TZ SVETI MARTIN NA MURI Bogatstvo života uz rijeku

VV | 6.5.2022. u 17:30h | Objavljeno u Sponzorirano

Općina Sveti Martin na Muri jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj i zasigurno najzanimljivija rubna točka Lijepe Naše. 

Život mlinara

Želite li saznati više o mlinarenju posjetite Mlinarev grunt u Žabniku. Tamo se nalazi plutajući mlin koji će uvelike dočarati ovaj tradicijski zanat. Nakon što razgledate mlin posjetite Mlinarsku hižu i na trenutak se vratite u prošlost. Kroz multimedijalnu izložbu “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara” saznajte kako je izgledao život mlinara i na jedan se dan pretvorite u pravog radišnog Međimurca.

Svetomartinska Mura

Na najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske nalazi se eko-turistička poučna pješačko biciklistička staza Svetomartinska Mura, koja se u idiličnom prirodnom ambijentu nastavlja na Centar za posjetitelje Žabnik, a uređena je za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti prilagođene svim dobnim skupinama. Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju. Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure. Šetnjom kroz mozaičnu prirodu u dužini od skoro 5 km ova poučna staza nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini ovoga kraja.

Skelarska i Mlinarska hiža 

Posjetiteljima je na raspolaganju i Skelarska hiža koja govori o životu i radu uz rijeku Muru, dok se u Mlinarskoj hiži nalazi muzej mlinarstva i multimedijalna etnografska zbirka. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila bez motora, jedara ili vesala te jedini plovni mlin na ovim područjima u kojem možete saznati sve o tradiciji mljevenja žitarica i dobivanja brašna.

Izleti u prirodu

Rijeka Mura idealna je za odmor u prirodi. Okolica Mure uz Žabnik obiluje lokacijama na kojima možete provesti vrijeme s voljenima šetajući ili uživajući u pikniku. Osim što na Mlinarevom gruntu možete prošetati Labirintom ljubavi i Labirintom energije možete krenuti i na razgledavanje Svetomartinske Mure.

Skelarska kuća

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija je Skelarska kuća koja u funkciji interpretacijskog centra za zadatak ima sačuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru te pružiti prihvat, informacije i upućivanje turista u samu destinaciju. Saznajte sve o skelarenju, povijesti ovog jedinstvenog i stotinama godinama starom načinu transporta ljudi i robe između dvije strane rijeke Mure, pribavite lokalni suvenir ili se podružite s najmilijima na otvorenom prostoru Skelarske kuće.

Gdje jesti?

Sveti Martin na Muri poznat je po dobroj hrani i raznovrsnosti. Na raspolaganju vam je nekoliko ugostiteljskih objekata. Tu su Healthy Dining restoran Le Batat, kavana i catering Arka u samom središtu naselja te Pub Potkova koji u svojoj ponudi ima jela s roštilja i pizze, među kojima vrijedi izdvojiti pizzu pripremljenu od punozrnatog brašna. Međimurske specijalitete možete isprobati i u Mlinarskoj hiži, bistrou Jastreb, restoranu Potrti kotač i na Izletištu Goričanec.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci