Projekt "Sit, a fit" uspješno priveden kraju

VV | 29.7.2022. u 12:54h | Objavljeno u Sponzorirano

URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva je, u suradnji s Gospodarskom školom Varaždin kao partnerom na projektu, od 08.11.2021. do 31.08.2022. godine provela projekt „Sit, a fit“ čiji su korisnici 61 učenik, uključujući i učenike s teškoćama i učenike s potencijalom za darovitost, desetoro roditelja učenika, te dvadesetero nastavnika Gospodarske škole Varaždin. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022., a podržala ga je i Varaždinska županija.

Projekt „Sit, a fit“ educira srednjoškolce o važnosti zdravog načina života te potiče učenike na prevenciju pretilosti i zaštitu vlastitog zdravlja, stjecanjem novih znanja i vještina te oblikovanjem stavova o načinu prehrane i o potrebi za tjelesnom aktivnošću.

Projektne aktivnosti su bile podijeljene u četiri tematske cjeline: Nutricionizam – temelj zdravlja, Pokretom do zdravlja, Namirnice biraj i lijepo serviraj te Psiho-sociološki i emotivni aspekt prevencije pretilosti i borbe s pretilošću.

U sklopu prve tematske cjeline: „Nutricionizam – temelj zdravlja“ provedene su dvije edukacije i dvanaest radionica o nutricionizmu čiji je cilj bio upoznati učenike s konceptom nutricionizma, ukazati im na važnost utjecaja redovite i uravnotežene prehrane na zdravlje te ih upoznati s pojmovima kalorijska i nutritivna vrijednost, bazalni metabolizam i indeks tjelesne mase. Učenici su na radionicama imali priliku izraditi vlastiti dnevni i tjedni jelovnik. Edukacije i radionice je provela nutricionistica Ivana Domislović. U istoj su tematskoj cjelini provedeni i nagradni Kahoot kvizovi povodom obilježavanja značajnih datuma vezanih za prevenciju pretilosti – povodom Svjetskog dana debljine, povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i uoči obilježavanja Europskog dana debljine.

Druga tematska cjelina: „Pokretom do zdravlja“ obuhvaća testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti učenika, kontinuirano bavljenje tjelovježbom, organizaciju i provedbu turnira u badmintonu i biciklijade te organizaciju i provedbu planinarskog izleta i izleta u Gorski kotar u sklopu kojeg su učenici i nastavnici posjetili OPG Zeleni san te se rekreirali u adrenalinskom parku Vrata. Cilj je ovih aktivnosti bio prihvatiti redovitu tjelesnu aktivnost kao važan čimbenik očuvanja zdravlja, pratiti vrijednosti vlastitog tjelesnog sustava i težiti njihovim uravnoteženim vrijednostima. Aktivnosti u sklopu ove cjeline proveli su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture Dubravka Kunić i Ivan Štimac.

Treća tematska cjelina: „Namirnice biraj i lijepo serviraj“ obuhvaća šest kuharskih radionica pod nazivom „Zdravlje u tanjuru“ i tri radionice izrade smoothiea pod nazivom „Zdravlje u čaši“. Cilj radionica „Zdravlje na tanjuru“ i „Zdravlje u čaši“ je bio samostalna priprema zdravih obroka primjenjiva i u vlastitom kućanstvu, a provele su ih nutricionistica Ivana Domislović, nastavnice kuharstva Mirjana Habek i Nevenka Bosilj te nastavnica ugostiteljskog posluživanja i strukovnih predmeta iz područja ekonomije, Jelena Erent. Kao završna podaktivnost ovih radionica organiziran je i proveden Sajam učeničkih zadruga. Također je tiskana „Sit, a fit“ kuharica s jelima pripremanim na radionicama.

U sklopu su kroz edukacije za učenike, nastavnike i roditelje obrađene teme vezane za psiho-sociološki i emocionalni aspekt borbe s pretilošću i prevencije pretilosti. Predavanja za učenike su održana s temama: 1. „Različitost je super važna“, 2. „Zdravlje i privlačnost“ i 3. „Voljeti sebe - što kada mi je teško?“ dok su predavanja za nastavnike i roditelje održana s temama 1. Usvajanje zdravih prehrambenih navika kroz razvoj samopouzdanja i samopoštovanje“, 2. „Podrška u emotivno teškim situacijama i sklonost konzumiranju određene vrste hrane“ i 3. Transgeneracijski prijenos poremećaja prehrane“. Edukacije je provela Romana Grđan, psihologinja Gospodarske škole Varaždin.

Rezultati projekta se očituju u većoj osviještenosti mladih o važnosti zdrave prehrane i fizičke aktivnosti te u povećanoj tjelesnoj aktivnosti i uvođenju zdrave prehrane u vlastiti jelovnik. Krajnji rezultat je i zadovoljstvo učenika što su vlastitim trudom – sudjelovanjem na edukacijama, sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima, tjelovježbi i na planinarenju te sudjelovanjem u pripremi i konzumiranju zdravih namirnica u preporučenim količinama doprinijeli vlastitom zdravlju.

Poseban naglasak projektnih aktivnosti stavljen je na pružanje mogućnosti svim učenicima, kako onima s teškoćama, tako i onima s potencijalnom darovitošću da razviju svoje interese i potencijale.

- Hvala svima koji su svojim sudjelovanjem u projektnim aktivnostima doprinijeli uspješnoj provedbi projekta, a posebno voditeljima aktivnosti: Ivani Domislović, Mirjani Habek, Nevenki Bosilj, Jeleni Erent, Dubravki Kunić, Ivanu Štimcu i Romani Grđan - javljaju iz udruge.

New_Picture.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci