Prije deset godina, kada su u naselju starih kuća u Črečanu kupili “grunt”, članovi obitelji Šardi nisu ni pomišljali da će njihova obnovljena kućica u starinskom štihu postati omiljeno odredište turista.
Kuću, okućnicu i dvorište godinama su uređivali s ljubavlju nastojeći ih pretvoriti u svoju oazu mira, u koju će dolaziti iz čakovečke vreve, no s vremenom su u sve uklopili i – pčele. Premda na prvu zvuči pomalo neobično, njihova se kušaonica meda Medeni vrt savršeno uklopila u ugodan i miran ambijent na samom kraju sela.
– Prema pričama mještana ovdje je nekada bilo najveće starinsko gazdinstvo u Črečanu, centar sela, a sve smo to pokušali ponovo oživjeti. No ni pčelarstvo nam nije bilo nepoznanica. Moja se obitelj pčelarstvom bavi od kraja 19. stoljeća pod imenom Pčelarstvo Kanaan, a ovdje u Črečanu sve je počelo kada je meni i suprugu moj brat, inače nositelj OPG-a Vitomir Mlinarec, darovao po deset košnica pčela – govori nam Tatjana Šardi, nositeljica istoimenog OPG-a, pod čijim je okriljem otvoren Medeni vrt.
Osim što godišnje proizvedu oko 800 kilograma meda, Šardiji intenzivno i promoviraju sami med. Med, slikovito kaže, nije samo ono što iz staklenke žlicom stavljaš u čaj.
– Kušaonicu smo uredili na posve drugačiji način od ostalih. Ovdje se nalaze predmeti koje sam godinama skupljala, ali i sitnice koje predstavljaju cijeli međimurski kraj i našu općinu Nedelišće. Tu su i crteži koje su mi darovala djeca, česti posjetitelji Medenog raja. Djecu nastojim senzibilizirati da se ne boje pčela jer pčelinji svijet nije opasan, nego je zanimljiv – kaže simpatična Tatjana, koja s velikom ljubavi govori o bajci koju je uspjela stvoriti u Črečanu i koja je vidljiva već na ulazu u samo dvorište.
Na prekrasno uređenom prostoru prepunom svakojakih maštovitih detalja svakom posjetitelju uspijeva prezentirati kako se nekada živjelo, dok ulaskom u samu kušaonicu doista možete doživjeti čarobni pčelinji svijet. Tako uz vosak, saće, cvjetni prah, matičnu mliječ i propolis posjetitelj može vidjeti, a naravno i kušati bagremov med, cvjetni med (proljetni i ljetno-jesenski) te kremasti med (miksani cvjetni med). Njime su posebno oduševljeni najmlađi jer se lako maže na kruh i zdravija je zamjena za eurokrem.
– U doglednoj budućnosti želja nam je u sklopu imanja sagraditi i apikomoru, drvenu izoliranu kućicu koja ima košnice s otvorenim mrežicama kroz koje se udiše zrak iz košnice te stakleni zid. Kroz njega će posjetitelji i uživo moći vidjeti što se događa u pčelinjem svijetu. U svakom slučaju, čeka nas iznimno zanimljiva budućnost, a želja mi je i preseliti se tamo kako bih se svako jutro mogla buditi u ovome malom raju – otkriva Tatjana, čijem je OPG-u posebno priznanje za turističku interpretaciju proizvodnje i korištenja meda nedavno stiglo i od Suncokreta ruralnog turizma u kategoriji turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava.
– Kada ti je na kraju godine svega dosta i umoran si od svega, tada stigne ovakva nagrada. To ti daje dodatan vjetar u leđa – zaključuje.