RUŽE Kraljice cvijeća opojna mirisa

VVM | 23.10.2022. u 14:30h | Objavljeno u Sponzorirano
Jesen je najbolje vrijeme za sadnju ruža, najprodavanijeg cvjetnog grma u Europi. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. Prednost pred proljetnom sadnjom ima i sadnja u prosincu, ukoliko to vrijeme dozvoljava.

Postoje podijeljena mišljenja o tome zaslužuje li ova kraljica cvijeća svoju krunu ili je slučajno tako ispalo da je već cijelo stoljeće najprodavaniji cvjetni grm na europskom kopnu, pa i šire. Sigurno se i ta pomama za ružama može opravdati. Ima ljudi koji je drže hladnim cvijetom, bez obzira na tople boje kojima su je “nafarbali” uzgajivači. Kažu da joj je miris previše slatkast, a i kakva je to misica s trnjem? Ljubitelji ruža pak smatraju je savršenom. Ne smeta im trnje ni sklonost bolestima, niti teško održavanje... za njih je ruža ‘zakon’ za vrt. Ne ulazeći dalje u polemike, želimo Vam ovdje prenijeti savjete o tome kako se pravilno sade ruže da bi mogle pokazati svu svoju ljepotu.

roses-gde41815e4_640.jpg

Bolji korijen

Jesen je najpogodnije vrijeme za sadnju ruža. Sadnica posađena u jesen (listopad, studeni) do zime razvije sitno korijenje koje joj omogućuje bolje prezimljavanje i u proljeće ranije tjeranje novog korijenja za borbu s predstojećim sušnijim dijelom godine. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. Prednost pred proljetnom sadnjom ima i sadnja u prosincu, ukoliko to vrijeme dozvoljava.

Sadnice ruža nabavljamo ili golog korijena ili upakirane u mahovinu ili treset pa u najlon i karton. Ako su sadnice koje namjeravate kupiti za sadnju upakirane, provjerite je li im ‘bala’ korijena dovoljno velika. Kod pakiranja se često korijen previše prikrati pa takve sadnice imaju problema s ukorijenjivanjem. Ruže se sade vrlo često na posebne gredice ili kao obrubi i živice. Razmak sadnje ovisi o vrsti ruže koju sadimo. Čajevke se sade na 60-80 cm, floribunde na 40-60 cm, grmolike ruže na 100-150 cm, a penjačice i na šire.

Pitanje veličine jame za sadnju je obično bolna točka svih koji ‘tu sadnju’ žele napraviti na brzaka. Sadnica u kartonu ima mali korijen pa će mnogi pomisliti da je dovoljno izbaciti nekoliko lopata i to je to. Taj korijen izgleda mali u najlonu, ali ga kod sadnje moramo lijepo raširiti po dnu jame. Zato ona mora biti veća i zemlju treba razrahliti da biljka može puštati korijen i da taj korijen ima dovoljno zraka.

roses-g6fca3b98c_640.jpg

Spriječite nicanje
divljih grančica

Nekad se preporučivalo na dno jame staviti zreli stajnjak. No do njega je relativno teško doći pa preporučamo treset ili kompost izmiješati sa zemljom i staviti na dno jame. Iznad toga stavite čistu rahlu zemlju i lagano nagazite. Postavite sadnicu na sadno mjesto tako da joj je cijepljeno mjesto 2-3 cm ispod razine zemlje. Ovim ‘potapanjem’ cijepljenog mjesta sprječavamo pretjerano tjeranje divljaka i prisiljavamo plemku da sama potjera korijen. Njega lijepo raširite po dnu jame i dosipajte rahlu zemlju. Laganim gaženjem oko biljke smanjujemo šupljine u tlu i omogućujemo bolji kontakt korijena s tlom. Nakon toga možemo oko ruže posuti specijalno mineralno gnojivo za ruže i onda napraviti oko nje nasip tj. ‘zdjelu’ za zalijevanje. Svakako nakon sadnje odmah zalijte.

Sretnu sadnju žele Vam iz IVE!

vrtni-centar-iva-logo_180x80


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr