Srednja škola Ivanec: Suvremene metode za praktična i primjenjiva znanja

Napisao/la: VV -
Administrator projekta Nikola Ivančić, ravnateljica škole Lidija Kozina i voditeljica projekta Andrijana Rožman Administrator projekta Nikola Ivančić, ravnateljica škole Lidija Kozina i voditeljica projekta Andrijana Rožman

Srednja škola Ivanec od svojeg je nastanka oduvijek bila u samom vrhu kvalitetnih srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske. Navedenu činjenicu dugi niz godina potvrđuju odlični rezultati učenika na natjecanjima znanja, ali i konstantna usavršavanja nastavnika, koji svojim radom, stručnošću i motivacijom pokazuju kako ivanečka škola ima izrazito kvalitetne ljudske kapacitete.

Priliku za dokazivanje svoga kvalitetnog rada Srednja škola Ivanec dobila je provedbom projekta financiranog sredstvima Europske unije pod nazivom „Suvremene metode u nastavi“ (SMUN). Projekt se u Srednjoj školi Ivanec počeo provoditi 15. svibnja ove godine, a trajat će sve do 15. svibnja 2016. Srednja škola Ivanec nositelj je projekta, a u projektu sudjeluje i Ekonomska škola Šibenik kao partner. Projekt SMUN provodi se u sklopu operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“ iz Europskoga socijalnog fonda. Projekt je financiran s 1.514.150,04 kuna bespovratnih sredstava u stopostotnom iznosu.

Modernizacija kurikuluma

Projektom se želi osuvremeniti nastava za smjer Ekonomist kako bi se na kvalitetan način odgovorilo na suvremene zahtjeve tržišta rada. Provedbom projekta modernizirat će se kurikulumi za ekonomiste u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i skupovima ishoda učenja, što će u konačnici donijeti veća praktična znanja učenicima i razvoj kompetencija koja od njih očekuju poslodavci. Kurikulumi su predviđeni za modernizaciju u predmetu Računovodstvo (3. i 4. razred), Vježbenička tvrtka (3. i 4. razred) i Analiza financijskih izvještaja (4. razred). Nastavnici su sudjelovanjem na edukacijama i interaktivnim radionica stekli dodatna znanja kako bi bili osposobljeni za korištenje suvremenih metoda u nastavi koje će doprinijeti razvoju učeničkih kompetencija te njihovom boljem položaju na tržištu rada – kazala je Andrijana Rožman, voditeljica projekta.

Glavna nastavna sredstva na projektu će biti nova računala, dok će se podučavanje i učenje u velikom obujmu ostvarivati informacijsko- komunikacijskim portalom i računovodstvenim softverom, koji će biti posebno napravljeni samo za potrebe Srednje škole Ivanec i Ekonomske škole Šibenik za učenike smjera Ekonomist.

Portal i softver

Portal i softver prilagođeni su potrebama tržišta rada i usklađeni sa znanjima i vještinama koje traže današnji poslodavci. Ivanečka srednja škola prva je strukovna škola u Hrvatskoj koja svoje kurikulume prilagođava Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i skupovima ishoda učenja. Navedenom prilagodbom učenik se stavlja u centar nastavnog procesa te se traži njegova aktivna uloga. U školi je održana edukacija na kojoj su nastavnici osposobljeni za korištenje portala.

Povezivanje teorije i prakse

Za potrebe izvođenja nastave na računovodstvenom softveru izradit će se Priručnik, koji će sadržavati preslike stvarnih dokumenata i poslovnih događaja koji se koriste u poslovanju društava. Na taj će način učenici lakše i brže usvajati i povezivati teoriju s praksom te će biti spremniji za posao nakon završetka obrazovanja. Bitno je napomenuti da je računovodstveni softver zapravo pravi softver, koji koriste mnogi poslovni subjekti. Navedeni softver u stvari je integrirani aplikacijski sustav koji se koristi u suvremenom poslovanju te je ekskluzivan za potrebe projekta i prilagođen potrebama učenika i nastavnika. Softver će biti kreiran tako da će učenici koji će izvoditi vježbe iz svojih predmeta moći jednostavno i lako pratiti sve procese koji se odvijaju unutar svakoga poslovnog sustava. Iz tog će razloga korištenje softvera učenike kvalitetno pripremiti za njihov prvi posao u struci. Korištenje moderne računalne opreme, moderne informacijsko-komunikacijske tehnologije te pravi računovodstveni softver bit će našim učenicima moćni alati za usvajanje potrebnih znanja i vještina kako bi nakon završetka škole bili konkurentniji na tržištu rada – istaknula je Andrijana Rožman.

Lidija Kozina, ravnateljica škole:
Naši će učenici biti poželjniji poslodavcima

Kako je prihvaćen projekt SMUN u Vašoj školi i što on donosi učenicima?

– Moram priznati da su reakcije bile izrazito pozitivne, počevši od nastavnika koji će biti direktno povezani s projektom do ostalih zaposlenika, kojima je projekt prezentiran na medijskoj konferenciji početkom srpnja. Nastavnicima ekonomske grupe predmeta projekt SMUN poslužit će kao izvrstan alat za modernizaciju nastave i uvođenje suvremenih metoda podučavanja. Također, svjesni smo da današnji učenici traže drugačije metode podučavanja, prilagođene sve bržim i rastućim promjenama u primjeni tehnologija te njihovoj implementaciji u praktično poslovanje trgovačkih društava. Naši će učenici imati privilegiju usvajati znanja koja će im omogućiti bržu prilagodbu tržišnim uvjetima. Samim time bit će poželjniji poslodavcima - kazala je Lidija Kozina, ravnateljica škole.

Planirate li prijave na nove natječaje Europskoga socijalnog fonda?

– Svakako, odredili smo da ćemo kao škola biti projektno orijentirani. Moram napomenuti da smo 23. listopada započeli s provedbom EU projekta „Heureka – spoznajom do uspjeha“, čiji je cilj uvesti četiri nova fakultativna predmeta za gimnazijski program. U projektu vrijednom 1.338.338,39 kuna kao partner sudjeluje Srednja škola iz Labina. Također, moram se pohvaliti da smo započeli i provedbu EU projekta „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“ (1.361.244,09 kuna), koji se tiče cjeloživotnog obrazovanja, a u njemu kao partneri sudjeluju Srednja škola Novi Marof i tvrtka Infoproces d.o.o. Napominjem da smo vlastitim snagama „osigurali“ financiranje iz bespovratnih fondova, i to u iznosu od 4,2 milijuna kuna te nam je plan u budućnosti se prijavljivati na programe za mobilnost, a pogotovo na programe usmjerene povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.