Vršiti Božje riječi više je nego slušati je! (Mk 7,1-8.14-15.21-23)

Napisao/la: -

Današnja nas biblijska čitanja uče kako naći pravi put nasljedovanja Božjih zapovijedi, kako ostati Kristovima i onda kad nas okolina optužuje i krivo tumači naše ponašanje. Te zakone i zapovijedi Mojsije je stavio pred Izraelce tražeći od njih pravilan stav prema Bogu i vršenje istih iz zahvalnosti za sve dobro kojima ih je obdario na putu iz egipatskog ropstva do obećane zemlje.

Pravovjernost i obdržavanje zapovijedi Izraelce je činilo posebnima, razboritima i prepoznatljivima među drugim narodima koji su ih okruživali. Bili su svjesni svoje pripadnosti Bogu. Iz takvog života po savjesti rađa se vjera u Božju blizinu, u njegovu neprestanu prisutnost među Izraelcima. Osjećaju njegovu blizinu jer on uslišava njihove molitve, štiti obespravljene, odbačene, usamljene, ugrožene ... Mojsije s pravom opominje svoje sunarodnjake da ovim Božjim zapovijedima koje im je prenio ništa ne dodaju niti ne oduzimaju te ih potiče na dosljedno vršenje Božjih zakona.

U današnjem evanđeoskom izvještaju možemo prepoznati Markovo viđenje i doživljaj Isusovog govora na gori gdje je blaženima proglasio one koji su čistoga srca, koji u svojoj nutrini prihvaćaju i djelima vrše Božje zapovijedi, a ne zadovoljavaju se izvanjskim obdržavanjem ljudskih propisa i formalnosti. Isus svojim životom inače, a danas i nastupom u obrani svojih učenika, nije želio ni umanjiti ni ukinuti važnost Božjih zapovijedi u životu vjernika. On je svojim životom živio, a učenike pripremao na život, kakav je Mojsije tražio od svojih sunarodnjaka predajući im Božje zapovijedi. One su središte Isusovog života. Ne ukida ih nego traži njihovo iskreno i istinsko poštivanje jer su one važnije od svih ljudskih zakona. Bio je protiv stavljanja ljudskih odredbi i kriterija iznad Božjih zakona.

Svjedoci smo koliko se danas u modernom društvu uspjelo i koliko se još više neprimjerenih normi ponašanja i kriterija življenja pokušava nametnuti kao nešto normalno i prihvatljivo. Sve te situacije proizlaze iz ljudskog srca, onečišćuju čovjeka i postaju grešne jer nisu u skladu s Božjim zapovijedima. Do svega toga dolazi onda kad svoje postupke i djela ne mjerimo prema objavljenoj Božjoj riječi nego prema vlastitim željama, prohtjevima i požudama.

Kako bismo ostali Božji miljenici trebamo čitati i čuvati Božju riječ, vršiti Božje zapovijedi i tako čistiti svoje srce, svoju nutrinu. Otvorenost Božjoj riječi jamči nam pravo razlikovanje Božjih stvari od ljudskih prohtjeva i hirova. Istinska čistoća nije u onome što možemo oprati vodom, nego u onome što je Krist oprao svojom žrtvom na križu iz predanja Očevoj volji. Mjerilo naše čistoće je u otvorenosti našeg srca Kristu, a nastojati nam je u što većoj mjeri svojim djelima izražavati svoj unutarnji stav osobne privrženosti Bogu.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.