BRAZILSKI JASMIN Saznajte kako se brinuti o tropskoj biljci čiji cvjetovi sliče oleandru

VV | 21.6.2022. u 11:21h | Objavljeno u Sponzorirano
Ljekarne VŽŽ

Ova vrlo atraktivna biljka je zapravo penjačica koja se često uzgaja u zatvorenom prostoru, ali se dobro održava i na otvorenom ljeti. U idealnim uvjetima može narasti šest do sedam metara.

Mandevilla je rod tropskih i suptropskih cvjetnica koje pripadaju obitelji Apocynaceae. Prvi je put opisan kao rod 1840. godine. Uobičajeni naziv je rocktrumpet. Vrste Mandevilla porijeklom su iz jugozapadnog SAD-a, Meksika, Srednje Amerike, Zapadne Indije i Južne Amerike.

dipladenia-g1f5343bf9_1920.jpg

Dobro podnosi sunce

Ova vrlo atraktivna biljka je zapravo penjačica koja se često uzgaja u zatvorenom prostoru, ali se dobro održava i na otvorenom ljeti. U idealnim uvjetima može narasti šest do sedam metara. Cvjetovi su trubasti, bijele, žute, crvene i ružičaste boje, u prosjeku su veliki oko 5 centimetara. Nalikuju cvjetovima oleandra koji pripada istoj porodici kao i mandevilla.

Mandevilli je potrebna temperatura od 20°C tijekom cijele godine da bi uspijevala. Jako dobro podnosi osunčana mjesta te traži relativno malo vlage za uzgoj. Prije zime potrebno ju je obavezno premjestiti na toplije mjesto jer su za nju temperature ispod 8 do 10°C kritične.

Voli bogata tla, ali moraju biti prozračna i s dobrom drenažom jer korijen ne voli stajati u vodi. Kad je u zatvorenom prostoru, treba izbjegavati blizinu izvora grijanja jer suhi zrak ne pogoduje razvoju biljke. Tada je potrebno povremeno prskati lišće vodom, najbolje kišnicom, jer tvrda voda ostavlja tragove na listovima.

Može procvati i zimi

Cvate od ranog proljeća do kasne jeseni, ali može se pronaći i koji cvijetak i zimi ukoliko je biljka u vegetaciji i ukoliko ima dosta svjetla i temperaturu višu od 15°C. Također je potrebno redovito odstraniti ocvale cvjetove, kako bi se potaknula cvatnja novih. Zimi je treba staviti na hladnije mjesto s temperaturom od oko 10 do 15°C i zalijevati je rijetko jer zimi biljka više miruje. Izboje koji su narasli predugački mogu se prikratiti i tako formirati biljku po svome ukusu i željama.

GDJE SMO?
Dravska ulica 70, 40000 Čakovec, Strahoninec - Poleve, 095/815-5258

www.vrtlarija-vijenac.hr/