Varaždinski doživljaji za čistu desetku

VV | 12.3.2022. u 18:51h | Objavljeno u Sponzorirano

Zaljubiti se u Varaždin, već na prvi pogled nije ništa neobično. A što ga duže promatrate i više istražujete činit će vas sve sretnijim. Turistička zajednica Grada Varaždina otkriva nam sedam varaždinskih sretnih kutaka koji zrače posebnom atmosferom ili nude doživljaje za čistu desetku.

- Magija Varaždina je nadohvat ruke, prepustite joj se, povratak je zagarantiran - poručuju svojim gostima iz Turističke zajednice grada Varaždina.

Prepusti se rijeci

Kao suprotnost skladnoj gradskoj jezgri, na samo 15-ak minuta od središta grada skriva se jedna drugačija ljepota, očuvana ali neukroćena. Rijeka Drava. Njezin je tok dovoljno blizu gradskom središtu da bude svakodnevno odredište za šetnju, boravak u prirodi i rekreaciju, a opet dovoljno daleko da šume, koje ju okružuju, budu očuvane, zaštićene i - divlje.

Doživljaj rijeke je prava avantura. Na Dravi možete uživati u raftingu s posebnim naglaskom na noćni rafting koji otvara potpuno nove mogućnosti uživanja u bogatstvu živog svijeta koji se danju skriva, a noću vlada. Ako želite uistinu pravi doživljaj i pritom uloviti kadrove netaknute prirode koji su dostupni samo onim hrabrijima, upustite se u istraživanje rukavaca i nepoznatih riječnih jezera ispunjenih kristalno čistom vodom. Naravno, sve uz stručno vodstvo.

Ako želite još, adrenalinska vožnja Jeepom kroz labirinte šumskih puteva, jezeraca, pritoka rijeke i šljunčanih sprudova neće vas ostaviti ravnodušnima. Kadrova u ovim avanturama, vjerujte, neće vam nedostajati.

Krinolina ljubavi

Zaključati svoju ljubav lokotom, kao simbolom nade u trajnost ljubavi, možete na mnogim romantičnim mjestima diljem Europe, ali u Varaždinu ti lokoti postaju dio umjetničke instalacije. Potražite u povijesnoj jezgri Krinolinu ljubavi i ne zaboravite ponijeti lokot. Sudjelujte u kreiranju instalacije, u Varaždinu zaključajte svoju ljubav i dajte joj time novi smisao.

Nekad bilo, danas se spominjalo

Zadužen generacijama predanih zanatlija koji su ga gradili, razvijali i obnavljali, jedan mali dio te sjajne, slavne i bogate tradicije, Varaždin predstavlja na Trgu tradicijskih obrta. Klobučar, kovač, pčelar, obućar i keramičarka u poviješću inspiriranom okruženju malog trga ispred Uršulinske crkve pokazat će vam što i kako rade. Zavirite u njihove kutke i ne zaboravite iskovati novčić – za sreću!

Kralj na jedan dan

U prvom gradu u Hrvatskoj sa statusom slobodnog kraljevskog grada, koji se već više od 800 godina ponosi svojim građanskim slobodama, svatko se, barem na trenutak, može osjećati kao kralj. Ili kraljica. Potražite kraljevski tron u Uršulinskoj ulici, sjednite na prijestolje, pripremite mobitele i fotoaparate, nabacite osmijeh i pokažite se svijetu u kraljevskom svijetlu. I ne zaboravite, ako nije na društvenim mrežama – kao da se nije ni dogodilo.

Grgurov palac

U Hrvatskoj postoje čak tri skulpture Grgura Ninskog, hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a onaj prvi, originalni brončani kip biskupa nalazi se baš u Varaždinu. Legenda kaže da za sreću treba dotaknuti palac Grgura Ninskog i zaželjeti želju. Zato Varaždinci već desetljećima glancaju Grgurov palac koji je od milijunskih želja već izlizan. Kažu i da su se mnoge želje i obistinile. Legenda? Praznovjerje? Najbolje da sami provjerite!

Gušti za nepce i kava s pogledom

Jednostavno, a opet čarobno? Sve to skriva se u tri riječi: klipič, slastice i pivo. Varaždinski klipič simbol je Varaždina, a tajna njegove popularnosti leži u jednostavnosti. Recept je zaštićen i zato nije svaki klipić – varaždinski klipič. Ako vam je od slanog draže slatko, u svoj plan obilaska upišite kavanu Groficu Maricu, kultno mjesto na središnjem gradskom trgu. Istoimena torta nadahnuta razdobljem Habsburga oduševit će vas, a u originalnom pakiranju može postati i slatki suvenir.

A samo u Varaždinu možete probati i Barokno pivo, festivalsko piće slavnih Varaždinskih baroknih večeri. I na kraju kava s pogledom na Trgu Miljenka Stančića, srcu starog Varaždina, gdje će vam pogled na moćne, nezamislivo lijepe zidine Starog grada, oduzimati dah između svakog gutljaja.

Anđeli na ramenu

Podignite pogled prilikom šetnje - bucmasti, nasmijani, ponegdje i nestašni anđeli nalaze se skriveni u prozorima, ispod krovova te u jednom, gotovo tajnom prolazu u srcu Varaždina. Da vam malo pomognemo, taj čarobni prostor, poznat kao Anđelinjak, skriven je na Franjevačkom trgu. Potražite ga, jer anđeli donose sreću i radost.

Označeno u
Galerija slika