Ivica Bonino Hasan i Nikola Geček s Hrvatskom osvojili naslov svjetskih prvaka

VV | 15.6.2022. u 13:13h | Objavljeno u Sport

U Mađarskoj, u Szegedu, od 6. do 12. lipnja, održano je 23. svjetsko prvenstvo u lovu ribe na plovak za osobe s invaliditetom, 14. svjetsko prvenstvo za veterane i 4. svjetsko prvenstvo za mastere, na poznatoj veslačkoj stazi Maty Eri. Nastupilo je rekordnih 46 reprezentacija u 3 kategorije, 11 kod invalida, 21 kod mastera i 14 u kategoriji veterana. Kroz 4 dana treninga i 2 dana natjecanja na stazi je lovilo 230 natjecatelja.

Za reprezentaciju osoba s invaliditetom su nastupili Zlatko Poparić, Mensur Rošić, Ivica-Bonino Hasan (Varaždin), Željko Kljajić i Nikola Geček (Ivanec) (natjecatelji), Željko Geček (kapetan 1), Dražen Filipović (kapetan 2), Kristijan Kosmačin (team manager), Željko Bročilović, Dragutin Peter, Srećko Sieber, Danko Bregović ( službeni pomagači ).

Hrvatska reprezentacija osoba s invaliditetom je osvojila ukupno 1. mjesto ekipno. Hrvatska je prvi i drugi dan bila 1., ribolov je bio zahtjevan zbog jakog vjetra, lovilo se puno i prilično krupne ribe, a odlučila je taktika kombiniranja ribolova krupnijih šarana, babuški i bolena, kratkim i duljim štekama.

U pojedinačnom plasmanu 1. mjesto je osvojio Zlatko Poparić iz Hrvatske, 2. mjesto Mensur Rošić iz Hrvatske, Ivica-Bonino Hasan je 9., Nikola Geček 42. i Željko Kljajić 43. na svijetu.

Ribolov na veslačkoj stazi Maty Eri, gdje svakodnevno puše jaki bočni vjetar je bio zahtjevan, lovilo se puno po komadu, ali krupne ribe, šarana, babuške, cvergla i nešto bolena, a odlučila je taktika kombiniranja ribolova duljim na dobrim i kratkim štekama na težim pozicijama.

Najviše se koristila tehnika šteke na male bačvice od 1 do 4 g, na deblje najlone ( 0,14 do 0,20 ) i veće udice (14 do 8), a od mamaca nekoliko bijelih ili šarenih crva ili kukuruz. Lovilo se na malo ili više na dnu ovisno o vjetru, na lagano štopanje, često i precizno dohranjivanje pol cupom, a koristilo se malo ili ništa hrane, puno kukuruza, malo crva i glisti.

U kategoriji mastera za reprezentaciju Hrvatske su nastupili Pero Haršić, Rajmond Pokrivač, Branko Matijević (Ivanec), Ivan Međimorec i Damir Škorić (Varaždin) (natjecatelji), Božidar Magdić (kapetan). Hrvatska reprezentacija mastera je osvojila ukupno posljednje 21. mjesto. Za bolji rezultat treba imati i jaku logistiku koju nisu imali zbog manjka financiranja reprezentacije.

U pojedinačnom plasmanu najbolji je bio Pero Haršić na 38. mj. ukupno što je dobar rezultat, Rajmond Pokrivač je na 48. mj., Branko Matijević na 72. mjestu, Ivan Međimorec na 94. mjestu i Damir Škorić na 95. mjestu. Pojedinačni prvak je Ratko Ristić iz Srbije. Staza za mastere je bila u sredini staze, a ribolov je bio identičan. Ekipno su prvi Bugarska koji su oba dana odlično odlovili i bili prvi. Masteri su lovili 4 sata i zato su težine ulova malo veće.

U kategoriji veterana za reprezentaciju Hrvatske su nastupili Mišo Minanov, Ivan Petek, Marko Kutlić, Tihomir Hunjak (Varaždin) i Mladen Breški ( natjecatelji ), Vladimir Hartek (kapetan). Hrvatska reprezentacija veterana je osvojila ukupno 8. mjesto što je dobar rezultat, a svaki slijedeći uz bolju organizaciju, jaču logistiku može donijeti borbu za medalju.

U pojedinačnom plasmanu najbolji je bio Mišo Minanov na 14. mj. ukupno što je odličan rezultat, Ivan Petek je na 35. mj., Marko Kutlić je na 43. mjestu, Tihomir Hunjak na 50. mj. I Mladen Breški na 60. mj.. Pojedinačni prvak je Rodolfo Frigieri iz Italije. Staza za veterane je bila na početku staze, a ribolov je bio identičan. Ekipno su prvi Italija koji su oba dana odlično odlovili i bili 1.. Veterani su lovili 4 sata i zato su težine ulova malo veće. Rezultate možete pogledati na facebook stranicama fipsed.

REZULTATI NATJECANJA, INVALIDI:
EKIPNO, INVALIDI:

1. HRVATSKA 20 bodova
2. ITALIJA 33,5
3. MAĐARSKA 38,5
4. FRANCUSKA 43
5. BELGIJA 45
6. ČEŠKA 47
7. SLOVENIJA 48
8. ENGLESKA 55,5
9. NJEMAČKA 64
10. POLJSKA 64,5
11. BOSNA I HERCEGOVINA 69

POJEDINAČNO, INVALIDI:
1. ZLATKO POPARIĆ (HRVATSKA) 2,39350 g
2. MENSUR ROŠIĆ (HRVATSKA) 3,28150 g
3. TIBOR CSALA (MAĐARSKA) 4,535700 g
9. IVICA-BONINO HASAN (HRVATSKA) 7,29825 g
42. NIKOLA GEČEK (HRVATSKA, 2. DAN) 2,9975 g
43. ŽELJKO KLJAJIĆ (HRVATSKA, 1. DAN) 6,7825 g

Galerija slika