Osteoartritis: Važno je rano dijagnosticirati i koristiti nove terapijske metode Foto: Ilustracija

Osteoartritis: Važno je rano dijagnosticirati i koristiti nove terapijske metode

Sponzorirani članak | 10.5.2019. u 11:57h | Objavljeno u Sponzorirano

Smjernice za liječenje osteoartritisa već dugi niz godina naglašavaju važnost rane dijagnoze i korištenja svih dostupnih modaliteta liječenja. Procjenjuje se da će do 2030. godine osteoartritis postati vodeći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji, stoga struka sve češće podsjeća na važnost odgovarajuće terapije i kontrolu progresije ove bolesti.

- Osteoartritis je kronična, upalna, degenerativna bolest zglobova koja se obično pojavljuje nakon četrdesetpete godine života. Radni i životni vijek stanovništva se kontinuirano produljuje, osobito u zapadnim razvijenim zemljama, a proporcionalno s fenomenom starenja populacije raste i broj oboljelih od ove bolesti. Procjenjuje se da će do 2030. godine osteoartritis postati vodeći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji pa se stručna zajednica sve češće okuplja kako bi educirala i upozorila na ovaj javnozdravstveni problem.

Jedan takav skup, na temu “Recentne smjernice za liječenje osteoartritisa - terapijske mogućnosti”, održan je u Varaždinu, gdje se osim o alarmantnim brojkama govorilo i o novim terapijskim metodama koje, zahvaljujući napretku znanosti, donose vrlo dobre vijesti i nadu za pacijente.

Jedna od sudionica skupa bila je i doktorica Katarina Lohman Vuga, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Doktorica Lohman Vuga naglasila je prije svega važnost rane dijagnoze osteoartritisa: ‘Na nedavno održanom kongresu Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO) u Parizu istaknuta je upravo važnost prepoznavanja osteoartritisa u ranoj fazi, kada na rendgenogramu još ne vidimo slikovne znakove osteoartritisa. Jednom kada bolest uznapreduje puno ju je teže liječiti nego u početnim fazama, kada dostupnim farmakološkim i ne farmakološkim oblicima liječenja možemo učiniti više.Nažalost, stručnjaci koji se bave liječenjem bolesti koštano – mišićnog sustava, kao i liječnici obiteljske medicine često zanemaruju početne simptome bolesti, te propuštaju početak liječenja u najranijoj fazi. Obzirom na visoku učestalost osteoartritisa među populacijom srednje i starije životne dobi, te činjenicu da bolest uzrokuje invalidnost, radnu nesposobnost i smanjuje kvalitetu života, treba reagirati što ranije, jer zasada ne postoje lijekovi kojima možemo bolest izliječiti, već samo ublažiti i usporiti’’.

Govoreći o simptomima osteoartritisa dr. Lohman Vuga rekla je: ‘’Simptomi bolesti su u početku blagi, razvijaju se polako a vremenom se pogoršavaju. Najčešće se javljaju bol i ukočenost zgloba, koji su u početku kratkotrajni. U kasnijim fazama bolesti, zglob postaje osjetljiv na dodir i otečen, dolazi do gubitka fleksibilnosti,a kretnje u zahvaćenom zglobu postaju ograničene uz osjet „škripanja“ u zglobu’’.Doktorica jedodala ida se kod osteoartritisa koljena, vrlo specifično, bol pojavljuje pri silasku niz stepenice, dok se kod drugih dijagnoza ili tek klasičnog napora bol u koljenu pojavljuje kod hodanja uz stepenice.

Teško je govoriti o prevenciji ostepartritisa jer su faktori rizika brojni i raznoliki, a sežu od genetske predispozicije, dobi i spola pa sve do životnog stila i tjelesne težine. Preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata te prijelomi kostiju također mogu pogodovati nastanku bolesti. Nedovoljna tjelesna aktivnost i prekomjerna težina značajan su faktor rizika za brojne dijagnoze u modernom društvu pa tako i za osteoartritis.

O osteoartritisu se često govori kao o neizlječivoj degenerativnoj bolesti, no dr. Lohman Vuga napominje kako (ESCEO) smjernice za liječenje osteoartritisa već niz godina preporučaju korištenje simptomatski sporodjelujućih lijekova koji potencijalno zaustavljaju progresiju bolesti, ublažavaju bol te održavaju funkciju zgloba. Ovi su lijekovi u Hrvatskoj postali dostupni tek nedavno, a njihovom se pojavom raspon terapijskih metoda ipak povećao.

„Simptomatski sporodjelujući lijekovi učinkovito smanjuje bol, zakočenost i druge simptome osteoarttisia, a potencijalno usporava progresiju bolesti. Lijek je potrebno uzimati kroz dulji period, kako bi se osjetio učinak liječenja“, rekla je dr. Lohman Vuga i dodala: ‘’Kako se bolest povezuje sa starenjem, produljenje životnog vijeka ima za posljedicu sve veći postotak oboljelih od osteoartritisa. Više od dvije trećine osoba starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom. Iako osteoartritis nije smrtonosna bolest, može uzrokovati visok stupanj invalidnosti i radne nesposobnosti, posebno u kasnijim fazama. Bolesti koštano-mišićnog sustava među kojima osteoartritis zauzima visok postotak, najčešći su uzrok bolovanja kod radno aktivnog stanovništva. Bol i otežana pokretljivost značajno smanjuju kvalitetu života oboljelih. U tom smislu je izuzetno važna rana dijagnoza i korištenje svih dostupnih modaliteta liječenja’’.

Na predavanju u Varaždinu govorilo se i o ne farmakološkom liječenju osteoartritisa te važnosti edukacije pacijentao promjeni životnih navika, prvenstveno prehrane i redukciji tjelesne težine, ali i o ergonomskoj prilagodbi radnog mjesta. Dr. Lohman Vuga naglasila je da se treba truditi te iskoristiti i najmanju mogućnost poboljšanja radnog okruženja, a osim na radnom mjestu treba prilagoditi i okolinu u kojoj živimo, na adekvatan način obavljati kućne poslove, baviti se sportom i hobijima koji neće pogodovati ubrzavanju bolesti.

Označeno u