Projekt "Sit, a fit" uspješno priveden kraju

VV | 29.7.2022. u 12:54h | Objavljeno u Sponzorirano

URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva je, u suradnji s Gospodarskom školom Varaždin kao partnerom na projektu, od 08.11.2021. do 31.08.2022. godine provela projekt „Sit, a fit“ čiji su korisnici 61 učenik, uključujući i učenike s teškoćama i učenike s potencijalom za darovitost, desetoro roditelja učenika, te dvadesetero nastavnika Gospodarske škole Varaždin. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022., a podržala ga je i Varaždinska županija.

Projekt „Sit, a fit“ educira srednjoškolce o važnosti zdravog načina života te potiče učenike na prevenciju pretilosti i zaštitu vlastitog zdravlja, stjecanjem novih znanja i vještina te oblikovanjem stavova o načinu prehrane i o potrebi za tjelesnom aktivnošću.

Projektne aktivnosti su bile podijeljene u četiri tematske cjeline: Nutricionizam – temelj zdravlja, Pokretom do zdravlja, Namirnice biraj i lijepo serviraj te Psiho-sociološki i emotivni aspekt prevencije pretilosti i borbe s pretilošću.

U sklopu prve tematske cjeline: „Nutricionizam – temelj zdravlja“ provedene su dvije edukacije i dvanaest radionica o nutricionizmu čiji je cilj bio upoznati učenike s konceptom nutricionizma, ukazati im na važnost utjecaja redovite i uravnotežene prehrane na zdravlje te ih upoznati s pojmovima kalorijska i nutritivna vrijednost, bazalni metabolizam i indeks tjelesne mase. Učenici su na radionicama imali priliku izraditi vlastiti dnevni i tjedni jelovnik. Edukacije i radionice je provela nutricionistica Ivana Domislović. U istoj su tematskoj cjelini provedeni i nagradni Kahoot kvizovi povodom obilježavanja značajnih datuma vezanih za prevenciju pretilosti – povodom Svjetskog dana debljine, povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i uoči obilježavanja Europskog dana debljine.

Druga tematska cjelina: „Pokretom do zdravlja“ obuhvaća testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti učenika, kontinuirano bavljenje tjelovježbom, organizaciju i provedbu turnira u badmintonu i biciklijade te organizaciju i provedbu planinarskog izleta i izleta u Gorski kotar u sklopu kojeg su učenici i nastavnici posjetili OPG Zeleni san te se rekreirali u adrenalinskom parku Vrata. Cilj je ovih aktivnosti bio prihvatiti redovitu tjelesnu aktivnost kao važan čimbenik očuvanja zdravlja, pratiti vrijednosti vlastitog tjelesnog sustava i težiti njihovim uravnoteženim vrijednostima. Aktivnosti u sklopu ove cjeline proveli su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture Dubravka Kunić i Ivan Štimac.

Treća tematska cjelina: „Namirnice biraj i lijepo serviraj“ obuhvaća šest kuharskih radionica pod nazivom „Zdravlje u tanjuru“ i tri radionice izrade smoothiea pod nazivom „Zdravlje u čaši“. Cilj radionica „Zdravlje na tanjuru“ i „Zdravlje u čaši“ je bio samostalna priprema zdravih obroka primjenjiva i u vlastitom kućanstvu, a provele su ih nutricionistica Ivana Domislović, nastavnice kuharstva Mirjana Habek i Nevenka Bosilj te nastavnica ugostiteljskog posluživanja i strukovnih predmeta iz područja ekonomije, Jelena Erent. Kao završna podaktivnost ovih radionica organiziran je i proveden Sajam učeničkih zadruga. Također je tiskana „Sit, a fit“ kuharica s jelima pripremanim na radionicama.

U sklopu su kroz edukacije za učenike, nastavnike i roditelje obrađene teme vezane za psiho-sociološki i emocionalni aspekt borbe s pretilošću i prevencije pretilosti. Predavanja za učenike su održana s temama: 1. „Različitost je super važna“, 2. „Zdravlje i privlačnost“ i 3. „Voljeti sebe - što kada mi je teško?“ dok su predavanja za nastavnike i roditelje održana s temama 1. Usvajanje zdravih prehrambenih navika kroz razvoj samopouzdanja i samopoštovanje“, 2. „Podrška u emotivno teškim situacijama i sklonost konzumiranju određene vrste hrane“ i 3. Transgeneracijski prijenos poremećaja prehrane“. Edukacije je provela Romana Grđan, psihologinja Gospodarske škole Varaždin.

Rezultati projekta se očituju u većoj osviještenosti mladih o važnosti zdrave prehrane i fizičke aktivnosti te u povećanoj tjelesnoj aktivnosti i uvođenju zdrave prehrane u vlastiti jelovnik. Krajnji rezultat je i zadovoljstvo učenika što su vlastitim trudom – sudjelovanjem na edukacijama, sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima, tjelovježbi i na planinarenju te sudjelovanjem u pripremi i konzumiranju zdravih namirnica u preporučenim količinama doprinijeli vlastitom zdravlju.

Poseban naglasak projektnih aktivnosti stavljen je na pružanje mogućnosti svim učenicima, kako onima s teškoćama, tako i onima s potencijalnom darovitošću da razviju svoje interese i potencijale.

- Hvala svima koji su svojim sudjelovanjem u projektnim aktivnostima doprinijeli uspješnoj provedbi projekta, a posebno voditeljima aktivnosti: Ivani Domislović, Mirjani Habek, Nevenki Bosilj, Jeleni Erent, Dubravki Kunić, Ivanu Štimcu i Romani Grđan - javljaju iz udruge.

New_Picture.jpg