Iz Varaždina do polovine lipnja odvezeno otpada u težini gotovo dva Eiffelova tornja

vvm | 21.6.2024. u 09:15h | Objavljeno u Sponzorirano

logo_header_slogan.jpg

Zvuk kamiona nikad nije bio poželjniji u Gospodarskoj zoni Brezje u Varaždinu, nakon što su do sredine lipnja na oporabu odvezene 25.682 bale otpada, težine 18.740 tona, što je ekvivalent težine gotovo dva Eiffelova tornja.

Vrijednost cjelokupnog projekta sanacije 96.000 tona baliranog otpada, koji se prostire na površini od oko 3,55 ha na području najveće varaždinske gospodarske zone, iznosi 29.164.611,95 eura. Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 16. studenog 2023. godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je sredstva za realizaciju projekta u stopostotnom iznosu.

Podsjetimo, posao sanacije vrijedan 28.764.611,95 eura dodijeljen je zajednici ponuditelja CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. i HIS d.o.o. Pripremni radovi započeli su u siječnju ove godine, a prve bale su na oporabu odvezene 13. veljače. Zahtjevnost posla potvrđuje činjenica da otpad iz donjih slojeva odlagališta ima visok stupanj vlage, ponekad i do 50 posto, što produžuje vrijeme sušenja i obrade. Iako se otpad djelomično razgradio tijekom godina, natopljenost vodom uzrokuje lijepljenje za dijelove postrojenja, usporavajući proces obrade. Iz tog razloga, trenutno se obrađuju bale iz gornjih, suših slojeva te je u tijeku utvrđivanje količine i strukture vlažnijeg otpada posebnom metodom uzorkovanja i analize koju provode akreditirani laboratoriji.

Svi poslovi u vezi sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u Gospodarskoj zoni Brezje trebali bi biti završeni u srpnju 2025. godine, čime će problem koji je Varaždince mučio 18 godina konačno dobiti svoj sretan završetak. Osim toga, prostor na ulazu u Varaždin dobit će nove sadržaje, koji bi trebali postati pokretač snažnog gospodarskog razvoja Grada.

lenta_footer.jpg

Bale_svibanj_1.jpg

Bale_1.jpg