Od ovoga tjedna u Varaždinu je moguće doživjeti novo, vrhunsko gastronomsko iskustvo. U novootvorenom Madai sushi baru, u Pavlinskoj ulici 9, prvom sushi baru u ovom dijelu Hrvatske, vrhunski sushi chefovi pripremaju ovo tradicionalno jelo japanske kuhinje.
-Sushi nije tek hrana, sushi je - umjetnost. Naizgled je riječ o jednostavnom jelu kojeg čine tri ili samo dvije komponente, no, priprema sushija, uz vrhunske namirnice, zahtijeva umješnost i preciznost, duboko poštovanje prema svim sastojcima, vrhunsku tehniku i potpunu posvećenost, kako bi sushi bio ukusan i savršeno prezentiran - istaknuo je Mladen Križanović, sushi chef s certifikatom prestižne Tokyo Sushi Academy (TSA), koji s vlasnicima Madai sushi bara dijeli višegodišnju strast prema japanskoj gastronomiji i kulturi.
Uz njega u ovom sushi baru vrhunske sushije - nigirije, urumakije, hosomakije, sashimije i druge vrste sushija, priprema i sous - chef Ivan Bašić, zaljubljenik u japansku kulturu, koji zbog ljubavi prema japanskoj kuhinji samostalno uči i - japanski jezik.
Savršeni balans okusa
Ova dvojica vrhunskih chefova već godinama nastoje jela japanske kuhinje, koja su doživjela globalnu popularnost, približiti svojim gostima u Hrvatskoj.
-Sushi mora imati savršeni balans okusa, stoga se kod pripreme sushija valja držati tradicije. Moguće je, kao što je to bio slučaj s uramakijem, prekršiti normu, no, mi ćemo radije gostima koji ne jedu sirovo prezentirati jela u vidu popularnih japanskih street food formata, poput karaage piletine ili kushiyaki ražnjića. U našem sushi baru moći će se kušati i simbol japanske kuhinje, jelo po kojem je bar i dobio ime - Madai. Ono se sprema od ribe pagar, od koje je napravljen i prvi sushi. A kako smo prvi sushi bar u ovom dijelu Hrvatske, odlučili smo ga nazvati upravo po ovoj ribi - rekao je chef Mladen Križanović, koji je nedavno održao i radionicu sushija za kuhare koji su nastupili u kuharskom showu Hell's Kitchen na RTL televiziji.
Uz izvrsnu ponudu sushija, koja će s vremenom biti obogaćena i posebnom ponudom po izboru chefova, u Madai sushi baru gosti će moći uživati i u zanimljivoj ponudi pića - od japanskog viskija, džina i votke do naravno, vrhunskog sakea i izvrsnog japanskog pivaKirin ichiban, ali i primjerice, kod nas malo poznatog umeshua - vina od šljive.
Show cooking koncept
-S vremenom ćemo širiti jelovnik, pa ćemo nuditi i sushi od kamenica i drugih školjki, gustu japansku juhu - ramen i druge japanske specijalitete. Nastojat ćemo što više koristiti i lokalne namirnice. Meni je sezonski i mijenjat će se ovisno o ponudi vrhunskih namirnica. Sva jela pripremamo pred našim gostima, jer naš koncept podrazumijeva show cooking - rekao je Mladen Križanović, naš najbolji sushi majstor.
Madai sushi bar bit će otvoren utorkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 22 sata, a petkom, subotom i nedjeljom od 11 do 23 sata.
Više informacija o ponudi ovoga, prvog sushi bara u Varaždinu, dostupno je na mrežnoj stranici - madai.hr.