Novinska konferencija za 24. Joma Varaždinski polumaraton Foto: Martin Novosel

Očekuje se oko 700 prijava do starta 24. Varaždinskog polumaratona

| 12.9.2018. u 11:41h | Objavljeno u Sport

Trkački klubMarathon 95“ iz Varaždina ove nedjelju, 16. rujna, organizira međunarodnu cestovnu utrku – 24. Joma Varaždinski polumaraton. Samu utrku su najavili u salonu u Gradskoj vijećnici zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, predsjednik TK Marathon 95 Goran Pongračić i načelnik Postaje prometne policije Varaždin Ivan Golubić.

Ove godine utrka će ponovno prolaziti kroz povijesno središte Varaždina, a start i cilj je na Kapucinskom trgu. Do sada se prijavilo preko 600 natjecatelja, do početka same utrke očekuje oko 700 prijava, s time da će utrka za građane i juniore duljine 5 kilometara imati najviše do sada natjecatelja, više od 250.

- Osim rekreakcijske komponente, utrka će imati i zabavne, glazbene, edukativne i zdrastvene sadržaje jer će se postaviti štandovi županijskog zavoda za javno zdravstvo koji će svim zainteresiranima mjeriti tlak i test tjelesne mase. Ne samo trkačima, već i svima zainteresiranim građanima. Udruga za dijabetes će besplatno mjeriti šećer u krvi, prezentaciju će imati i gradsko društvo crvenog križa itd. Znači nije samo to utrka. Kada smo prebacili utrku na Kapucinski trg, želja nam je bila da se animira ljude i da se nešto u gradu događa što je korisno za sve ljude - rekao je Pongračić.

Pongračić.jpg

Uz odličnu varaždinsku organizaciju, atraktivnost staze privlači velik broj trkača i trkačica iz Hrvatske, ali i inozemstva. Bit će tu natjecatelja iz Italije, Slovenije, Mađarske, Francuske i Brazila. Velik broj trkača redovito dolazi iz Poljske sudjelujući u humanitarnoj utrci, a redoviti su i odlični trkači varaždinskih klubova – Varaždina, Slobode i TK Marathona 95.

- Meni je zadovoljstvo će ove subote biti već 24. po redu polumaraton. Ja bi samo želio naglasiti da se termin ove utrke uvijek poklapa s danom oslobođenja grada Varaždina, 22. rujna. U cijeli se program se uključila još jednom naša Zajednica sportskih udruga grada Varaždina, a još možemo naglasiti uključenje polaznika Centra Tomislav Špoljar koji su dizajnirali medalje za sudionike. Ova utrka ima i humanitarni karakter jer će se od svake startnine u iznosu od 10 kuna, dio sredstva izdvojiti za  poticanje rada Centra Tomislav Špoljar - rekao je Avar.

Uz novčane nagrade najbržim polumaratoncima i polumaratonkama, tisuću kuna namijenjeno je i za obaranje rekorda utrke. Vlasnici aktualnih rekorda su Yared Admasu Miratu iz Etiopije s 1:04:54 iz 2011. godine te hrvatska maratonka Bojana Bjeljac s prošlogodišnjih 1:15:46. Ona je ove godine bila 20. u maratonu na SP-u u Berlinu, a u Varaždinu je na polumaratonu pobjeđivala zadnje dvije godine. S obzirom da će se utrka održati u centru grada, dio prometa će biti zatvoren na relaciji utrke.

- Na osiguranju utrke je angažirano oko 30-ak policijskih službenika i oko 65 redara. U vremenskom razdoblju od 9 do 14 sati će biti privremeno zatvoren promet, uz napomenu da će biti selektivno puštanje prometa s obzirom na kretanje trkača. To će redom biti prometnice na Kapucinskom i Vidovskom trgu, Stanka Vraza, Mažuranića, Zagrebačka, Supilova, Ruđera Boškovića, Sajmište, Kurelčeva, Vladimira Nazora i ulice koje prilaze napomenutim ulicama - objasnio je Golubić i pozvao građane na razumijevanje.

Načelnik_PP.jpg

Program će u nedjelju početi od 7:30 sati podizanjem startnih brojeva. Start utrka djece bit će u 9:30 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10:30 sati. Proglašenje najboljih bit će oko 13:30 sati.