Ludbreški rukometni golman Matija Špikić nakon uspješne sezone u Švedskoj odlazi u Njemačku

| 8.6.2023. u 14:43h | Objavljeno u Sport

Ludbreški rukometni golman Matija Špikić (27) iza sebe ima još jednu uspješnu sezonu. Nosio je dres švedskog prvoligaša Eskilstuna Guifa, s kojim je ostvario klupske ciljeve.

- Nakon jedne sezone u norveškom Kristiansand Topphåndballu dobio sam ponudu iz Švedske, a za mene je to bila dobra prilika da igram u najvišem rangu švedskog klupskog rukometa. S obzirom na to da sam već bio sudionik te lige nisam puno razmišljao da li prihvatiti ponudu. Jako su dobri uvjeti za rad i napredovanje, što je bio primarni razlog zbog čega sam prihvatio ponudu - rekao je uvodno Matija Špikić i dodao:

- Sezona koja je iza mene je bila jako dobra. Imao sam prosjek od 32 posto obrana po susretu i zajedno s kolegom iz kluba,s kojim sam branio podjednaku minutažu,u vrhu smo golmana švedske lige po broju obrana. Imao sam nekoliko sjajnih utakmica, primjerice protiv prošlogodišnjih prvaka. Na jednoj sam utakmici imao 20 obrana, a pobijedili smo ih u dva susreta - naglasio je Špikić.

Njehova momčad završila je prvenstvo u prvom kolu doigravanja za prvaka.

- Igrali smo play off za prvaka i izgubili u prvom kolu od momčadi IK Sävehof koja sada igra finale protiv IFK Kristianstada. Bili su prvaci pretprošle godine i sezonu prije toga, dok su prošle sezone bili treći i spadaju u vrh švedskog rukometa. U play offu se igra na tri pobjede, a mi smo u prve dvije utakmice prvog kola bili demolirani, dok smo u trećoj utakmici trebali pobijediti, ali smo na kraju izgubili s golom razlike. Realno su bolja momčad od nas. Plasmanom u play off ostvarili smo klupske ciljeve. U prvenstvu smo zauzeli sedmo mjesto, pretposljednje koje vodi i play off, u ligi koja ima 14 klubova - rekao je Špikić.

Klub u kojem je branio u netom završenoj sezoni kvalitetniji je od AIK-a iz Stockholma, kluba koji mu je bio prva stepenica na europskom pohodu, a nakon što je poslije četiri sezone napustio redove GRK Varaždina 1930 i 2018. godine otisnuo se u Švedsku.

- Švedski klupski rukomet je dosta napredovao, više se klubova razvilo, liga je bila dosta izjednačena i do posljednja dva kola nije se znalo tko ispada a tko ulazi u play off. Puno je mladih igrača, dosta je iskusnih, što daje dobar spoj i mogu reći da je liga jako dobra. Klub u kojem sam sada bio bolji od AIK-a, ima puno dužu tradiciju, osnovani su 1932. godine, dok je AIK bio relativno nova ekipa, klub nije imao toliku tradiciju i pokušavali su se etablirati, ali u tome, na žalost, nisu imali uspjeha. AIK je u međuvremenu ispao u treći rang švedskog rukometa - rekao je Špikić.

Nakon jedne sezone u švedskom Eskilstun Guifu Špikić će preseliti u redove njemačkog drugoligaša ThSV Eisenacha.

- Postigao sam dogovor i potpisao ugovor, koji me veže od 1. srpnja, a ugovor sam potpisao na dvije godine. U njihovim redovima igra bivši igrač GRK Varaždina 1930 Ante Tokić. Klub je tražio golmana i Tokić me preporučio, nakon čega su me pratili. Budući da sam odlično odradio nedavno završenu sezonu bili su zainteresirani da postanem njihov golman. Postigli smo dogovor nakon čega su otkupili moj ugovor s obzirom na to da sam ugovor imao još jednu sezonu. Meni je to odgovaralo jer sam htio otići iz Švedske. Njemačka je malo bliže Hrvatskoj i za mene se sve sjajno poklopilo - pojašnjava Špikić. Čelnici ThSV Eisenacha imaju velike ambicije.

Njemačka mu je liga oduvijek bila želja.

- Prva liga im je najjača na svijetu, a i druga liga je sigurno među 6-7 najboljih liga. Dvorane su uvijek pune, jako je puno dobrih momčadi. U ligi je 20 ekipa i svatko svakoga može pobijediti, svaka utakmica je na najvišem nivou, a takve utakmice je najveće zadovoljstvo igrati. Dobri su uvjeti za rad, sve je na profesionalnom nivou - napomenuo je Špikić. Iako godina brani na najvišem nivou nikada do sada nije dobio ni pretpoziv u hrvatsku seniorsku reprezentaciju.

- Normalno da razmišljam o tome i bilo bi mi drago da dobijem poziv u reprezentaciju, ali ne smeta mi što do sada nisam bio pozivan, ali sigurno da postoji želja da budem u reprezentaciji. Znam da sam u Skandinaviji, u ligi koja u Hrvatskoj baš nije praćena i ne znaju kakva je kvaliteta lige. Možda ću sada, prelaskom u Njemačku, biti malo bliže tom radaru, ali želja da jednog dana zaigram za Kauboje sigurno postoji - zaključio je Špikić.

Označeno u