Obilježena velika 50. obljetnica Gumiimpexa: Ponosni smo na sve svoje djelatnike

VV | 21.4.2020. u 16:25h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako među gospodarstvenicima vlada zabrinutost zbog poteškoća izazvanih epidemijom, u varaždinskoj tvrtci Gumiimpex-GRP ovih dana imaju razloga za veliko slavlje. Na dan 20. travnja obilježili su svoj veliki 50. jubilej. Danas veliko poduzeće, koje zapošljava više od 400 zaposlenika, razvilo se iz obrtničke vulkanizerske radionice koju je 20. travnja 1970. godine otvorio Rudolf Kirić u prostoru nekadašnje kovačnice. Veliki jubilej planirali su svečano proslaviti, ali zbog novonastale situacije planirana su sredstva odlučili usmjeriti na donacije, uz jubilarne nagrade za sve zaposlenike. Kako ističe Damir Kirić, predsjednik Uprave, ljudi su najveća vrijednost tvrtke.

- Ponosni smo na sve svoje djelatnike jer je svatko, u svom dijelu, pridonio razvoju i stabilnosti firme i na tome im iskreno zahvaljujem. I u ovoj smo krizi poručili zaposlenicima da nitko ne ostaje bez posla i da svi dobivaju plaću. Važno je da poslodavci nastupe sada na taj način, oni koji mogu, jer time gospodarstvo daje svoj doprinos u ovoj situaciji, i zato je Vlada donijela mjere potpore - ističe Kirić dodajući da se do kraja svibnja nada povratku poslovanja u normalu.

Orijentirani na izvoz

Gumiimpex-GRP danas je najveća gumarska industrija u Hrvatskoj i jedan od najznačajnijih i najvećih gospodarskih subjekata na području Varaždinske županije. Godišnji bruto prihod kreće se na razini od oko 450 milijuna kuna, a unazad 15-ak godina tvrtka godišnje u prosjeku ulaže 15 do 20 milijuna kuna u nove poslovne prostore, opremu, novu tehnologiju i proizvodne kapacitete. Iako je aktualna pandemija mnogima poremetila planove, u Gumiimpexu ne misle stati s investicijama. Tvrtka je reorganizirala poslovanje, a proizvodnja, iako u nešto manjem obimu, nastavlja se kako bi se ispunile sve narudžbe.
Gumiimpex-GPR poslovanje dijeli u tri glavna segmenta. Prvi je trgovački dio koji se odnosi na distribuciju autoguma, ulja, maziva i sličnih proizvoda te se kroz taj dio ostvaruje oko 50 posto financijskog prometa. Distribucija guma obuhvaća dva najmodernija vulkanizerska centra u Varaždinu i Zagrebu te moderan logistički centar na prostoru od 12.000 kvadrata. Pritom surađuju s najvećim svjetskim grupacijama guma (Goodyear, Bridgestone, Hankook, Michelin, Continental, Pirelli, BKT, Petlas).

Drugi dio je proizvodnja koja se dijeli na proizvodnju gumenih proizvoda od kaučuka te na reciklažu otpadnih guma. Preradom kaučuka nastaje više od 6.500 različitih proizvoda, od čega se više od 60 % plasira u izvoz, a najveća su tržišta Njemačke, Austrije, Nizozemske, Irske, Engleske i Švedske.

Ekološka reciklaža

Sakupljanjem i ekološkom reciklažom otpadnih guma s područja Hrvatske godišnje se u Gumiimpexu obradi oko 25.000 tona guma. Mehaničkom obradom guma u velikim mlinovima dobivaju se tri komponente; gumeni granulat, tekstil i čelik, koji se dalje koriste u industriji. Dio gumenog granulata koriste u Hrvatskoj za proizvodnju ploča za oblaganje podova na dječjim igralištima ili atletskih staza, ali većina sirovine se izvozi.

S obzirom da je tvrtka veliki potrošač struje, unazad osam godina u Gumiimpexu znatna sredstva ulažu u obnovljive izvore energije. Na krovovima vlastitih proizvodnih prostora izgradili su pet solarnih elektrana koji proizvode ukupno 4MgW snage i ti su im kapaciteti dovoljni za dnevnu potrošnju struje dok se tijekom noćnog rada spajaju na HEP.

Pokretanjem reciklaže guma i ulaganjima u u obnovljive izvore energije Gumiimpex potvrđuje svoju orijentiranost prema “zelenom” gospodarstvu. Kad su 2005. godine krenuli u posao s reciklažom neki su smatrali da je riječ o prljavoj industriji, prisjeća se Kirić i pojašnjava kako su u taj posao zapravo ušli zbog zahtjeva svojih velikih kupaca. Također opisuje koliko je vremena i energije uložio kako bi prikupio potrebna znanja i analize o isplativosti takve proizvodnje.

- Mnogi tada nisu shvaćali da se time zapravo čisti okoliš od otpadnih guma i da nema nikakvog dima, niti spaljivanja, već je riječ o čistoj, mehaničkoj obradi. Gumiimpex je u Hrvatskoj najveći distributer teretnih guma i naši su ozbiljni kupci od nas, kao dobavljača, zahtjevali zbrinjavanje njihovih starih guma. U Hrvatskoj tada nije bilo rješenja za tako nešto te sam tijekom dvije godine obišao brojne reciklaže u Europi, od Portugala do Švedske, kako bih shvatio što zapravo rade. Snimajući situaciju uvidjeo sam da to može biti ozbiljna gospodarska djelatnost - opisuje što je sve prethodilo pokretanju nove djelatnosti.

Tehnolozi iz Borova

U strukturi zaposlenika tvrtke oko 20% čini VSS kadar, a od inžinjerskih struka najviše je inženjera strojarstva, elektrotehnike i kemije. Također je veliki broj CNC operatera, programera, kao i drugih struka.

- Sami proizvodimo sirove gumene smjese i razvijamo gumene proizvode od ideje kupca do završnog proizvoda. Radimo cijeli proces, od dizajna proizvoda i potrebnih alata do konačne izrade proizvoda. Većina zaposlenika je s varaždinskog područja, ali smo zbog specifičnih znanja i potrebnog iskustva imali zaposlene tehnologe iz Slovenije, koji su nekad radili u gumarskom pogonu Save, a već pet godina imamo zaposleno dvoje tehnologa iz nekad velike domaće gumarske industrije vukovarskog Borova - opisuje odakle sve crpe potreban stručni kadar.

Među planovima za budućnost je i otvaranje vulkanizerskih centara u svim većim gradovima Hrvatske, a svoju najveću šansu daljnjeg razvoja vide na velikom tržištu EU-a.

- Ulazak Hrvatske u EU bio je veliki vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima jer nas na tom ogromnom tržištu sada smatraju domicilnim partnerom i vide puno veću sigurnost poslovne suradnje. Na tom prostoru vidimo svoju šansu za daljnja ulaganja u nove tehnologije i slobodne tržišne niše - zaključuje Kirić.

Ponosni na obiteljsku tradiciju

Gumiimpex nastao je kao obiteljska tvrtka u kojoj je smjena upravljanja na drugu generaciju uspješno obavljena, a i treća se generacija uvodi u posao.

- Jako smo ponosni na to da smo nastali kao obiteljska firma i to nastojimo zadržati u svojoj poslovnoj kulturi, posebice u odnosu prema zaposlenicima. Ali nas je, s druge strane, rast i razvoj nužno usmjerio na korporativnu organizaciju i profesionalni menadžment - ističu u Gumiimpexu koji je u varaždinskom kraju poznat i po kontinuiranom financijskom podupiranju raznih kulturnih i sportskih organizacija i manifestacija te obrazovnih i zdravstvenih ustanova. Među njima su, primjerice, Špancirfest, Varaždinske barokne večeri, te škole i bolnice. U aktualnoj situaciji svoju su pomoć usmjerili na izradu zaštitnih vizira koje su prvo donirali varaždinskoj bolnici, a zatim i drugima u Hrvatskoj.

Proizvodi velikih gabarita

U sljedećim godinama u Gumiimpexu predviđaju da će segment izvoza porasti na 80%.

- Naša je snaga u know-howu i konstrukcijskim znanjima dodane vrijednosti jer radimo prema specifičnim potrebama kupaca. Posebno smo se profilirali u proizvodnji visokogabaritnih gumenih proizvoda. Imamo strojeve s kojima smo otvorili ovu specifičnu nišu i tu se puno radi za rudarstvo, metalnu industriju i industriju ogromnih strojeva - ističe Kirić i spominje primjer posla koji su radili u sklopu projekta izgradnje brana protiv poplavljivanja Venecije.

- Projekt smo radili zajedno s Brodosplitom i na međunarodnom smo natječaju pobijedili konkurenciju iz cijele Europe i SAD-a - opisuje posao u kojem je Gumiimpex izradio gumene amortizere za brane, teške tonu, a koje su trebale ispuniti stroge zahtjeve izdržljivosti na morskome dnu na rok od 20 godina.