FOTO Učenici III. OŠ Varaždin dobili učionicu na otvorenom do koje su došli prodajom starog papira Foto: Krešimir Đurić

FOTO Učenici III. OŠ Varaždin dobili učionicu na otvorenom do koje su došli prodajom starog papira

IHR/Varaždinske vijesti | 7.11.2019. u 15:05h | Objavljeno u Društvo

Učenici III. osnovne škole Varaždin dobili su učionicu na otvorenome, projekt koji su u prošloj školskoj godini pokrenuli učenici uključeni u izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje.

- Ovaj projekt ima pedagošku ulogu, ali u ovom slučaju i još jednu veliku ulogu, a to je činjenica što je potekao od učenika prošlih generacija, odnosno učenika kjoi su prošle godine bili osmi razred i pohađali izborni nastavni predmet Građanski odgoj i obrazovanje – istaknula je Jasenka Martinčević, ravnateljica III. osnovne škole Varaždin danas na svečanom otvorenju učionice na otvorenom koja će učenicima omogućiti da budu vani u gotovo svim vremenskim uvjetima.

Učitelj građanskog odgoja i obrazovanja te knjižničar na III. OŠ Varaždin Berislav Njegovec rekao je kako se izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje provodi od 2015. godine.

- Jedan dio nastave predviđen je za teoriju, gdje učimo o ljudskim pravima i zaštiti okoliša, inicijativama mladih i aktivnom građanstvu, a drugi dio je predviđen da učenici sami nešto naprave u lokalnoj zajednici, uoče neki problem i pokrenu njegovo rješavanje. Prije ove učionice na otvorenom imali smo samo klupe, koje su bile slabo posjećene zbog vremenskih uvjeta. Učenici su predložili da izgradimo nadstrešnicu akcijom skupljanja starog papira. Sva su se djeca uključila u ovu akciju, učiteljice, roditelji i šira lokalna zajednica, no nadstrešnica je skupa, a prosječna cijena za kilu starog papira je 40 lipa. Stoga smo se obratili Gradu Varaždinu za pomoć koji je prepoznao naš angažman i entuzijazam te nam odlučio pomoći. Svima se ovom prilikom zahvaljujemo – rekao je Njegovec.

Na otvorenju učionice na otvorenom bio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.