DONJA VOĆA Potpisan ugovor vrijedan 64,5 milijuna kuna: stiže optička mreža! Foto: Ilustracija/Donja Voća

DONJA VOĆA Potpisan ugovor vrijedan 64,5 milijuna kuna: stiže optička mreža!

VV | 8.8.2020. u 08:12h | Objavljeno u Sponzorirano

Načelnik Općine Donja Voća Kruno Jurgec u petak je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Radi se o ugovoru za projekt ‘’Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“, vrijednom čak 64.570.269,81 kuna, a ugovore su korisnicima uručili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Projekt od povijesnog značaja

U ovaj projekt povijesnog značaja, koji će omogućiti stvaranje bolje budućnosti koristeći najmodernije tehnologije današnjice, uključeni su i Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja, Vinica i Grad Lepoglava. Ova infrastruktura je preduvjet da i manje sredine ostvare jednaku razinu kvalitete života kao i one veće, a koristi do nje će imati i privatni i poslovni korisnici iz spomenutih općina i gradova.

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec je zahvalio ministrici Tramišak, ali i premijeru Andreju Plenkoviću jer je Vlada prepoznala potencijal ovog kraja. Također, zahvalio je i partnerima u projektu, odnosno načelnicima i gradonačelniku koji su se uključili te naglasio kako je ovo dokaz kako se suradnjom i zajedništvom može do realizacije velikih projekata.

PXL_310720_29692720.jpg

Dostupnost širokopojasnog interneta značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj ovih općina i gradova, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Mještani Donje Voće, Cestice, Petrijanca, Maruševca, Klenovnika, Bednje, Vinice i Lepoglave dobiti mogućnost koje danas imaju u najrazvijenijim zemljama – rekao je Jurgec i dodao kako očekuju da će razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima obuhvaćenim ovim projektom potaknuti rast svih ekonomskih aktivnosti, zaustaviti negativne demografske pokazatelje i pridonijeti smanjivanju nejednakosti između nas i razvijenijih dijelova Hrvatske.

Nakon završetka ovog projekta žitelji će moći koristiti servise koji se baziraju na širokopojasnoj (optičkoj) mreži, od kojih je trenutno najinteresantniji i svima poznati Internet. Kvaliteta njihovih života znatno će se podići kroz mogućnost korištenja elektroničkih usluga javne uprave, zdravstvenih i obrazovnih elektroničkih usluga itd.

Brz internet u Čalnicu, ali i Kameničkom Podgorju

Suvremeno gospodarstvo sve više se oslanja na poslovanje putem elektroničkih komunikacijskih usluga i usluga informacijskog društva, pa će tako bolji pristup digitalnoj infrastrukturi poduzećima i obrtnicima iz Donje Voće, Cestice, Petrijanca, Maruševca, Klenovnika, Bednje, Vinice i Grada Lepoglave omogućiti nadomještanje resursa kojih nemaju u neposrednom okruženju, ali i lakši pristup klijentima te povećanje produktivnosti. Dostupnost širokopojasnog interneta za ove jedinice lokalne samouprave znači da će time one postati privlačnija mjesta za investitore. Prema analizi Ekonomskog instituta Zagreb, povećanje brzine interneta dovodi do osnivanja novih poduzeća, kreiranja novih radnih mjesta, porasta prosječne neto plaće i porasta izvoza. Uz to, sama lokalna samouprava povećat će efikasnost svojih usluga.

- Ovo je najveći projekt u povijesti Općine Donja Voća, ali najveći i u Varaždinskoj županije koji vodi jedna jedinica lokalne samouprave, za koji je utrošeno vrijeme i godine rada i planiranja koje, eto sada, izlaze na vidjelo! Njegova prava vrijednost može se usporediti s danima kada je u naš kraj uvedena električna energija ili recimo vodovodna mreža. Vrijednost ove infrastrukture je nemjerljiva i biti će dostupna generacijama iza nas, a izrazito je važna i za ostanak mladih na našem području.

image000.jpg

U projektu, čija je ukupna vrijednost preko 92.000.000 kuna, radi se o izgradnji mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u područjima bez širokopojasne infrastrukture i bez dovoljnog tržišnog interesa za ulaganja u takvu infrastrukturu od strane operatora na tržištu elektroničkih komunikacija (tzv. “bijela područja” mreža sljedeće generacije), a sve zahvaljujući projektu koji je osmislila, projektno predstavila partnerima te prijavila Općina Donja Voća kao nositelj.

Korisnici te mreže će na simetričnim brzinama minimalno 100 mb/s moći surfati Internetom bez obzira dali žive u Vranojerju, Petrijancu, Budinščaku, Čalincu, Jarkima, Vinici, Dubrovcu, Plitvici Voćanskoj, Lepoglavi ili pak u Meljanu ili Kameničkom Podgorju, što još nije zabilježeno u Hrvatskoj. Dakle ista brzina interneta minimalne brzine 100 mb/s u downloadu i uploadu što još nije primijenjeno u Republici Hrvatskoj biti će standard koji će provideri morati poštivati u pružanju usluge na ovom području obuhvata. Dužina mreže je veća od 1.000 kilometara, a optički kabel stiže u svaku kuću u navedenim područjima. Do sada tako nešto nije nikada zabilježeno.

Projekt Donje Voće osvojio najveći broj bodova

Radi se o natječaju Europskog fonda za regionalni razvoj iz programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije za izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN), KK. 02.1.1.01, a koji se provodi u okviru nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP) i čija je svrha povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) do 2023. godine. Na tom natječaju konzorcij koji provodi Donja Voća osvojio je od 71 prijavljenog projekta najveći broj bodova, odabrao je model B u kojem oni grade mrežu i upravljaju istom. Odobreno financiranje je dobio 21 projekt i to njih 16 u modelu A gdje grade Operateri i svega 5 projekata u modelu B, kakav je ovaj Projekt Općine Donja Voća koji je osvojio maksimalnu potporu te predstavlja najveći takav projekt u Republici Hrvatskoj koji vodi jedna Općina.

image001.jpg