FOTO Skupština Zajednice SUGV-a jednoglasno prihvatila Program javnih potreba u sportu vrijedan 11,5 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 16.3.2022. u 09:03h | Objavljeno u Sport

Sportska 2021. bit će upamćena kao godina u kojoj je velikom mjerom pandemija koronavirusa diktirala održavanje sportskih natjecanja, a time i ostvarivanje kvalitetnih sportskih rezultata.

No unatoč svemu, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ulagala je u razvoj klubova, sportsku infrastrukturu kao i organizaciju značajnih međunarodnih, tradicionalnih i državnih natjecanja, istaknuto je sinoć na sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Predsjednik Zajednice, Alen Runac, naglasio je da se još većim izdvajanjem za sport standard funkcioniranja sportskih klubova podigao na višu razinu.

„Održala se postojeća kvaliteta rada, izvršila su se značajna ulaganja u stvaranje uvjeta za bavljenje sportom, a ponosni smo domaćini bili nekim značajnim sportskih natjecanjima“, rekao je Runac.

Posebno je istaknuto da je nastavljeno ulaganje u sportski razvoj mlađih uzrasnih kategorija, gdje i rezultati nisu izostajali, posebno u pojedinačnim sportovima. U 2021. godini čak 72 % sredstava iz Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina bilo je namijenjeno za aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija, što je samo potvrda da uz maksimalne uvjete u doglednoj budućnosti i kvalitetni rezultati ne bi smjeli izostati. Runac je dodao da o tome govori i činjenica o prepoznatih troje mladih olimpijskih kandidata – gimnastičaru Mateu Žugecu, atletičarki Klari Koščak i hrvačici Ivi Gerić.

U 2021. godini Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina brojila je 127 članica, sportskih klubova koji dolaze iz 53 sporta. S 5179 registriranih sportašica i sportaša te sportašica i sportaša u sportskim školama, od čega 3510 mlađih od 20 godina, te oko 1500 rekreativaca, Varaždin je u vrhu gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja.

Tijekom 2021. godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina nagrađivala je 18 perspektivnih i 16 vrhunski kategoriziranih sportaša, potpomogla rad 47 sportskih škola varaždinskih klubova, sufinancirala rad trenera mlađih uzrasnih kategorija u 32 kluba, financirala 2015 sportska pregleda sportaša, sufinancirala redovno djelovanje 69 sportskih udruga te 18 sportskih udruga sportaša s invaliditetom, financirala sportsko-rekreacijske aktivnosti građana, za 18 sportskih udruga osigurala sredstva za pomoć pri upravljanju sportskim objektima, financirala godišnju cijenu sata korištenja bazena za 7 sportskih udruga i možda najvažnije, za 47 sportskih udruga korištenje sportskih objekata, kojima upravlja Zajednica, osigurala bez naknade.

U sportskim ostvarenjima ističu se klubovi u najvišem rangu natjecanja, u stolnom tenisu, hrvanju, baseballu, rukometu, odbojci i sportskom ribolovu, te u pojedinačnim sportovima poput atletike, karatea, skijanja, streljaštva, streličarstva, kuglanja, savatea.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina kontinuirano provodi projekt „Zdrav pokret“ –besplatan program osmišljen da potakne građanstvo na bavljenje tjelesnom aktivnošću u svrhu poboljšanja kvalitete života provođenjem rekreacijskih treninga i savjetovanjem o zdravom načinu života, a vode ga kineziolozi iz Udruge kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije.
Uz „Zdrav pokret“, tijekom 2021. godine, u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina održano je više sportskih programa – 2. Humanitarna utrka grada anđela, 1. Štafetni triatlon „Jurinih 3x1“, 20. Varaždinska biciklijada. Raznim sportsko-rekreativnim aktivnostima obilježen je Europski tjedan sporta te je Zajednica sudjelovala u sportskom dijelu obilježavanja Dječjeg tjedna.
Uz navedeno, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina bila je suorganizator sportskim klubovima, članicama ZSUGV-a, u organizaciji brojnih tradicionalnih i međunarodnih sportskih priredbi.
Planirani 19. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina, 3. Ljetni sportski višeboj i međunarodni Sportski susreti učenika srednjih škola Varaždina, Lendave i Zalaegerszega, nisu održani zbog epidemije korona virusa.

U 2022. godini, u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, već su održane 43. Novogodišnja utrka i 6. Zimski sportski višeboj. Kontinuirano se provodi Zdrav pokret, slijede Škola plivanja, 19. Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina, 3. Humanitarna utrka grada anđela, svečanost proglašenja najboljih sportaša grada Varaždina, 21. Biciklijada grada Varaždina, Međunarodni dan joge, Škola rolanja, 2. Štafetni triatlon „Jurinih 3x1“, 3. Ljetni sportski višeboj, Sportsko ljeto na Kapucinskom trgu, Europski tjedan sporta, Sajam sporta grada Varaždina i
16. Sportski susreti triju gradova: Varaždin, Lendava, Zalaegerszeg.

Na sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina jednoglasno je prihvaćen Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina koji je vrijedan 11.535.000,00 kuna. Ukupni iznos za varaždinski sport veći je u odnosu na prošlu godinu.

Članovi Skupštine Zajednice jednoglasno su prihvatili da se u članstvo primi Triatlon klub „Sjever“ Varaždin.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci