Podzemlje Pece: Veličanstveno podzemlje bogate baštine rudarstva!

VV | 12.7.2023. u 11:17h | Objavljeno u Sponzorirano

Rudnik olova i cinka Mežica u više od tri stoljeća rada hranio je brojne obitelji i značajno oblikovao život ljudi na cijelom području Mežičke doline. Bio je jedan od posljednjih takvih rudnika u Europi koji je radio i krajem 20. stoljeća, a iza njega je ostala bogata tehnička, kulturna i prirodna baština. Devedesetih godina prošlog stoljeća rudnik je zatvoren, no ostale su brojne tajne u planini. Dio Mežice danas je otvoren za turističke, obrazovne, istraživačke i studijske svrhe kako bi se očuvala raznolika povijest rudarstva.

Turistički rudnik i muzej otvoren je za posjetitelje 1997. godine, otkad se kontinuirano dodaju novi i uzbudljivi sadržaji. Rudnik Mežica danas je najpopularnije turističko odredište u Koroškoj koje je do lipnja ove godine dočekalo čak 400.000 posjetitelja.

DSC_2659.jpg

Obilazak rudnika vlakom

Opremite se kacigama i jaknama i uskočite u avanturu u pratnji iskusnog rudarskog vodiča! Do srca rudnika, četvrti Moring, 600 metara ispod brda Veliki vrh vozi pravi rudarski vlak, isti onaj koji je nekada vozio rudare. Vožnja kroz 3,5 kilometara dugačak tunel Glančnik traje oko 15 minuta, nakon čega vas očekuje pustolovna turistička staza na kojoj ćete saznati sve o povijesti rudarstva te otkriti kako je izgledao svakodnevni rad i život rudara. Temperatura u rudniku je 10 °C pa se preporučuje topla i ležerna odjeća.

Obilazak traje između 1,45 i 2 sata, a dobna granica je 5 godina. Cijena za odrasle iznosi 20 EUR po osobi, a za studente i učenike 16 EUR po osobi.

voznjabiciklom-1.jpg

Obilazak rudnika biciklom

Odlučite li se za istraživanje planina, očekuje vas nezaboravno iskustvo u podzemlju, kroz napuštene i tajanstvene, osigurane rudarske tunele ispod planine Pece. Opremljene kacigama i svjetiljkama, vodič će vas uvesti u avanturu podzemnom stazom dugom više od pet kilometara. Nakon podzemne biciklističke staze izlazite u Bregu u Mežici, asfaltiranom cestom (oko 1,5 km) spuštate se do početne točke u Glančniku. Iako je iskopavanje olova počelo još u rimsko doba, pisani zapisi pokazuju da je od 1665. pa do kraja prošlog stoljeća ispod planine iskopano 1000 kilometara tunela, većinom u čvrstoj stijeni. Upravo kroz te tunele prolazi ova jedinstvena biciklistička staza.

Obilazak traje oko 2,5 sata i moguć je samo uz prethodni dogovor. Dobna granica je 10 godina. Cijena za biciklističku turu iznosi 35 EUR po osobi (minimalno 2 osobe). Bicikl možete iznajmiti za 10 EUR po osobi.

voznjakajakom.jpg

Vožnja kajakom

Iskapanje rude obustavljeno je 1994. godine. Otad se voda više nije ispuštala iz rudnika pa su donji dijelovi potpuno poplavljeni - izgledaju kao čarobna podzemna jezera! Avantura počinje ispred Muzeja rudarstva gdje se ukrcavate u rudarski vlak koji vozi kroz 3,5 km dugačak tunel Glančnik. Do kajaka se stepenicama spuštate 95 metara, a prije vožnje dobit ćete svu potrebnu zaštitnu odjeću. Čarobno putovanje mirnom i bistrom podzemnom rijekom pod pratnjom vodiča vodi do mističnih jezera, smještenih gotovo 700 metara ispod površine. U podzemnom labirintu tunela saznat ćete kako je bilo u danima kada su strojevi zujali, a alati udarali po rudniku.

Obilazak traje 4 sata, jedna grupa može imati najviše 10 ljudi, a dobna granica je 10 godina (minimalna visina 1,5 metara). Potrebna je odgovarajuća odjeća i obuća za hodanje. Cijena iznosi 55 EUR po osobi (minimalno 2 osobe).

DSC_2645.jpg

Rudarski muzej Mežica

Nekada su na prvom i drugom katu današnjeg Rudarskog muzeja Mežica bile prostorije uprave, a na drugom stanovi za djelatnike rudnika. Zgradu u Glančniku izgradio je 1928. godine engleski vlasnik rudnika.

Izložene zbirke:

Etnološka zbirka: Prikaz kulture stanovanja rudara prije Drugog svjetskog rata

Zbirka ruda, minerala i fosila

Prostorija s opremom u kojoj se mjerila špilja i radile karte rudnika

Zbirka fotografija Maksa Kunca, prirodoslovca i fotografa

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 9 do 15 sati ili tijekom obilaska po rasporedu. Ponedjeljkom je zatvoren.

DSC_2721.jpg

Označeno u