Jelena Sekelj osvojila je treće mjesto

Na Škrapingu još jedna medalja za SRD 315 Sjeverozapad

| 8.3.2016. u 11:07h | Objavljeno u Sport

Dvije članice SRD 315 Sjeverozapad sudjelovale su na Škrapingu, ekstremnoj  utrci međunarodnog karaktera na otoku Pašmanu, i s odličnim rezultatima se vratile u Varaždin. UNatoč olujnom jugu, na utrci koja je u svim kategorijama okupila gotovo 1 300 natjecatelja iz 11 zemalja, Jelena Sekelj osvojila je 3. mjesto na Ultri, a Maja Grgurić 16.mjesto na Challengeru.

Škraping je podijeljen u tri kategorije i to Ultra-trail od oko 47 kilometara, Challenger od oko 25 kilometara, te Light od oko 12 kilometara. Na najtežoj kategoriji – Ultri, sudjelovalo je samo 52 najhrabrijih i najspremnijih natjecatelja, a među njima i Jelena Sekelj koja je osvojila 3.mjesto s vremenom 6:25 i za pobjednicom zaostala samo 22 minute.

Ultra je ekstremna utrka, za iskusne i izdržljive, za one koji se ne boje izazova. Staza starta na zapadnom kraju otoka, u Ždrelcu, i pruža se cijelom jugozapadnom obalom otoka. Natjecatelji se smiju kretati isključivo rubom obale, što znači trčanje po nenaseljenom, vrlo surovom i po ozljede opasnom terenu. Stijene preko kojih se za prolaz trebalo penjati, gusto raslinje i škrape. Potrebna je potpuna koncentracija jer su ozljede na ovakvom terenu ozbiljne.

Ove godine organizatori su zbog nepovoljnih vremenskih prilika radi sigurnosti natjecatelja iz utrke morali izbaciti 4 kontrolne točke. Olujni naleti juga otežavali su natjecateljima trčanje po opasnim stijenama, a GSS nije imao mogućnost dostupa na pojedina mjesta kako bi pomogao eventualnim unesrećenima. Jugo je nosilo valove na stijene koje su bile mokre i skliske, a dio staze bio je pod vodom pa se trčalo i po moru jer nije bilo drugih opcija. Upravo zbog toga, Ultra i je kategorija na koju se samo rijetki odvaže i koju sretni završe, pogotovo bez ozljeda. Na Ultri je nastupio i Igor Varga iz Ludbrega i završio na 23.mjestu.

Najbrojnija kategorija bila je Challenger, u kojoj 593 natjecatelja trčalo oko 25 kilometara po neravnom i na mjestima nepristupačnom terenu. Budući je utrka bila koncept trekinga, natjecatelji su dobili kartu i kontrolne točke do kojih su dolazili vlastitim vještinama orijentacije. Kao i u prethodnoj kategoriji zbog vremenskih uvjeta organizator je kontrolne točke premjestio na unutrašnjost otoka pa je time dobivena mogućnost biranja između škrapa ili vrlo dinamične brdovite unutrašnjosti. Maja Grgurić osvojila je odlično 16.mjesto i u cilj ušla s vremenom 3 sata i 10 minuta. Na Challengeru su nastupili i Varaždinci Tamara Žnidar, Tanja Potrebica, Barbara Planinc, Darko Martinović i Marko Muhar.

Škraping spada u najatraktivnije utrke u regiji. Osim adrenalina i natjecanja sudionicima pruža veličanstvene prizore prirode otoka Pašmana, pogled na Velebit i obale Kornata. Nakon pobjede Sekelj u Brtonigli i trećeg mjesta Vanje Bojanić na Crazy Hill Trailu, odlični rezultati Sekelj i Grgurić pokazuju da je ženski dio SRD 315 Sjeverozapad ozbiljno krenuo u 2016.godinu.