FOTO: Projekt HTS-a "Tenis u školama" održao trening u dvorani V. OŠ Varaždin Foto: Martin Novosel

FOTO: Projekt HTS-a "Tenis u školama" održao trening u dvorani V. OŠ Varaždin

| 22.2.2020. u 13:18h | Objavljeno u Sport

Projekt Tenis u školama pokrenuo je Hrvatski teniski savez sa ciljem popularizacije tenisa. Djeca u dobi od 7 do 10 godina potpuno besplatno treniraju sa službenim trenerima i upoznaju se s osnovama ovog sporta te njegovim brojnim prednostima za tijelo i duh. Nosioci programa su 24 licencirana teniska kluba iz svih dijelova Hrvatske.

- Mi smo vrlo sretni i zadovoljni da se nakon 10 godina ponovno aktivirao tenis u školama. To je sinergija između tenisa i školske nastave gdje djecu upoznajemo s osnovama tenisa i nadamo se da će se kasnije onda uključiti u klubove. Ovaj program je prepoznat, a već sada je kroz njega prešlo oko 800 djece što je veliki broj i vrlo nam je bitno jer nije to ulaganje samo u sport već i u budućnost naših novih generacija, a to je nešto najbitnije - rekla je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, Nikolina Babić.

Jedan od gradova u kojem se provodi program je i Varaždin gdje 20-ak mališana radi s trenerima iz TK Varaždina 1181. Tenis je sport koji je Hrvatima tijekom godina donio mnogo razloga za ponos i sreću, a neka buduća teniska zvijezda možda prve korake radi upravo u dvorani V. OŠ Varaždin.

- Poznato je da bavljenje sportom čini mlade ljude puno kooperativnijima i odgovornijima. Da smo na dobrom putu pokazuje brojka od 105 djece koji rade u našoj teniskoj školi, a isto tako imamo više od 200 članova koji se rekreativno bave tenisom - rekao je Lovro Juzbašić, predsjednik TK Varaždina 1181.

Ovaj projekt u Varaždinu provode isključivo visoko obrazovani kineziolozi s dugogodišnjim iskustvom rada u školskom sustavu s djecom, a ujedno su i bivši igrači tenisa te svoja iskustva i znanja prenose na nove generacija poput Hrvoja Šipuša i Ele Poljak.

- Naša škola je poznata kao sportska škola. Možemo se pohvaliti sa činjenicom da smo samo prošle godine bili na tri državna natjecanja i zato podržavamo ovakve projekte gdje učenici mogu razvijati motoričke sposbnosti, a ujedno i karakter. Benefit ovakvog programa je da svi učenici mogu pohađati besplatno. Nadam se da će naučiti puno toga o tenisu - rekao je ravnatelj V. OŠ Varaždin, Mario Šipek.

Veliki ulogu u filozofiji da se djeca od rane dobe počnu baviti sa sportom i Zajednica sportskih udruga grada Varaždina koja sigurno raspolaže s velikim brojem sportskih objekata za razliku od nekih drugih sredina u Hrvatskoj.

- U našoj Zajednici je učlaljeno 124 sportskih udruga. U tim udrugama su uglavnom mlađe uzrasne kategorije. Grad je vlasnik 16 sportskih objekata, među kojima dva naša kluba koriste teniske terene. Svi su ti sportski objekti dostupni djeci na korištenje, posebice nakon zavšetka nastave i oni su stalno u funkciji - rekao je Marinko Šipoš, član nadzornog odbora Zajednice te viši savjetnik za sport i tehničku kulturu grada Varaždina.