Start Novogodišnje utrke bit će na Kapucinskom trgu

Noćas 39. Novogodišnja utrka, organizatori očekuju rekordan broj prijava i rekord staze

| 31.12.2016. u 10:31h | Objavljeno u Sport

Prva sportska priredba u novoj 2017. u Hrvatskoj bit će po tradiciji varaždinska Novogodišnja utrka ulicama grada, koja će noćas doživjeti svoje 39. izdanje.  Zajednica sportskih udruga grada Varaždina ove je godine prvi puta organizator varaždinske novogodišnje utrke, koja je krenula 1977. godine, a do sada ju je organizirao varaždinski Atletski klub Sloboda.

 - Preuzeli smo organizaciju utrke nakon razgovora s Atletskim klubom Sloboda, čiji su čelnici sami rekli da su tu utrku održavali, a mi želimo da utrka postane kvalitetan sportski proizvod grada Varaždina i već u prvoj godini organizacije pokušat ćemo utrku podići na višu razinu - istaknuo je glavni tajnik Zajednice sportskih udruga grada Varaždina Patrik Koščak.

U odnosu na dosadašnja izdanja novogodišnje utrke znatno je pojačan nagradni fond za najbolje, a novčane nagrade primit će pet prvoplasiranih i u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

- Kada smo predsjednik Zajednice Alen Runac i ja došli na ideju da utrku podignemo na višu razinu odmah smo inicirali sastanak s varaždinskim gradonačelnikom i objasnili mu što želimo od utrke postići i dobiti. Naišli smo na razumijevanje, te uz nekoliko kvalitetnih sponzora i Grad Varaždin uspjeli smo pojačati nagradni fond. Išli smo na varijantu da su novčane nagrade za pet prvoplasiranih, kako bi dobili veću kvalitetu sudionika, jer kada imate novčane nagrade za tri prvoplasirana onda atletičari kalkuliraju, jer postoji nekoliko novogodišnjih utrka, koje se trče ili na Staru ili na Novu godinu u podne, pa atletičari gledaju gdje je kakva konkurencija i tek onda se odluče na kojoj će utrci sudjelovati. Znamo da je varaždinska Novogodišnja utrka jedini sportski događaj koji ima start u ponoć, s prijelaza iz Stare u Novu godini. Sada imamo veliki nagradni fond, a i nagrađujemo pet najboljih pa očekujemo kvalitetne atletičare, kakvi su nam se već i prijavili - naglasio je Koščak.

Do sada je na adresu Zajednice već stiglo oko 270 prijava, a očekivanja su da će ih bit puno više.

- Zadovoljni smo dosadašnjim prijavama, budući da je još dosta vremena do utrke, a znamo da je najveći broj prijava na licu mjesta, gdje će se, dva sata prije početka utrke, prijaviti još između 120 i 150 trkača. S obzirom na dobar nagradni fond privukli smo reprezentativce na dugim i srednjim prugama iz nekoliko država, pa su prijavljeni atletičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kenije, Slovenije, Mađarske... Očekujemo rekord po broju prijava a ja očekujem i rekord staze, odnosno da će, ukoliko će meteorološke prilike to dozvoliti, utrka biti brza i da će biti oboren rekord staze. Nadamo se brojci od oko 400 natjecatelja, za koje ćemo pripremiti medalje, spomen majice, koju će dobiti svaki sudionik, kao i druge detalje potrebne za održavanje utrke - istaknuo je glavni tajnik Zajednice.

Start utrke bit će na Kapucinskom trgu, ali ne na prostoru gdje će se održavati program dočeka Nove godine, već kod Glazbene škole.

- Vratili smo start na ono mjesto gdje je i bio 1977. godine. Prva Novogodišnja utrka startala je upravo s Kapucinskog trga, a nakon toga je preseljena na Trg kralja Tomislava, popularno Korzo, međutim, to se prošle godine nije pokazalo kao sjajno rješenje, jer je svo slavlje bilo koncentrirano na Kapucinski trg. I ove godine imamo takvu situaciju, a utrka mora biti dio tog veselja. Svi koji će biti na Kapucinskom trgu imat će priliku pratiti i utrku. Start utrke će biti na prometnici kod Glazbene škole, a cilj utrke bit će u Cankarevoj ulici, na ulazu prema Kapucinskom trgu. Trasa utrke je identična kao i do sada, međutim, posljednjih stotinjak metara se mijenja - ističe Koščak.

 

Prijave trkača bit će moguće i ove godine dva sata prije starta, i to na prostoru kod nekadašnje robne kuće Vama. Duljina staze ovisi o kategoriji, a trčat će se 3 200 i 6 400 metara. Novčane nagrade primit će prvih pet trkača i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, bez obzira na kategoriju, s time da pobjedniku ide 800 eura, drugi će dobiti 600, treći 400, četvrti 200 i petoplasirani 100 eura.

Svaki natjecatelj će dobiti spomen majicu i medalju, a startnina se ne naplaćuje. Svlačionice za sudionike bit će u dvorani u Graberju. Trasa utrke: Kapucinski trg, Ulica Zrinskih i Frankopana, Ulica Miroslava Krleže, Zagrebačka, Cesarčeva, Preradovićeva, Pavlinska, Trg Kralja Tomislava, Franjevački trg, Kačićeva, Vrazova, ulica Ivana Cankara.