni događaj održavao se u nedjelju i to kroz utrke na 5 kilometara ili 10 kilometara. Najprije je startala utrka na 5 km, a koju je uspješno završilo čak 365 natjecatelja.

Prošlogodišnji pobjednik Ante Živković (AK Dubrovnik) slavio je i ove je godine te je ciljem u dvorcu pretrčao prvi u vremenu 18:49. Na 2. mjesto plasirao se Danijel Peček (AK Kvarner) u vremenu 19:16 dok je 3. mjesto osvojio slovenski predstavnik Tomaž Rep (AK Ormož) u vremenu 19:27. Najbolji od kluba organizatora u ovoj utrci bio je Zoran Križanić na 4. mjestu istrčavši ovu utrku za 19:57.

U ženskoj konkurenciji najbolja trkačica AK Varaždin Simona Jambrošić uvjerljivo je pobijedila s izvrsnim rezultatom i novim rekordom staze u vremenu 20:19. Na 2. mjesto plasirala se Tajana Židov (AK Sloboda Varaždin) u vremenu 22:25 dok je 3. mjesto osvojila Slovenka Andreja Gorčan (23:09). Od članova AK Varaždin vrlo dobrom utrkom još istaknula Marina Godinić na 5. mjestu u vremenu 23:26.

U glavnoj utrci na 10 kilometara prava drama odvijala se do samog kraja u borbi za ukupnog pobjednika. Naime, najbolji trkač AK Varaždin Andrej Hladnik u trenutku možda male dekoncentracije na račvanju 300-tinjak metara prije cilja krivo je skrenuo u drugom krugu i nakon brze reakcije morao se okomito u brdo vratiti na stazu. Svega 10-ak metara iza njega u tom je trenutku bio Josip Oulovsky (AK Fit) koji je “pritiskao” Andreja do samog kraja.

Bez obzira na to što je Hladnik izgubio dosta snage oko povratka na stazu, ipak se uspio othrvati napadu predstavnika iz AK Fit da bi u samom cilju tisućinke ipak presudile za Andreja kao pobjednika. Josip Oulovsky (AK Fit) bio je 2. u istoj sekundi 34:51 dok je 3. mjesto osvojio Alen Čretni (AK Zabok) u vremenu 35:09.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Tea Faber (AK Dubrovnik) u vremenu 40:06 ispred Sanje Grgić (AK Žumberak) – 42:59 dok je 3. mjesto osvojila Natalija Mašera (AK Fit Zaprešić) u vremenu 44:13. Odlične utrke otrčale su i članice AK Varaždin Dijana Terzić na 4. mjestu – 47:06 te mlada Mia Furdi na 5. mjestu – 47:40.