U dvorcu Trakošćan obilježena 10. obljetnica Škole mladih filatelista

FOTO: Trakošćan postao nacionalni edukacijski centar za filateliju

| 10.10.2015. u 15:43h | Objavljeno u Aktualno

Na svečanom otvorenju 10. škole mladih filatelista s međunarodnim sudjelovanjem - Trakošćan 2015., upriličenom 9. listopada na okrugloj kuli dvorca Trakošćan, velika zaljubljenica u filateliju Marija Kolačko, dr. med., obraćajući se nazočnima s velikim je zadovoljstvom primila Zahvalnicu iz ruku svoga unuka Dine Murića, koji je upravo zahvaljujući svojoj baki od malena u filateliji.

Njemu osobno filatelija je toliko u krvi da je iz tog područja i diplomirao na Fakultetu za dizajn u Mariboru, a danas je i predsjednik Kluba mladih filatelista Trakošćan i glavni organizator te, već desete po redu, Škole mladih filatelista u Trakošćanu.

Kroz Školu filatelije u Trakošćanu od početka do današnjih dana prošlo je više od 2500 mladih filatelista iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, a dr. Kolačko bila je u glavni zamašnjak razvoja filatelije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Naslijedio ju je njezin unuk, a podržavaju ga i predstavnici Dvora Trakošćan i lokalnih vlasti.

Zbog izvrsne organizacije i lokacije u dvorcu Trakošćan ne čudi da je škola postala nacionalnim centrom edukacije. Zbog svega toga reprezentativan broj zaljubljenika u poštanske marke stigao je u Trakošćan  i ove godine, pa je u dvorcu Trakošćan i okolici sve vrvjelo od učenika i njihovih voditelja te mentora filatelista. U razne vrste tečajeva za trodnevog trajanja škole uključilo se više od 200 polaznika.

Otvorena je i dokumentarna foto-izložba o dosadašnjim školama, te izložba radova natjecatelja. Na svečanosti su govorili Mirko Bistrović, načelnik općine Bednja, Ivan Jarnjak, koji od početka podržava projekt, Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, Stela Prislan Fujs, predstavnica Hrvatske pošte i drugi, a Tihomir Bilandžić predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza proglasio je Trakošćan Edukacijskim centrom za filateliju za cijelu Hrvatsku.

Snimljena je i milenijska fotografija, a posebna atrakcija bilo je slanje pošte kočijom, kao što je to bilo u danima početaka slanja pisama i frankiranja pošiljaka koje potječe daleko u povijest, prema nekim izvorima i do 175 godina unatrag.

Galerija slika