Po znanje i EU projekte na POU Varaždin!

Varaždinske vijesti | 8.9.2019. u 10:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Pučko otvoreno učilište (POU) Varaždin već petu godinu provodi edukaciju kojom polaznici stječu vještine i znanja za obavljanje poslova voditelja izrade i provedbe EU projekata. Dosad je program završilo sedam grupa polaznika, a osma grupa s radom kreće u listopadu.

Novost je da će se ove godine 12. rujna organizirati ogledno besplatno predavanje na kojem će zainteresirani moći dobiti više informacija o programu te postaviti pitanja predavačima. Ravnateljica POU-a Varaždin Lana Velimirović Vukalović poziva sve da dođu i steknu dublji uvid u program.

Od edukacije do posla

- POU Varaždin svojom ponudom nastoji zadržati kvalitetu i pratiti potrebe na tržištu. Program Voditelj/ica izrade i provedbe EU projekata ubraja se u vrhunske, verificirane programe iz našeg tržišnog portfelja. Pokušavamo teoriju spojiti izravno s praksom na način da kroz ovaj program naši polaznici pišu dva projekta za dva konkretna natječaja. To opravdava i cijenu ovog programa budući da, osim znanja, polaznici sami uz mentoriranje naših predavača izrađuju projektne prijedloge za svoje potrebe. Na POU se 12. rujna od 17:30 do 18:30 sati održava besplatno ogledno predavanje na kojem želimo sve zainteresirane za naš jesenski semestar detaljnije informirati o programu, upoznati ih s predavačima i pojasniti način plaćanja te vrijeme održavanja nastave. Ovaj program jamči veću konkurentnost pojedinaca na tržištu rada te možemo posvjedočiti da se velik broj naših polaznika zaposlio upravo zahvaljujući stečenim znanjima iz EU fondova i pisanja projekata - kaže Lana Velimirović Vukalović.

Također treba istaknuti da je POU Varaždin slične edukacije provodilo za zaposlenike i volontere civilnog sektora uz sufinanciranje Grada Varaždina, dok svake godine svim drugim zainteresiranima nude edukaciju uz vlastito podmirivanje troškova, bilo da edukaciju plaćaju polaznici ili njihovi poslodavci.

Jedini uvjet za upis ovog programa je završena viša ili visoka škola jer se edukacija provodi za voditelja EU projekata, dok je u pripremi i program edukacije za suradnika na EU projektima, koji će moći upisati polaznici sa završenom srednjom školom.

Edukacija se provodi prema verificiranom programu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin te se stručno osposobljavanje upisuje u e-radnu knjižicu. Nastava traje 160 sati, od čega je polovica teorijski dio, a polovica vremena se utroši na praksu tj. izradu projektnih prijedloga.

- Polaznici se fokusiraju na konkretne natječaje koji imaju rokove, a predavači ih vode i mentoriraju tako da za 8.000 kuna dobiju dva gotova, pripremljena EU projekta spremna za prijavu - ističe ravnateljica Pučkog.

Već pet godina edukaciju vode EU konzultanti Leonarda Tarandek i Patrick Galeski, koji oboje imaju više od deset godina iskustva u izradi i provedbi EU projekata te oboje imaju svoje konzultantske tvrtke. Leonarda Tarandek ističe da se program rada definira u skladu s interesima i profilima polaznika, ovisno dolaze li iz civilnog, javnog i poduzetničkog sektora ili su pak nezaposleni.

- Za poduzetnike su na raspolaganju jedni natječaji, a za javni sektor i udruge sasvim drugi. Nezaposleni obično znaju nekog za koga bi radili projekt, ali i ako nemaju ideju, za sve postoji rješenje. Imali smo polaznicu koja je na svom Facebooku objavila da traži potencijalne prijavitelje za koje bi izradila projekt i u roku od sat vremena dobila je 15 upita, tako da je na taj način vrlo brzo došla do ideje za svoj projekt - pojašnjava Leonarda Tarandek ističući da je jedna od prednosti ovog programa u tome što je kolega Patrick Galeski, kao Kanađanin, izvorni govornik engleskog jezika pa polaznicima može razjasniti često vrlo kompliciranu terminologiju EU natječaja na engleskom jeziku.

Naglasak na poduzetnike i civilni sektor

- Veliki broj natječaja i informacija dolaze samo na engleskom jeziku i ljudima često ostaju skriveni, a u području EU fondova na raspolaganju je puno više mogućnosti i natječaja izvan strukturnih fondova, koji se najčešće koriste u Hrvatskoj. Tako da je prednost ovog tečaja u tome što polaznicima pomažemo “poloviti” svu tu terminologiju - ističe Patrick Galeski koji je u Hrvatsku došao gotovo sasvim slučajno, prije 13 godina, u potrazi za praksom koju je bio dužan odraditi u sklopu svog školovanja na sveučilištu u Vancouveru.

Stjecajem okolnosti došao je raditi u razvojnu agenciju Varaždinske županije AZRA-u, a danas radi kao privatni konzultant i kako kaže, potpuno se udomaćio u Hrvatskoj. Galeski na POU Varaždin drži predavanja na temu “Uvoda u EU fondove” i “Što su EU projekti?”, na kojima polaznici mogu dobiti jasniju sliku o važnosti EU projekata i znanje o tome kako razraditi ideju do projektne prijave, uz analizu problema, sudionika i ciljeva.

Predavači zajedno s polaznicima prolaze kroz upute za prijavitelje, budžetiranje projekata, njegovu provedbu i izradu kompletne prijave uz popunjavanje obrazaca, a na kraju ih upoznaju i sa svim zadacima koji ih čekaju nakon što im projekt prođe na natječaju i dobije tražena financijska sredstva.

Naši sugovornici ističu da su dosad radili u svim fazama izrade i provedbe EU projekata te u raznim sektorima (osim poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je specifično područje), tako da se mogu prilagoditi raznim profilima polaznika i prilagoditi se njihovim posebnim potrebama.

Grupa obično ima oko 14 polaznika te na kraju svaki predavač preuzme oko sedam polaznika s kojima rade individualno mentoriranje na njihovim konkretnim projektima. Također ističu da se dosta polaznika, koji su bili nezaposleni, nakon završene edukacije zaposlilo u konzultantskim tvrtkama ili agencijama.

- Ova im je edukacija bila prednosti pri zapošljavanju - ističe Leonarda Tarandek koja vlastitu konzultantsku tvrtku vodi od 2014. godine te je u njoj zaposlila dvije polaznice, u čije se sposobnosti uvjerila upravo kroz edukaciju na POU-u.

Polaznica tečaja Tatjana Buhin također ističe da joj je edukacija otvorila "nova vrata" za zapošljavanje.

- Ova je edukacija bila izvrsno iskustvo koje mi je otvorilo nove mogućnosti za posao. Predavači su bili sjajni te su nas temeljito naučili kako izraditi kvalitetan projekt i kako iskoristiti sredstva iz fondova EU - ističe ona.