Krajem mjeseca očekuje nas završnica Davis Cupa: Stiže li ovo natjecanje ponovno u Varaždin iduće godine?

Sponzorirani članak | 5.11.2021. u 10:46h | Objavljeno u Sport

Nije lijepo konstatirati, ali istina je. Izgubio se kult Davis Cupa, jednog od najvećih i najstarijih sportskih natjecanja na svijetu. Nekada bismo s neizvjesnošću iščekivali nadolazeći susret hrvatske Davis Cup reprezentacije, još pogotovo ako bi se ti mečevi igrali na domaćem terenu – zagrebačkoj Areni, osječkom Gradskom vrtu, splitskoj Spaladium Areni, porečkoj Žatici, zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića, varaždinskoj Areni. Pune dvorane pružale bi neopisiv osjećaj, a nikada nećemo zaboraviti šampionske 2005. i 2018. godinu. Potonja je osvojena s Varaždincem, Željkom Krajanom na klupi.

Očekujemo napredak

Krajem studenog u tri grada širom Europe održat će se drugo izdanje reformiranog Davis Cupa. Najbolje tenisače svijeta (ili barem ponajbolje) gledat ćemo u Torinu, Innsbrucku i Madridu, gdje će Carreno Busta, Bautista Agut, Alcaraz, Lopez i Granollers pokušati obraniti naslov osvojen prije dvije godine, također na španjolskom tlu. Ponovno ćemo bodriti i naše dečke (Marina Čilića, Bornu Ćoriću, Bornu Goja, Nikolu Mektića i Matu Pavića), a ovaj put nadamo se da će biti uspješniji nego prije dvije godine kada je Hrvatska okončala svoj nastup u skupini dvama uvjerljivim porazima od Rusije i kasnijeg pobjednika Španjolske. Istina, tada nas nisu predstavljali Čilić i Pavić, stoga sada očekujemo napredak.

Nekoliko favorita iskočilo je u prvi plan, barem prema prognozama kladionica, kao što je 22bet kladionica. Mnogi vide Britance kao prve favorite, budući da će na završnicu Davis Cupa stići u najjačem mogućem sastavu. Ove godine Velika Britanija proživljava pravu “tenisku renesansu”, nakon što je sigurno da se Andy Murray neće vratiti na stare razine. U ženskoj konkurenciji sve je oduševila mlada Emma Raducanu (osvojila US Open) koja će se uskoro sastati s Ivaniševićem u Londonu, a njihovu mušku reprezentaciju na završnici Davis Cupa predstavljat će dvojica Top 25 tenisača, Cameron Norrie (ATP – 13) i Dan Evans (ATP – 24). Plus, u parovima će imati jake adute – Joea Salisburyja i Neala Skupskog, dvojicu sjajnih double tenisača. Uz Britance, koji su od 1937. godine osvojili tek jednu titulu (2015.), glavni favoriti bit će još Španjolci, Rusi, Amerikanci, Kanađani i Talijani, a iz prikrajka „vrebamo” mi i Srbi. Nadamo se da će Čilić prenijeti formu iz Rusije i u Torinu, gdje će naši odigrati grupnu fazu, a Ćorić je velika nepoznanica, računajući na manjak mečeva na visokoj razini u posljednje vrijeme zbog ozljeda. Od Mektića i Pavića očekujemo povratak u staru formu, što i priliči najboljem paru svijeta.

Nekoliko uvjeta se mora zadovoljiti da Davis Cup dođe u Varaždin

Hrvatska je ovogodišnju završnicu izborila putem kvalifikacija koje su odigrane početkom prošle godine u Zagrebu. Tada je u Domu sportova pala reprezentacija Indije predvođena velikim Leanderom Paesom (3:1). Trenutni format je takav da će samo finalisti završnice izboriti izravan ulaz na Davis Cup Finals 2022. godine, a od ostalih 16 timova, dvije će dobiti pozivnicu. Preostalih 14 morat će u kvalifikacije.

Kvalifikacijski sustav ostao je netaknut, onakav po čemu je Davis Cup bio unikatan dugi niz godina. U slučaju da naši tenisači ne izbore veliko finale Davis Cupa početkom prosinca te ako ne dobiju pozivnicu što nije nemoguće budući da je naša reprezentacija na drugome mjestu svjetske ljestvice (iza Francuske), onda postoji šansa da elitno tenisko natjecanje gledamo u „Lijepoj našoj” početkom sljedeće godine. Ne bi bilo pošteno da Zagreb ponovno dobije domaćinstvo, tako da bismo možda mogli očekivati dolazak najboljih hrvatskih tenisača u Varaždin.

Varaždinci su dvaput ugostili hrvatsku Davis Cup reprezentaciju koja je oba puta Varaždin napustila s osmijehom na licu. Prvi put to je bilo 2010. godine u prvom kolu protiv Ekvadora (5:0 – pobjede ostvarili Karlović, Čilić, Karlović / Čilić, Veić i Dodig), a druga pobjeda ostvarena je šampionske 2018. godine u četvrtfinalu protiv Kazahstana (3:1 – upisali pobjede Čilić dvaput i Dodig / Mektić).

Jasno, da do tog scenarija dođe, najprije dvostruki svjetski prvaci ne bi trebali doći do novog finala, a taj uspjeh želimo svim srcem. Mali podsjetnik, završnica Davis Cupa igra se od 25. studenog do 5. prosinca, a Hrvatska je smještena u skupinu D s Australijom i Mađarskom. Pobjednici svih šest skupina izborit će četvrtfinale, plus dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. Nakon toga slijedi nokaut-faza sa završnim mečevima u Madridu.