Zabavna tortura na koprivničkom Renesansnom festivalu

Sponzorirani članak | 12.8.2019. u 11:58h | Objavljeno u Sponzorirano

Lanci, okovi, giljotina, drveni sanduk sa šiljcima znan kao Nirnbeška djevica-dio su rekvizita koji očekuju posjetitelje 14. po redu Renesansnog festivala u Koprivnici čija je glavna tema tortura. Dželati i krvnici, osuđenici i kažnjenici na edukativan će način dočarati poseban dio povijesti i tako obogatiti i inače vjernu atmosferu koprivničkog turističko-povijesnog događanja koje već nekoliko godina ponosno nosi status hrvatske TOP manifestacije. Renesansnim bedemima će od 22. do 25. kolovoza opet koračati dvorske dame i vitezovi, prosjaci će tražiti koji groš, a gubavci malo hrane, više od 200 obrtnika i trgovaca izlagat će proizvode tipične za kasni srednji vijek, velikim prostorom ograđenim drvenim palisadama odjekivat će isključivo renesansna glazba, a raznovrsni programi odvijat će se usporedo na nekoliko pozornica i lokacija. Posebno atraktivni bit će doček Kralja i njegove svite sa svim postrojbama, noćni napad na grad, vatreni showu Koprivničkih mušketira i haramija, viteški konjički turnir, nastup sokolara, veliki drveni labirint i mogućnost kušanja dvadesetak jela s koprivama.

Show_s_pticama_grabljivicama.jpg

- Ponosan sam što nismo podlegli trendu organizacije koncerata popularnih estradnih zvijezda koji karakterizira ostale turističke manifestacije, nego nastojimo što vjernije oslikati atmosferu davno minulog vremena. Vodimo računa o svakom detalju od odjeće i obuće sudionika, preko glazbe do jela i pića, već godinama ne koristimo plastiku, a brojne sadržaje razvijamo tako da budu interaktivni. Stoga posjetitelji sami mogu iskovati svoj renesansni novčić, gađati lukom i strijelom, zaplesati renesansni ples, rušiti kmeta u bačvu punu vode, vrtjeti se na renesansnom vrtuljku, loviti vješticu ili hraniti gubavce. Samo u Koprivnici možete kušati samostansko pivo od kopriva koje se priprema na licu mjesta, vidjeti cjeloviti postupak taljenja željeza od pripreme rude do gotovog proizvoda, te prisustvovati natjecanju najboljih kuhara iz Hrvatske i susjednih zemalja za titulu Kraljevskog kuhara- ističe autor Renesansnog festivala, direktor TZ Grada Koprivnice Renato Labazan.

Na ovogodišnjem Renesansnom festivalu sudjelovat će tridesetak povijesnih skupina iz Mađarske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Češke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Austrije, Slovačke i Portugala, te Hrvatske koji će prikazati niz vještina i običaja davno minulog vremena, Uz viteške logore, bit će tu kmetska sela s brojnim životinjama, renesansne krčme s jelima spravljenim prema originalnim srednjovjekovnim receptima, dječji vilinski kutak, a putujući lakrdijaši i niz autentičnih likova kao što su gušćarica, sokolar, sitar, noćobdija, notarica, alkemičari omogućit će istinski i nezaboravni ulazak u prošlost. Cijena ulaznica prema uzoru na prošlu godinu iznosi: petak 5 kn, subota 15 kn i nedjelja 10kn.

renesansni1.jpg