FOTO: Orijentacijski klub Varaždin u provedbi Interreg projekta u vrijednosti 50.000 eura

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOTO: Orijentacijski klub Varaždin u provedbi Interreg projekta u vrijednosti 50.000 eura Foto: OK Varaždin

Početkom srpnja Orijentacijski klub Varaždin započeo je s provedbom projekta pod nazivom „Cross-border co-operation in Orienteering“ (CBC-ORIENT) u suradnji sa svojim mađarskim partnerom Orijentacijskim klubom „Tajfutasert–Pecs“ Alapitvany.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000 eura, a Varaždinski je klub jedini s ovog područja koji je uključen u ovakvu vrstu međunarodne suradnje, koja predstavlja izdašan izvor financiranja za sportski klub.

O izazovima i općenito o okolnostima koje su prethodile uspostavi suradnje u ovom zanimljivom sportskom projektu razgovarali smo s predsjednicom orijentacijskog kluba Karmen Holenda.

Što provedba projekta znači za jedan sportski klub poput vašeg?

- Prvenstveno moram istaknuti da sam izuzetno ponosna da je došlo do ove suradnje. Svi članovi kluba izuzetno su motivirani da se osigura uspješna i kvalitetna provedba projekta. Dakle, radi se o projektu „Cross-border co-operation in Orienteering“ (CBC-ORIENT) koji je financiran iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020., čija je ukupna vrijednost 50 tisuća eura. Navedena sredstva na raspolaganju su nama i našem mađarskom partneru u razdoblju provedbe aktivnosti projekta, koja traje od srpnja 2020. do lipnja 2021. godine. Aktivnosti će se provoditi na području Varaždinske županjie i mađarske Baranje. Pojedine aktivnosti u sklopu projekta obuhvaćaju od 50 pa do najmanje 250 sudionika, što ukazuje da je naš klub morao zadovoljiti ozbiljne i visoke standarde prilikom prijave na projekt.

Što smatrate da je bilo odlučujuće za prihvaćanje partnerstva s Orijentacijskim klubom Varaždin za provedbu projekta?

- Naš klub osnovan je krajem 2015. godine i trenutno je jedini orijentacijski klub u Varaždinskoj županiji. Klub broji pedesetak članova, većinom djece i mladeži učenika osnovnih i srednjih škola. Međutim, u ovih nepunih pet godina našeg postojanja uistinu smo vlastitom voljom i predanošću, postupno i putem provedbe aktivnosti za mlade stjecali svoja prva iskustva. Održane su mnoge aktivnosti i postignuti su brojni zapaženi sportski rezultati. Najviše uspjeha u natjecanju postižu upravo naši najmlađi članovi, te se možemo pohvaliti i s osvojenih nekoliko prvih, drugih i trećih mjesta u svakoj sezoni natjecanja. Naša je vizija upoznati mlade trkače i atletičare s ovom sportskom disciplinom, koja zbog male i nejake konkurencije omogućuje puno brži status vrhunskih sportaša sa svim privilegijama koje takav status donosi. Također, osim iskustava koja smo stjecali na samom terenu, aktivno smo se uključivali u organizaciju manifestacija od kojih su neke takoreći tradicionalne. Ističemo organizaciju utrke Indoor kupa Hrvatske, obilježavanje Svjetskog dana orijentacije, natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola u Mjesecu borbe protiv ovisnosti i obilježavanja Dana policije u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, zatim organizaciju orijentacijske utrke „Amazing race“ u međunarodnom projektu Erasmus+ Prve gimnazije Varaždin i niz manjih događaja. U aktivnostima koje organiziramo redovito sudjeluje više od 100 sudionika.

Koji su preduvjeti za uključivanje pojedinaca u projekt?

- Orijentacija može biti rekreacijska aktivnost i natjecateljski sport. Njome se mogu baviti i djeca i odrasli i jedinstveni je sport u kojem obitelj može sudjelovati zajedno. Stoga je orijentacija idealna za obitelji učenika osnovnih škola. Natjecateljske kategorije podijeljene su po dobi i spolu. Orijentacija ima velik značaj u svakodnevnim aktivnostima, a neka zanimanja se uopće ne mogu zamisliti bez temeljnog služenja zemljovidom i kompasom (primjerice vojnici, piloti, jedriličari, pomorci, šumari, geolozi, turistički vodiči i dr.). Osim što orijentacija pozitivno utječe na tjelesnu kondiciju i zdravlje, ona razvija i razne kognitivne sposobnosti iz područja matematike, logike, brzine zaključivanja i donošenja odluka. Dinamična je aktivnost i izuzetno atraktivna. Stoga zapravo nema nikakvog ograničenja ili prepreka za uključivanje u projekt, samo se trebate javiti u naš klub.

- Sve aktivnosti su besplatne, a vjerujem i vrlo edukativne. Naime, u ovom mađunarodnom projektu njeguje se zeleni sport za mlade, ekologija i zdrava prehrana, uče se strani jezici, njeguje se međunarodna suradnja, a naročito se uči i usavršava vještina orijentacije, orijentacijskog trčanja i precizne orijentacije. Budući da orijentacija na našim područjima nije popularan sport i nije toliko poznat, voljeli bismo ovaj kvalitetan, interesantan i dinamičan sport što više promovirati među građanima, a naročito među mladima - dodala je Karmen Holenda.

Prvi zajednički događaj s partnerom iz Mađarske održat će se 19. rujna 2020. na području Varaždinske županije i to na atraktivnoj lokaciji dvorca Trakošćan. Za događaj se priprema izrada nove karte te će se kartirati prostor oko dvorca od 4 km2 potreban za organizaciju orijentacijskog natjecanja.

- Kako bi naš klub što uspješnije proveo projekt i krenuo u predstojeće aktivnosti, dobrodošli su nam pokrovitelji, donatori i sponzori. Stoga koristimo i ovu priliku da zamolimo za pomoć u našem radu, donacijom novčanih sredstava, proizvodima ili uslugama, a prema vlastitim mogućnostima - kazala je Karmen Holenda.

O nadolazećim aktivnostima Orijentacijskog kluba Varaždin možete se informirati na njihovoj web i Facebook stranici, a ako volite istraživati prirodu izvan ucrtanih puteva, možete im se obratiti i putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.