I-VENT Zašto je potrebno ugraditi kvalitetnu ventilaciju

VVM | 14.5.2024. u 13:54h | Objavljeno u Sponzorirano
Plijesan, osim što je estetski problem, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Donosimo odgovore na nekoliko glavnih pitanja o pojavi vlage i plijesni i predstavljamo ventilacijski sustav renomiranog brenda ventilacijskih sustava i-Vent.

Svi smo u vlastitom domu ili kod prijatelja vidjeli ružne crne mrlje po kutevima prostorija te zidovima. Prekomjerna vlaga i plijesan su tvrdoglavi problemi; jedna se vrsta vlage javlja uglavnom zimi, a druga tijekom cijele godine. Sanacija vlage i plijesni, koja je nastala uslijed vlage na zidovima u stambenim prostorima, mora se poduzeti promišljeno i profesionalno da bi se riješila dugoročno. Ugradnjom i-Vent ventilacijskih sustava dugoročno riješavate problem vlage i plijesni. Bilo da se radi o novogradnjama ili adaptacijama starijih zgrada, u svim slučajevima i-Vent ventilacijski sustavi će se pokazati kao prikladno rješenje. Donosimo i odgovore na pet pitanja o nastanku vlage i plijesni u domu.

Zbog čega može doći do stvaranja vlage u stanu ili kući

Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi. Isto tako, jesen je doba kad je vlaga u zraku najveća pa i to utječe na stanje unutar doma. Većina nas funkcionira na način da provjetravanjem prostorija nastojimo pročistiti zrak u životnom prostoru, ali takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga te stvaranje plijesni u jesen i hladnoća zimi.

ivent-postavljanje-sesvete-3.jpg

Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, prostor ne “diše”, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzat se skuplja na površinama, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni.

Koje prostorije u našem domu su u najvećoj opasnosti od stvaranja vlage

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage a time i plijesni.

Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje. Ugradnjom ventilacijskog sustava omogućujete protok zraka unutar doma te time sprječavate nastajanje vlage i plijesni dugoročno.

i-vent_aplikacija2.jpg

Što znači pametna kontrola ventilacijskog sustava

Decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature vlage s kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Skraćeno rečeno, sustav automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 te time omogućuje kvalitetniji zrak i time i život.

Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Za više informacija posjetite web stranicu www.i-vent.com/hr ili nazovite 01/2132-400 tijekom radnog vremena.

i-Vent2.jpg