HIBISKUSI Stručnjaci se slažu, to je jedan od najljepših kasnocvatućih grmova

VV | 28.8.2022. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Cvate od srpnja do rujna, a po dužini cvatnje konkurirati mu mogu samo ruže. Cvjetovi su pojedinačni na kratkim stapkama, široko zvončasti, do šest centimetara široki, bijeli, grimizni, ljubičasti ili rozi s kontrasno obojenom sredinom.

Radi se o listopadnim grmovima ukočenih, uspravnih grana s velikim bijelim ili plavkastim u lila cvjetovima tanjurastog oblika. Sredina im je tamnije crveno ili ljubičasto obojena. Postoje sobni hibiskusi koji ne podnose temperature niže od 10 stupnjeva i vanjski hibiskusi, koji se dosta dobro bore s našim kontinentalnim zimama. Gotovo svi vanjski hibiskusi su sorte vrste Hibiscus syriacus.

hibiscus-g5d94cab77_1280.jpg

Porijeklom je iz Azije (Kina, Indija). Stručnjaci se slažu da je hibiskus jedan od najljepših kasnocvatućih grmova. Svojim snažnim rastom i obilnom cvatnjom u stanju je nametnuti se kao gospodar prostora. Izbojci su u početku dlakavi, kasnije glatki i sivi. Plojka lista je 5-10 centimetara duga, duguljasta, više ili manje trolapa. Podsjeća na list krizanteme. Cvjetovi su pojedinačni na kratkim stapkama, široko zvončasti, do šest centimetara široki, bijeli, grimizni, ljubičasti ili rozi s kontrasno obojenom sredinom. Vanjska je čaška trolistićava. Zvončasti vjenčić sastavljen je od pet latica. Cvate od srpnja do rujna, a po dužini cvatnje konkurirati mu mogu samo ruže.

hibiscus-gef0cdb148_1280.jpg

Plod mu je tobolac i puca na pet dijelova. Sjemenke su mu bubrežaste i trepavičasto dlakave. Lako se uzgaja iz sjemena, ali za te sijance nikad se ne zna kako će procvasti. Iznenađenje je dio ove igre kombiniranja svojstava. Priroda se igra i onda bira. Pokušajte, možda uzgojite neki novi kultivar koji će cvasti samo u vašem vrtu.

Domaći kultivati jednostrukih cvjetova lako se razmnožavaju reznicama skoro u svako doba godine. Ali su dupli i slični specijalci nešto teži po tom pitanju i za njih je jedini siguran način cijepljenje.

Hibiskus voli sunčani položaj, dobro drenirano, humusno, lagano kiselo tlo. Podnaša i neutralno do blago alkalnu reakciju tla, no tada je potrebno dodati željeza. Dobro reagira na svaku gnojidbu, ali može živjeti i sasvim skromno.

Mlada biljka je osjetljivija na mraz, stoga ju je dobro prvih godina, dok jače ne odrveni, malo zaštititi od jakih zimskih vjetrova i hladnoće. Kad je stariji, hibiskus je potpuno otporan na kontinentalnu zimu. Od problema koji ga mogu snaći u vrtu spomena su vrijedne samo uši. Iako ove prelijepe biljke mogu biti jako napadnute ovim nametnicima, vrlo se dobro oporavljaju od napada.

Lijepi pozdravi iz IVE i posjetite naš web shop!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Poslovnica Štefanec
Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

https://vrtnicentariva.hr/trgovina/