Zagrepčanima se nudi svježe i kiselo Varaždinsko zelje Foto: Varaždinska županija

Zagrepčanima se nudi svježe i kiselo Varaždinsko zelje

I.D./Varaždinske vijesti | 17.10.2015. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U petak, 16. listopada na glavnom zagrebačkom trgu otvoren je 1. Sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba.

Na Sajmu se predstavlja 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih županija, koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju sa zimnicom, kako bi im se omogućila prodaja i direktno povezivanje s potrošačima, te oživjelo spravljanje zimnice koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju.

Varaždinsku županiju predstavlja OPG Cafuk iz Domitrovca, koji nudi Zagrepčanima svježe i kiselo Varaždinsko zelje, krumpir te ostalo povrće.

Cilj ove manifestacije ujedno je podići svijest o važnosti kupovanja domaćih proizvoda. Tako će se u tri dana, od 16. do 18. listopada, pokazati najkvalitetniji proizvodi s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sve što je napravljeno u zaštiti tih proizvoda, bilo na nacionalnoj razini gdje je oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla zaštićeno dvadesetak takvih proizvoda, bilo na razini EU gdje je šest zaštićenih. Pritom vrijedi spomenuti da je Varaždinsko zelje na korak do zaštite na europskoj razini.

Sajam i izložbu obišao je i dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.