Vršiti volju Očevu

Napisao/la: -

I ove nas nedjelje Gospodin u svojoj prispodobi šalje u vinograd. Kroz razgovor s glavarima svećeničkim i starješinama narodnim Isus nas poučava o dosljednosti vjerničkog života i vršenju Božje volje. Isus pita svoje sugovornike: „Što vam se čini? Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvomu i reče: ‘Sinko, hajde danas na posao u vinograd!’ On odgovori: ‘Neću!’ No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugomu pa mu reče isto tako. A on odgovori: ‘Evo me, gospodaru!’ i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu?“ (Mt 21, 28-31)

Vjerojatno bismo i svi mi kao i Isusovi sugovornici spremno odgovorili da je volju Očevu izvršio onaj koji je rekao 'neću', ali ipak otišao u vinograd. I točno bismo odgovorili jer i sam Isus pojašnjava govoreći glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: „Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje! Doista, Ivan dođe k vama putem pravednosti i vi mu ne povjerovaste, a carinici mu i bludnice povjerovaše. Vi pak, makar to vidjeste, ni kasnije se ne predomisliste da mu povjerujete.“ (Mt 21, 31-32)

Kako to razumijeti? Tko je tko u ovoj Isusovoj prispodobi i tko smo mi u ovoj Isusovoj prispodobi? Onaj tko kaže 'ne', ali ipak ode raditi u vinograd su Isusovi suvremenici, carinici, bludnice, grešnici, oni koji nisu pripadali Izraelskom narodu, ali su nakon što su upoznali Isusa, povjerovali mu i promijenili svoj život. Danas su to svi oni koji nisu imali milost roditi se u našem podneblju u kršćanskim obiteljima, koji nisu bili kršteni kao djeca, koji nisu bili poučeni u vjeri, ali koji su nakon što su upoznali Isusa spremno promijenili svoj život i uskladili svoj 'da' s konkretnim djelima.

Onaj tko kaže 'da' u Isusovoj prispodobi, ali ipak ne ode raditi u vinograd u Isusovo vrijeme bili su farizeji i pismoznanci kao i čitav izabrani Izraelski narod kojemu se Bog prvome objavio, ali koji u Isusu nisu prepoznali ostvarenje Božjeg obećanja. A danas su to svi oni koji kažu da su kršćani, ali koji ne žive kao kršćani. Iako su nekad rekli 'da' na krštenju, pričesti, krizmi, vjenčanju u konkretnom životu žive drugačije. Eto, kako je lako postati licemjeran, baš kao farizeji, prepoznati u Isusovom nauku ono što je dobro, poželjno, ali to ne provoditi u život.

Ovaj evanđeoski ulomak doista može biti ispit savjesti svima nama koji ćemo doći na nedjeljnu misu, čuti navještaj ovoga evanđelja: koliko smo dosljedni u tome da ono što jezikom ispovjedamo ustrajno i svakodnevno pretvaramo u kršćanska djela ljubavi, mira, suživota, brige za druge, brige za okoliš; koliko ono što u crkvi slavimo živimo u svojim obiteljima i široj zajednici?

Isus je radostan zbog našega 'da' ali taj 'da' mora slijediti trajni napor i ustrajnost konkretnog rada u vinogradu Gospodnjem, napor i ustrajnost u izvršavanju volje nebeskog Oca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.