U biljke koje dobro podnose sušu ubrajamo buddleju, lavandu, ružmarin, iris, salviju te sedum

vvm | 3.7.2022. u 19:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Biljke apsolutno otporne na sušu ne postoje. Postoje samo one koje znaju dobro gospodariti s vodom. Postoje i načini kako uštedjeti i spremiti vodu u ljetnim mjesecima, kažu u Vrtnom centru Iva iz Štefanca, pored Čakovca.

Dobro je prije sadnje učiniti sve da biljke imaju dovoljno vlage tijekom sezone rasta. I dodavanje organskih gnojiva kod pripreme tla dobra je mjera za povećanje kapaciteta tla za vlagu. Također, u kompost dodajte gel koji zadržava vodu. To je jako dobra mjera kad imamo ograničenu količinu supstrata, zemlje na raspolaganju, kao kod sadnje u košare i kontejnere. Mali kristali gela se prilikom zalijevanja napune vodom i tako stvore rezerve vlage koju onda biljke koriste kad je kritično tijekom cijelog dana.

Aromatične biljke

Nakon sadnje površinu tla možemo pokriti da smanjimo isparavanje. Malč smanjuje ispravanje vode fizički pokrivajući površinu tla. Za to se obično koristi dekorativna kora. Šljunak je jeftin i atraktivan pokrov, a sloj dobrog trulog komposta hraniti će vaše biljke. Također, svi znamo o ekološkim prednostima prikupljanja kišnice, i naravno da je potpuno besplatno.

Nemojte se boriti sa sadnjom biljaka koje vole vlagu na suhim, kamenitim tlima. Umjesto toga, odaberite biljke koje uživaju u suhim uvjetima, a neke od biljaka otporne na sušu su buddleja, lavanda, ružmarin, iris, salvia (žalfija) te sedum. Biljke otporne na sušu često imaju posebno prilagođeno lišće koje im pomaže da se nose s nestašicom vode. Neke sočne biljke i one s aromatičnim lišćem dobro će se nositi s nestašicom vode.

Lavandi najbolje odgovara dobro drenirano tlo. Ona jako voli sunce. Ne voli vlažnu zemlju, osobito tijekom zime. Mirisne stabljike Lavandule ‘Hidcote’ idealne su za rezanje ili sušenje, a cvjetovi bogati nektarima posebno su privlačni pčelama. Lavanda čini izvrsnu nisku živicu uz stazu gdje se može pratiti njen miris. Visina joj je 60 do 80 cm.

Vole ga i kuhari i vrtlari

Budleju je lako uzgajati kao grmlje koje zahtjeva minimalu pažnju i traje godinama u vrtu. Biljke leptirovog cvijeta su otporne, lako se održavaju i izvrsne su za privlačenje divljih životinja u vrt. Visina i širenje iznose 2 do 2,5 m.

Ružmarin vole i kuhari i vrtlari. Uspravne, srebrnaste stabljike prekrivene su uskim, aromatiziranim, zimzelenim listovima. Od kraja travnja do lipnja stabljike su posute nepravilnim nakupinama cvijeća u blijedo ljubičastoj boji, koje vole pčele. Budite dobri, sadite biljke koje dobro gospodare vodom!

Lijepi pozdravi iz IVE!

Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr