Kuhinjska vratašca - kakve sve vrste postoje?

VV | 31.1.2022. u 09:21h | Objavljeno u Sponzorirano

Kuhinja se može opisati kao prirodno srce kućanstva. Osim za ostvarivanje kulinarskih ambicija, mjesto je to i za susrete cijele obitelji. Stoga nije preporučljivo podcjenjivati ​​njezin izbor kako biste se i u budućnosti u njoj osjećali jednako zadovoljni. Savjetovat ćemo vam kako razmišljati kod izbora kuhinje iz snova.

New_Picture.jpg

Izvor: https://unsplash.com/photos/RryFk4n-vOs

Danas se ne nabavlja namještaj za interijer na cijeli život, kao što je to bio običaj u prošlosti. Mladi će par kupiti jeftin, ali dizajnerski zanimljiv namještaj za svoj prvi dom. Drugačiju viziju će imati velika obitelj pri gradnji obiteljske kuće, gdje su kvaliteta i trajnost na prvom mjestu. Jedan od najugodnijih dijelova dizajniranja vlastite kuhinje svakako je odabir prikladnih vratašaca – boje, oblika i materijala od kojeg će vratašca biti izrađena.

Moderni materijal ne samo da mora zadovoljiti vaše zahtjeve dizajna i cijene, već mora biti otporan na toplinu i vodu, jednostavan za održavanje i, ako je moguće, lagan za popravak. Na početku je važno odrediti osnovni stil kuhinjskog namještaja. U biti, možete razmišljati o modernoj, rustikalnoj ili retro kuhinji. Na temelju primarnog stila ćete onda odabrati boju, strukturu, tipove ormarića ili pojedinačne elemente kao što su ručke.

Dominantni dio kuhinjskog namještaja nedvojbeno su vratašca. Njihovi nosivi materijali najčešće su MDF (medium density fibreboard) ili bio ploče. Njihova površina je obično obrađena lakovima, lazurama ili PVC folijom. U rustikalnim kuhinjama prevladavaju puno drvo i furnir. Modernom kuhinjskom garniturom dominirat će lakirana ili laminirana vratašca. Rijedak slučaj su materijali poput lima, stakla, kamena ili keramike.

New_Picture_1.jpg

Izvor: https://unsplash.com/photos/dn5VihVxloc

Vratašca su ono što se na kuhinjskom namještaju vidi na prvi pogled. Muče li vas otisci prstiju na njihovoj vanjskoj površini? Ili vam smetaju klasične ručke? Odabrati visoki sjaj i zrcalni odsjaj na vratima, ili dati prednost matnoj obradi, ili kombinaciji drva? Odgovori na ova i slična pitanja trebali bi odrediti koji će materijal biti idealan za vašu kuhinju.

Laminirana i laminatna vratašca

U prvom slučaju radi se o iverici na koju je nanesen sloj melaninske smole i ukrasnog papira. Sve se to zatim preša, a rubovi ploče obično se oblijepe ABS plastičnom trakom. Ima vrlo razumnu cijenu, jednostavno održavanje i široku paletu dekora.

No lamino nije isto što i laminat! Površina laminata je deblja i slojevita. Također ima bolja svojstva i otporniji je na abraziju i temperaturu.

Vratašca od folije

Riječ je o MDF ploči, čija površina je tokarena, a zatim je na nju nalijepljena PVC folija. Prednost je širok izbor dekora, motiva i UNI boja u mat i sjajnoj izvedbi. To je najčešće korišteni materijal s uravnoteženim omjerom kvalitete i cijene.

Lakirana vratašca

Riječ je o brušenoj MDF ploči na koju se nanosi nekoliko slojeva laka. Površina se zatim brtvi, brusi i polira. Vratašca se mogu lakirati bilo kojom bojom i nijansom (RAL, NCS). Međutim, nedostatak je viša cijena zbog složenosti obrade.

Furnirana vratašca

Riječ je o tankom sloju drva utisnutog na osnovnu dasku (iverica ili MDF), koji je potom prelakiran. Pored toga, materijal je jeftiniji od punog drveta, iako se naizgled od njega ne razlikuje.

Masivna vratašca

Za izradu masivnih vratašaca najčešće se koriste visokokvalitetna listopadna i crnogorična stabala kao što su hrast, bukva, javor, jasen, smreka ili bor. Odlikuju se dugim vijekom trajanja, te nude mogućnost odabira iz mnoštva površinskih obrada. Mogu se lakirati, premazati lazurom, prešpricati bojom ili voskom. Savršeno se uklapaju u kuhinju u seoskom stilu i oduševit će svakoga tko teži prirodnim i tradicionalnim materijalima. No to je ujedno i najskuplja varijanta.

New_Picture_2.jpg

Izvor: https://unsplash.com/photos/4RzMYZ0lx-0

Označeno u