FOTO: Orijentacijski klub Varaždin u provedbi Interreg projekta u vrijednosti 50.000 eura Foto: OK Varaždin

FOTO: Orijentacijski klub Varaždin u provedbi Interreg projekta u vrijednosti 50.000 eura

Varaždinske vijesti | 3.8.2020. u 08:19h | Objavljeno u Sport

Početkom srpnja Orijentacijski klub Varaždin započeo je s provedbom projekta pod nazivom „Cross-border co-operation in Orienteering“ (CBC-ORIENT) u suradnji sa svojim mađarskim partnerom Orijentacijskim klubom „Tajfutasert–Pecs“ Alapitvany.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000 eura, a Varaždinski je klub jedini s ovog područja koji je uključen u ovakvu vrstu međunarodne suradnje, koja predstavlja izdašan izvor financiranja za sportski klub.

O izazovima i općenito o okolnostima koje su prethodile uspostavi suradnje u ovom zanimljivom sportskom projektu razgovarali smo s predsjednicom orijentacijskog kluba Karmen Holenda.

Što provedba projekta znači za jedan sportski klub poput vašeg?

- Prvenstveno moram istaknuti da sam izuzetno ponosna da je došlo do ove suradnje. Svi članovi kluba izuzetno su motivirani da se osigura uspješna i kvalitetna provedba projekta. Dakle, radi se o projektu „Cross-border co-operation in Orienteering“ (CBC-ORIENT) koji je financiran iz programa Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020., čija je ukupna vrijednost 50 tisuća eura. Navedena sredstva na raspolaganju su nama i našem mađarskom partneru u razdoblju provedbe aktivnosti projekta, koja traje od srpnja 2020. do lipnja 2021. godine. Aktivnosti će se provoditi na području Varaždinske županjie i mađarske Baranje. Pojedine aktivnosti u sklopu projekta obuhvaćaju od 50 pa do najmanje 250 sudionika, što ukazuje da je naš klub morao zadovoljiti ozbiljne i visoke standarde prilikom prijave na projekt.

Što smatrate da je bilo odlučujuće za prihvaćanje partnerstva s Orijentacijskim klubom Varaždin za provedbu projekta?

- Naš klub osnovan je krajem 2015. godine i trenutno je jedini orijentacijski klub u Varaždinskoj županiji. Klub broji pedesetak članova, većinom djece i mladeži učenika osnovnih i srednjih škola. Međutim, u ovih nepunih pet godina našeg postojanja uistinu smo vlastitom voljom i predanošću, postupno i putem provedbe aktivnosti za mlade stjecali svoja prva iskustva. Održane su mnoge aktivnosti i postignuti su brojni zapaženi sportski rezultati. Najviše uspjeha u natjecanju postižu upravo naši najmlađi članovi, te se možemo pohvaliti i s osvojenih nekoliko prvih, drugih i trećih mjesta u svakoj sezoni natjecanja. Naša je vizija upoznati mlade trkače i atletičare s ovom sportskom disciplinom, koja zbog male i nejake konkurencije omogućuje puno brži status vrhunskih sportaša sa svim privilegijama koje takav status donosi. Također, osim iskustava koja smo stjecali na samom terenu, aktivno smo se uključivali u organizaciju manifestacija od kojih su neke takoreći tradicionalne. Ističemo organizaciju utrke Indoor kupa Hrvatske, obilježavanje Svjetskog dana orijentacije, natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola u Mjesecu borbe protiv ovisnosti i obilježavanja Dana policije u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, zatim organizaciju orijentacijske utrke „Amazing race“ u međunarodnom projektu Erasmus+ Prve gimnazije Varaždin i niz manjih događaja. U aktivnostima koje organiziramo redovito sudjeluje više od 100 sudionika.

Koji su preduvjeti za uključivanje pojedinaca u projekt?

- Orijentacija može biti rekreacijska aktivnost i natjecateljski sport. Njome se mogu baviti i djeca i odrasli i jedinstveni je sport u kojem obitelj može sudjelovati zajedno. Stoga je orijentacija idealna za obitelji učenika osnovnih škola. Natjecateljske kategorije podijeljene su po dobi i spolu. Orijentacija ima velik značaj u svakodnevnim aktivnostima, a neka zanimanja se uopće ne mogu zamisliti bez temeljnog služenja zemljovidom i kompasom (primjerice vojnici, piloti, jedriličari, pomorci, šumari, geolozi, turistički vodiči i dr.). Osim što orijentacija pozitivno utječe na tjelesnu kondiciju i zdravlje, ona razvija i razne kognitivne sposobnosti iz područja matematike, logike, brzine zaključivanja i donošenja odluka. Dinamična je aktivnost i izuzetno atraktivna. Stoga zapravo nema nikakvog ograničenja ili prepreka za uključivanje u projekt, samo se trebate javiti u naš klub.

- Sve aktivnosti su besplatne, a vjerujem i vrlo edukativne. Naime, u ovom mađunarodnom projektu njeguje se zeleni sport za mlade, ekologija i zdrava prehrana, uče se strani jezici, njeguje se međunarodna suradnja, a naročito se uči i usavršava vještina orijentacije, orijentacijskog trčanja i precizne orijentacije. Budući da orijentacija na našim područjima nije popularan sport i nije toliko poznat, voljeli bismo ovaj kvalitetan, interesantan i dinamičan sport što više promovirati među građanima, a naročito među mladima - dodala je Karmen Holenda.

Prvi zajednički događaj s partnerom iz Mađarske održat će se 19. rujna 2020. na području Varaždinske županije i to na atraktivnoj lokaciji dvorca Trakošćan. Za događaj se priprema izrada nove karte te će se kartirati prostor oko dvorca od 4 km2 potreban za organizaciju orijentacijskog natjecanja.

- Kako bi naš klub što uspješnije proveo projekt i krenuo u predstojeće aktivnosti, dobrodošli su nam pokrovitelji, donatori i sponzori. Stoga koristimo i ovu priliku da zamolimo za pomoć u našem radu, donacijom novčanih sredstava, proizvodima ili uslugama, a prema vlastitim mogućnostima - kazala je Karmen Holenda.

O nadolazećim aktivnostima Orijentacijskog kluba Varaždin možete se informirati na njihovoj web i Facebook stranici, a ako volite istraživati prirodu izvan ucrtanih puteva, možete im se obratiti i putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..